40 aniversari de l'Estatut
Política Govern 27/12/2023

Prohens defensa "l'autonomia fiscal" de les Illes davant del "centralisme jacobí" de Sánchez

La presidenta reivindica el català com a "llengua pròpia" de la Comunitat

ARA Balears
2 min
Marga Prohens aquest migdia a l'acte per celebrar el 40 aniversari de l'Estatut d'autonomia

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha fet una defensa aquest dimecres de l'"autonomia fiscal" en la clausura dels actes pels 40 anys de vigència de l'Estatut de les Illes Balears. Seguint el camí de la resta de presidents autonòmics del PP a l'Estat, la conservadora ha presumit de les rebaixes fiscals que ha introduït a l'inici del seu mandat en contraposició a l'aposta del govern espanyol. "No podem pretendre que, amb falsos pretextos harmonitzadors, s'ataqui la nostra autonomia fiscal des d'un centralisme jacobí", ha remarcat. 

De la mateixa manera, Prohens ha apuntat que continuarà exigint mecanismes per compensar els efectes de la insularitat, una aplicació efectiva del Règim Especial de les Illes i un règim fiscal permanent. La presidenta, que ha puntualitzat que tenia poc més d'un any quan l'Estatut va entrar en vigor, ha definit la història estatutària com "una història d'èxit". També ha llançat un dard a Vox, que nega que el català sigui la llengua pròpia de les Illes, i ha insistit en la singularitat les Balears "pel fet de ser unes illes, una cultura genuïna i una llengua pròpia": "Som una terra oberta al món i aferrada a les seves arrels".

En l'acte, la presidenta ha entregat una medalla amb l'escut de les Illes als pares de l'Estatut: Francesc Tutzó, Lluís Piña, Joan Josep Ribas i Damià Ferrà Pons, així com Ignasi Ribas i Vicent Ferrer, que no han pogut ser a l'acte. A títol pòstum també l'han rebut Rafael Gil Mendoza, Fèlix Pons, Gregori Mir, Josep Cañellas i Andreu Murillo. En representació seva, Tutzó ha considerat "injustificable" que algunes formacions es refereixin de manera despectiva a la Transició, i ha recordat que la tramitació de l'Estatut "no va ser un camí de roses". Tutzó ha demanat "moderació, diàleg i tolerància" en el debat de les qüestions d'estat. En aquest sentit, també ha recordat Gabriel Cañellas, el primer president democràtic del Govern balear, que va ostentar el càrrec durant 12 anys (1983-1995).

stats