Publicitat
Publicitat

Netanyahu suspèn la cooperació amb el palestins, però seguirà la negociació

També manté el treball conjunt en matèria de seguretat

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha ordenat aquest dimecres el cessament de la cooperació amb l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), excepte en matèria de seguretat i en el tram polític, ja que permetrà a la ministra de Justícia, Tzipi Livni, seguir el diàleg amb els palestins.

Segons mitjans locals, la cooperació econòmica i civil, mantinguda entre les dues parts des de fa anys en sectors com l'energètic o l'aigua, ha quedat suspesa aquest dimecres al més alt nivell al marge del Ministeri de Defensa israelià, institució que continuarà la coordinació de seguretat amb els palestins.

És una reacció  "a la greu violació dels palestins del compromís en el marc de les negociacions", han apuntat les fonts consultades pel diari Yediot Aharonot, en referència a la sol·licitud d'adhesió de Palestina a 15 convenis i acords internacionals.

El president de l'ANP, Mahmud Abbàs, ha notificat aquesta mesura la setmana passada en resposta a la decisió israeliana de cancel·lar l'alliberament d'una trentena de presos palestins a la qual s'havia compromès abans de l'inici de les negociacions el passat estiu.

Livni, líder de l'equip negociador israelià, sí que podrà continuar les converses amb els palestins, la data límit per a un acord està fixada el 29 d'abril.

Els israelians ja havien advertit de la possible aplicació de sancions econòmiques si les peticions no eren retirades, durant les dures converses que han mantingut en diverses trobades celebrats en els últims dies.

Reaccions contraposades entre els israelians

El gest ha trobat diverses reaccions entre l'espectre polític israelià, on el líder de l'oposició, el laborista Isaac Herzog, ha assegurat que Netanyahu "està donant gasolina i llumins a aquells que odien a Israel".

"No està clar quin benefici portarà aquest pas innecessari de desconnexió amb l'Autoritat (Nacional) Palestina. Al mateix temps, està clar els danys que portarà i és que farà malbé els nostres interessos i els de les nostres empreses", ha apuntat Herzog en declaracions recollides per "The Jerusalem Post".

Mentrestant, el president del Comitè de Finances del Parlament israelià (Knesset), Nisan Slomiansky, ha recolzat l'anunci i ha argumentat que "és un seriós error pensar que necessitem pagar un preu perquè la gent només ens parli. Felicito al primer ministre per la seva decisió de respondre amb determinació a les provocacions de l'Autoritat Palestina".

Aquesta decisió s'ha adoptat, després de les declaracions realitzades ahir pel secretari d'Estat nord-americà i mediador entre les parts, John Kerry, qui ha criticat algunes de les decisions adoptades recentment per Israel durant una reunió al Senat .

En la seva intervenció, Kerry va esmentar la no excarceració dels presos o el recent anunci de la construcció de 700 unitats d'habitatges en assentaments de Jerusalem, i les seves paraules han estat interpretades per la premsa com l'assenyalament a Israel com a responsable de la crisi en les converses.