Cas Koldo
Política Govern 06/03/2024

El Govern recorrerà la decisió del jutge: insistirà a personar-se en el cas Koldo

Presentarà documentació per acreditar que hi ha un perjudici per a les arques públiques

2 min
Mascaretes

PalmaEl Govern recorrerà contra la decisió del jutge de deixar-lo fora de la causa del cas Koldo. Tal com ha avançat Última Hora i confirmen fonts de l'Executiu, presentarà documentació per acreditar que hi ha un perjudici per a les arques públiques de la Comunitat. Entre altres qüestions, aportarà informació que demostra que les Balears han renunciat als fons europeus que varen rebre pel contracte de les mascaretes de 3,7 milions d'euros, que ara investiga l'Audiència Nacional (AN). Amb aquestes dades cerquen canviar el criteri del jutge instructor, Ismael Moreno, que ha rebutjat la personació de les Illes perquè considerava que, com que les mascaretes es varen pagar amb fons europeus, no hi ha perjudici per a l'Administració.

En paral·lel, el Govern estudia si iniciar un nou procediment administratiu per reclamar a l'empresa investigada, Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, la totalitat dels doblers per les mascaretes defectuoses, i no els 2,6 milions que es reclamen en l'expedient que va iniciar el Pacte i que ara està en tràmit, segons informen fonts de l'Executiu. Encara que el PSIB insisteix que el PP ha deixat caducar aquesta reclamació, d'acord amb un extracte d'una interlocutòria de l'AN, el Govern manté que continua actiu. Argumenta que la Llei de procediment administratiu marca el termini màxim de vuit mesos.

El vicepresident Antoni Costa ha assegurat en una atenció als mitjans que s'estudiaran totes les vies "perquè aquests 3,7 milions d'euros tornin a les arques de la Comunitat". No obstant això, ha remarcat que el document emès per l'IB-Salut el 2020, que acreditava que el material sanitari era adequat, encara que després reclamàs que les mascaretes no eren les idònies, "dificulta molt la possibilitat de reclamar" per la via administrativa. Respecte de la causa penal, Costa ha insistit que les Illes "som part afectada de la trama".

Negueruela defensa que es va informar de l'expedient

Per la seva banda, el portaveu del PSIB al Parlament, Iago Negueruela, ha tornat a comparèixer aquest dimecres per donar explicacions sobre el cas. Ha assegurat que el 27 de juny de 2023 la directora de Gestió Econòmica i Pressupostos de l'IB-Salut va informar de l'estat de l'expedient de reclamació de les mascaretes a funcionaris de lliure designació amb categoria de subdirector general que varen continuar en el càrrec després del canvi de govern, i que varen continuar amb la tramitació de la reclamació.

D'aquesta manera, ha acusat el director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, de mentir quan va negar que l'anterior Govern de Francina Armengol informàs l'Executiu entrant de Marga Prohens sobre el cas. Segons el socialista, els directius de l'IB-Salut "menteixen i saben que menteixen". De la mateixa manera, ha considerat "anòmal" que l'Advocacia de la Comunitat no s'hagi pronunciat sobre l'estat de l'expedient de la reclamació, cosa que fonts del Govern atribueixen al funcionament normal de l'organisme.

stats