Estrasburg condemna l'estat espanyol per dues “devolucions en calent” a Melilla

La sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans imposa una indemnització de 5.000 euros a cada un dels demandants per danys morals

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat aquest dimarts l'estat espanyol per la devolució en calent al Marroc de dos immigrants a la tanca de Melilla sense ser identificats, fet que “suposa una expulsió de caràcter col·lectiu”, contrària al Conveni Europeu de Drets Humans. La sentència imposa una indemnització de 5.000 euros a cada un dels demandants per danys morals.

El 13 d'agost de 2014 les dues persones immigrants foren emmanillades i entregades a les autoritats marroquines “contra la seva voluntat” i “sense cap mesura administrativa o judicial prèvia”. Segons la part dispositiva de la sentència, els demandants foren expulsats immediatament, "sense que abans tinguessin accés a intèrprets i a una assistència jurídica que els informàs de les disposicions pertinents del dret d'asil o dels procediments contra la seva expulsió".

Per això, diu la sentència, "foren privats de tota possibilitat de recurs", que els hauria permès tenir accés a una autoritat judicial i "beneficiar-se d'un control atent i exhaustiu" de la seva demanda abans de la devolució.

La Sala de la Cort europea incideix en el fet que, en davallar de les tanques, els demandants “es trobaven sota el control continu i exhaustiu de les autoritats espanyoles”. El tribunal també destaca que la versió dels demandants, secundada per diversos videos, fou corroborada per diversos testimonis recollits per l'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR).

La sentència no és ferma, i l'estat espanyol pot apel·lar a la Gran Sala de 17 jutges del Tribunal perquè revisi la part dispositiva de la sentència.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF