Internacional 24/08/2021

Nova Delhi estrena una 'torre de fum' gegant per reduir la pol·lució de l’aire

Els experts asseguren que el projecte és una pèrdua de diners perquè no funcionarà

Mar Sala
3 min
Els treballadors pugen una escala a la torre de fum de 25 metres d’alçada, construïda per purificar l’aire durant la temporada de contaminació, a Nova Delhi

BarcelonaLa capital de l'Índia, Nova Delhi, va inaugurar aquest dilluns la primera torre de fum de grans dimensions, destinada a reduir la contaminació atmosfèrica que assetja l'urbs i hi causa milers de morts cada any. L’estructura, de 24 metres d’alçada, està composta per 40 ventiladors gegants que s’espera que bombin uns 1.000 metres cúbics d’aire per segon a través d’uns filtres que porten incorporats. La intenció és que d'aquesta manera es redueixi a la meitat el nombre de partícules nocives en un radi d’un quilòmetre quadrat. Així ho han explicat els enginyers del macroprojecte, que ha presentat orgullosament el primer ministre de Delhi, Arvind Kejriwal.

"Avui és un gran dia per a Delhi en la seva lluita contra la contaminació i per aconseguir un aire net", ha expressat Kejriwal després de la inauguració de la torre, situada a prop de la concorreguda zona comercial de Connaught Place. Segons ell, la instal·lació "s’està mirant d’una manera experimental" i si un cop analitzades les dades s'observen resultats positius, es construiran més torres com aquesta en altres punts de la ciutat.

Alguns usuaris de les xarxes socials, però, han recordat al primer ministre que en realitat aquesta no és la primera torre d'aquestes característiques que s'inaugura a Nova Delhi: el gener del 2020 el polític Gautam Gambhir havia promogut la construcció d'una altra estructura similar a través de la seva fundació.

Ja aleshores alguns experts van manifestar les seves discrepàncies sobre l'eficàcia que pogués tenir un projecte així. Santos Harish, investigador en política energètica i mediambiental d'un centre de recerca de Nova Delhi, va publicar l'estiu passat en un mitjà local: "Les torres de fum suspenen qualsevol prova raonable basada en dades. Els falta solidesa des del plantejament inicial, no tenim cap prova de la seva eficàcia i distreuen de l'objectiu de reduir les emissions des de la font on s'emeten aquests gasos contaminants". A més, afegia, el cost de la seva construcció i manteniment és injustificadament car.

"Un malbaratament absolut"

El pressupost oficial de la torre va ser de 2 milions de dòlars. Però per al conjunt del projecte, perquè funcionés raonablement a una escala equiparable a les dimensions de la megaurbs (a l'àrea metropolitana hi viuen més de 25 milions de persones), caldria aixecar moltes torres com aquesta. En opinió dels crítics, això tindria un cost en diners públics massa elevat, que seria més útil destinar a combatre millor les fonts responsables de les emissions: els vehicles de combustió, la indústria pesant i de petita escala, la construcció, la crema de residus i combustibles i la crema de cultius a les regions veïnes.

"Tinguem clar que això és inútil, un malbaratament absolut", es va queixar a l'agència AFP Karthik Ganesan, membre del Consell d'Energia, Medi Ambient i Aigua. "Ara que s'han gastat els diners dels contribuents, que Delhi sigui la prova per a totes les altres ciutats índies per garantir que cap altra no gasti en idees que no ens podem permetre", va afegir.

Treballadors davant de la torre.

54.000 morts prematures

Nova Delhi és la desena ciutat del món amb un nivell de contaminació atmosfèrica més elevat (dins d’un rànquing que, a excepció de la xinesa Hotan, que ocupa el primer lloc, està copat per ciutats índies fins a la 14a posició). La concentració de partícules mortals a l'aire de Nova Delhi supera fins a 20 vegades els límits de seguretat establerts per l'OMS, especialment a l'hivern. S'estima que la contaminació de l'aire va causar unes 54.000 morts prematures a Nova Delhi l'any passat, el nombre de víctimes més elevat de qualsevol altra gran metròpoli global, segons un estudi publicat per Greenpeace Southeast Asia Analysis i la companyia suïssa IQAir.

Segons aquest document, l'alta concentració de partícules tòxiques PM2,5, que tenen menys de 2,5 micres de diàmetre, poden causar malalties mortals, com càncer i problemes cardíacs. De fet, l'estudi també vincula aquesta mala qualitat de l'aire al fet que les persones puguin ser més susceptibles a la infecció per coronavirus i que en pateixin símptomes més greus.

stats