Internacional 29/05/2014

El president egipci veu les eleccions com un "èxit" que condueix a la democràcia

Al-Sissi s'atribueix la victòria a les presidencials amb un 93% dels vots. L'únic contricant del vencedor admet la derrota però denuncia la xifra de participació

Efe
3 min

El CaireEl president interí d'Egipte, Adli Mansur, ha assegurat avui que les eleccions presidencials dels últims tres dies van ser "pacífiques, respectables i lliures d'irregularitats serioses", i per tant condueixen a "un futur democràtic". En un comunicat, Mansur va assenyalar que "el poble egipci ha fet història de nou i ha donat un exemple" amb aquestes presidencials.

La campanya del candidat Abdel Fattah al-Sissi s'ha atribuït el triomf de les eleccions presidencials amb un 93% dels sufragis, mentre que el seu rival Hamdin Sabahi va aconseguir un 2,9% i la resta van ser vots nuls. De la seva banda, els Germans Musulmans ja han reaccionat assegurant que els resultats són "un cop dur contra els colpistes" i que anuncien la seva "caiguda imminent".

Per la seva banda, Sabahi ha admès la derrota però ha acusat a les institucions i als mitjans de comunicació d'haver-se aliat amb amb al-Sissi. En una roda de premsa, l'únic contrincant d'al-Sissi ha dit que no es pot donar cap mena de credibilitat a les xifres de participació.

Al-Sissi va rebre els vots de 23.461.513 d'egipcis, d'un total de 25.233.494 que van acudir a les urnes entre dilluns i dimecres, fet que situa la participació al 46,8%, segons les dades no oficials difoses per la campanya.

Sabahi -fundador de la Corrent Popular d'esquerres- va obtenir 736.268 sufragis, una xifra inferior a la de vots nuls, que va superar el milió, que correspon a un 4%.

La campanya també va oferir xifres sense comptar els vots invàlids, que mostren una victòria de prop del 97% per a al-Sissi.

Triomf en 27 províncies

L'exministre de Defensa ha triomfat a les 27 províncies d'Egipte, obtenint el major percentatge a la de Menufiya, amb un 98,6%.

La participació, de confirmar-se el 46%, seria inferior a la registrada a la segona volta de les presidencials del 2012, quan va superar el 50%.

No obstant això, en nombre de votants, al-Sissi hauria superat amb escreix a l'aleshores guanyador i ara deposat Mohamed Mursi, que va ser escollit per poc més de 13 milions de persones.

Les xifres més baixes de participació es van registrar a les províncies de Marsa Matruh i Al Fayum, amb 28,3 i 30,39% respectivament, i les més altes a Manufiya i Daqahliya, amb un 62 i 61%.

La Comissió Suprema Electoral va ampliar un dia la votació per afavorir una major participació, important per mostrar el suport real amb el que compta al-Sissi.

Un membre de la Comissió, el jutge Tarek Shebi, va assenyalar al diari estatal Al Ahram que al voltant de 23 milions de persones dels 54 milions amb dret a vot van acudir a les urnes.

Shebl també va explicar que s'espera que els resultats oficials siguin anunciats el pròxim diumenge o dilluns.

Les dades electorals difoses per Al Ahram coincideixen amb les de la campanya d'al-Sissi, a qui atorguen la victòria amb el 96% dels vots, sense comptar els nuls.

Reacció dels Germans Musulmans

Els Germans Musulmans han assegurat avui que un 90% dels egipcis ha boicotejat les eleccions, encara que les xifres de participació no oficials difoses la situen en un 46%.

Després d'abanderar l'abstenció per considerar les comicis il·legítims, la confraria ha assenyalat en un comunicat que aquestes dades de boicot suposen "una bufetada per al cop militar i un senyal de la caiguda imminent dels colpistes".

En el seu comunicat, els Germans Musulmans diuen que "amb un boicot del 90% en la sagnant votació, el poble egipci ha assestat un cop dur i humiliant als autors del cop d'Estat il·legítim i del seu full de ruta".

En la nota afirmen que "aquest és el principi del cop militar" i agraeix la "resistència i firmesa del poble egipci", en al·lusió al boicot i a les protestes dels seguidors de Mursi d'aquests mesos.

Segons la confraria, els colpistes "no tenen legitimitat ni popularitat", després que els egipcis rebutgessin les seves "demandes i amenaces" perquè votin.

stats