Internacional 02/12/2019

Anna Cabré: “La nevera del planeta s’està desfent”

Entrevista a l'oceanògrafa en expedició a l’Antàrtida

Sònia Sánchez
2 min
Anna Cabré  en una imatge d'arxiu

Una expedició de 100 dones és ara mateix a l’Antàrtida per cridar l’atenció sobre la crisi climàtica i l’important rol del continent de gel en aquest procés. És el quart equip de dones que Homeward Bound envia al pol Sud per fomentar el lideratge femení en la causa climàtica. Entre elles hi ha la catalana Anna Cabré, oceanògrafa especialitzada en clima.

Per què només dones?

La majoria de decisions les prenen homes blancs. Falta diversitat de gènere, a més d’altres diversitats com la nord-sud o l’econòmica. Les dones tendeixen a ser més cuidadores, a pensar més en el llarg termini i a prendre decisions més integrals. Aquestes són virtuts que poden ajudar en la lluita contra el canvi climàtic.

Per què l’Antàrtida?

Per visibilitzar el problema de l’escalfament global, perquè l’Antàrtida és un dels llocs amb un simbolisme més fort: emmagatzema molta aigua i si es fongués sencera seria devastador. També per la gran extensió de blanc i el que s’anomena efecte albedo (el blanc reflecteix la llum i redueix la calor que absorbeix el planeta). És la nevera del planeta. A més, és un símbol de diplomàcia, perquè no té habitants i és l’únic continent on no hi ha hagut mai cap guerra.

Què li està passant?

El gel més vell, el de l’oest de l’Antàrtida, s’està escalfant molt més ràpid del que es creia. Si es fon tot l’oest, el nivell del mar pujaria 6 metres. L’Àrtic és el desastre que tenim més clar, però el que es fon allà és aigua de mar. En canvi, l’Antàrtida té un potencial molt més perillós si es desfà, tot i que estem parlant de molts anys.

Què hi feu aquestes tres setmanes?

Visitarem algunes bases científiques, però l’objectiu principal de l’expedició és la visibilització, cosa que ha generat cert debat, perquè anar en vaixell des d’Ushuaia té un impacte ecològic.

Què és per a tu l’expedició a nivell personal?

Hem fet molt d’equip amb les de l’expedició actual i les de les tres anteriors. Hi ha una xarxa de 400 dones que ens hem format en lideratge. El programa de Homeward Bound és un any de formació. L’expedició només és la part final. Enguany en som 7 de l’Estat. Ara es tracta d’intentar influir en el que es fa a escala local.

stats