Publicitat
Publicitat

Els militars europeus retinguts a Slaviansk diuen que "no són presoners" dels pro-russos

Tot i així no saben quan podran tornar a casa

El coronel alemany Oberst Axel Schneider, un dels inspectors militars europeus retinguts per les milícies prorusses en Slaviansk des de divendres, ha declarat aquest diumenge que ell i els seus companys no es consideren "presoners", sinó "hostes" de l'autoproclamat alcalde d'aquesta ciutat ucraïnesa.

"No som presoners, som hostes de l'alcalde (Viachelav) Ponomariov", ha dit Schneider en una compareixença davant la premsa, segons l'agència oficial russa RIA-Nóvosti.

No obstant, el coronel alemany, cap de la missió d'inspectors militars, ha assegurat que no saben quan podran tornar a casa. "Fa uns quants dies que estem aquí, en mans de l'alcalde d'aquesta ciutat", ha dit Schneider.

Els separatistes pro-russos van detenir divendres passat a set militars europeus (tres alemanys, un polonès, un danès, un suec i un txec), i sis persones més. La missió, que viatjava amb autobús, va ser interceptada al costat dels accessos de Slaviansk, bastió de la revolta pro-russa contra el Govern de Kíev al sud-est d'Ucraïna.

Protecció de l'alcalde

"Al principi ens van instal·lar en un soterrani. Ahir ens van traslladar a un lloc amb millors condicions, amb calefacció i aire condicionat", ha dit el coronel alemany.

Ha afegit que des del moment en què van arribar a Slaviansk l'alcalde els va oferir la seva "protecció" i els va rebre com a "convidats".

"No sabem quan ens deixaran marxar a casa per reunir-nos amb les nostres famílies. Desconeixem quines són les condicions per al nostre alliberament", ha dit Schneider. Segons l'oficial alemany, els diplomàtics "han de cooperar" amb Ponomariov per aconseguir aquest objectiu.

Immediatament després de la seva detenció, els inspectors militars europeus van ser acusat per les milícies pro-russes d'activitats d'espionatge a favor del OTAN.

La compareixença davant la premsa del coronel alemany es va produir després que aquest dissabte el Ministeri d'Afers Exteriors de Rússia anunciés que adoptaria mesures per "resoldre la situació" dels militars europeus retinguts a Slaviansk.