Mugabe obté immunitat i garanties de seguretat al país

L'exèrcit li va garantir aquestes peticions en l'acord per la seva dimissió

El ja expresident de Zimbàbue, Robert Mugabe, tindrà immunitat i se li garantirà la seguretat per poder-se quedar al país com a part de l'acord que va permetre'n la dimissió.

Mugabe va dimitir finalment dimarts, vuit dies després que l'exèrcit prengués el poder del país i que el seu mateix partit se li girés en contra. L'expresident es negava a deixar el càrrec que ocupava des de la independència del país, el 1980, i va fer una demanda molt emotiva per no haver-se d'exiliar, que finalment se li va concedir.

"Era un tema molt emocional per a ell, i va ser molt convincent. Per a ell era molt important que se li garantís seguretat per restar al país, encara que això no vol dir que no viatgi a l'estranger quan vulgui o hagi de fer-ho", va explicar a Reuters una font pròxima a l'acord.

A Mugabe també se li va garantir la seguretat de la seva família, especialment de la seva dona, que s'ha guanyat moltes enemistats en els últims temps pel seu comportament. De fet, l'enfrontament entre Grace Mugabe i l'exvicepresident de Mugabe, Emmerson Mnangagwa, a qui l'expresident va fer fora, és el que va desencadenar el cop d'estat militar i la caiguda del nonagenari dictador.

Mnangagwa prendrà possessió de la presidència de Zimbàbue aquest divendres.

"El president sortint és òbviament conscient de l'hostilitat pública contra la seva dona i de la ira en alguns cercles per la manera com ella s'ha comportat i s'ha dirigit al partit", deien les mateixes fonts.

EDICIÓ PAPER 11/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF