EUA-Xina

Xi Jinping adverteix Biden que amb el seu suport a Taiwan està "jugant amb foc"

El president nord-americà referma el seu suport a l''statu quo' entre Pequín i Taipei en una trobada virtual dels dos líders

4 min
La reunió virtual entre Joe Biden i Xi Jinping en un pantalla gran d'un restaurant xinès.

WashingtonEl president xinès, Xi Jinping, ha advertit el dels Estats Units, Joe Biden, que amb el seu suport militar a Taiwan està "jugant amb foc". En la seva trobada virtual d'aquest dilluns, Xi hauria deixat clar que està disposat a prendre "mesures decisives" en cas que l'illa vulgui fer passos endavant per declarar la seva independència, segons el resum que n'han fet els mitjans xinesos. "Els que juguen amb foc es cremen", afegien els mitjans estatals xinesos.

Per la seva banda, segons fonts nord-americanes, Biden li hauria respost que els EUA seguien compromesos amb la política "d'una sola Xina" i hauria deixat clar el seu rebuig a qualsevol "esforç unilateral per canviar l'statu quo i soscavar la pau i l'estabilitat al llarg de l'estret de Taiwan".

La tensió entre la Xina i Taiwan, disparada en les últimes setmanes, especialment després de diverses maniobres militars xineses prop de l'illa, ha centrat bona part de la reunió virtual entre els dos líders, que havia de servir per rebaixar la tensió entre les dues potències en un moment crític amb molts fronts oberts i que gairebé els obligava a seure en un mateix escenari i posar-se ferms en el camí a seguir per evitar el conflicte.

Biden i Xi es coneixen de fa temps, de quan els dos eren vicepresidents dels seus països. En el breu moment a portes obertes, previ a una trobada que ha durat unes dues hores, el tracte ha sigut més que cordial: s'han referit l'un a l'altre en termes d'amistat i han desitjat poder-se veure en persona, físicament, tan aviat com sigui possible. Biden ha fet la vídeotrucada assegut al costat de la xemeneia de la sala Roosevelt, a la Casa Blanca; Xi Jinping, des d'un de les grans habitacions del Gran Palau del Poble. Els dos tenen les coses clares. Ja fa temps que no es tracten d'adversaris i encara menys d'enemics, sinó que s'autointegren en una "competició" mundial que ha de ser "simple i directa", "intensa", "dura".

"Ja ho he dit abans: sembla que és la nostra responsabilitat, com a líders de la Xina i els EUA, assegurar que la competició entre els nostres països no derivi en un conflicte, sigui intencionat o no. Una competició simple, directa", ha sentenciat Biden. El que cal és més diàleg, i els dos presidents ho han demostrat en els primers minuts de la cimera. A part de les salutacions protocol·làries i amistoses, han deixat clara la seva vocació d'intentar establir un canal de comunicació fiable que serveixi per esquivar el conflicte.

"Sempre ens hem comunicat de manera honesta i sincera", ha dit Biden. "Mai hem marxat [d'una trobada] rumiant què estaria pensant l'altre", ha afegit, com a demostració de la franquesa de la relació que ha de regir. És per això que el nord-americà ha expressat que, per tenir èxit, "cal establir baranes de sentit comú", límits que s'han d'establir per aquesta coexistència desitjada.

Coexistència pacífica

Xi hi coincideix, en aquest punt. Per al president xinès, és necessària una relació bilateral estable i saludable per fer front a tots els reptes globals. L'acord en el positivisme i l'optimisme sobre el futur de la relació existeix, ni que sigui de cara a la galeria.

"És un desig compartit pels pobles dels dos països i per tot el món, i el que transmetem els líders nord-americà i xinès", ha resumit Xi.

Hi ha matisos i petits retrets que cal solucionar, i per això la cimera d'aquesta matinada. "Crec, i ja n'hem parlat entre nosaltres, que tots els països hem de jugar amb les mateixes normes", ha advertit Biden, que ha deixat clar, d'altra banda, que la tensió latent és real i que no dubtarà en saltar i actuar en cas que Pequín decideixi tirar pel dret en assumptes que puguin afectar els EUA o els seus aliats. No és cap sorpresa que un dels punts principals de Biden a la reunió és pressionar la Xina perquè s'ajusti a l'ordre global i compleixi normatives internacionals.

Agenda plena

Hi havia un munt de temes sobre la taula, i els punts de tensió eren múltiples, tot i que Taiwan ha sigut una de les qüestions que han generat més tensió. La Xina ha insistit que vol reunificar-se amb Taiwan "costi el que costi" i els EUA no ho volen permetre, punta de l'iceberg de tots els maldecaps existents a la regió de l'Indo-Pacífic. A part hi havia el tema de la guerra comercial i altres aspectes econòmics, o la vulneració de drets humans per part del govern xinès. I això només és part de la relació complexa. No s'ha de deixar de banda, tampoc, el treball conjunt en tot allò on hi hagi punts de trobada, com en canvi climàtic o la pandèmia.

"La Xina i els EUA necessiten incrementar la comunicació i la cooperació", ha sentenciat Xi en el seu torn de paraula. Per al president xinès, això només s'aconsegueix mitjançant el "respecte mutu". La predisposició per rebaixar tensions i treballar plegats és total, segons Pequín. "Estic disposat a treballar amb vostè per trobar consensos, prendre mesures actives en les relacions entre la Xina i els EUA per avançar en una direcció positiva, promoure els interessos dels dos pobles i satisfer les expectatives de la comunitat internacional", ha resolt el president xinès.

Més enllà de la retòrica, no hi ha hagut cap acord concret. Per a les dues parts, frenar l'erosió de la relació ja és un èxit prou gran.

stats