Per què és millor mirar la renda nacional que el PIB?

El PIB, molt abstracte però fàcil d’obtenir, és un pas indispensable per calcular la renda nacional, que sí que ens importa i que s’entén

El producte interior brut (PIB) és una magnitud que es critica per moltes raons, totes justes. Però no es pot matar tot el que és gras. El PIB, molt abstracte però fàcil d’obtenir, és un pas indispensable per calcular la renda nacional, que sí que ens importa i que s’entén. La renda nacional per habitant són els ingressos mitjans dels ciutadans d’un país abans de pagar impostos i de cobrar subsidis i pensions. D’altra banda, la renda nacional disponible per habitant és l’ingrés mitjà dels ciutadans d’un país després de pagar impostos i de cobrar subsidis i pensions.

Quina diferència hi ha entre PIB i renda nacional? Si deixem de banda alguns tecnicismes com l’amortització del capital, la diferència és que el producte interior és tot allò que es produeix en un territori, mentre que la renda nacional és tot allò que produeixen els ciutadans d’un territori. Irlanda, per exemple, té molt més PIB que renda nacional perquè té moltes empreses multinacionals que produeixen a Irlanda però que després repatrien els beneficis als seus països d’origen. Espanya, per exemple, té molt més PIB que renda nacional perquè té molts immigrants que repatrien una part dels seus ingressos cap als seus països d’origen.

Un concepte més útil

La renda nacional és un concepte molt útil i més comprensible que el PIB. De cara a unes eleccions, el que compta per valorar un partit polític que ha governat és com s’ha comportat la renda nacional durant el seu mandat, no el producte interior brut. La renda nacional per habitant són els recursos que estan a la disposició dels ciutadans d’un país.

Les dades oficials de comptabilitat regional que prepara l’estat espanyol no informen de la renda regional (que és l’equivalent de la renda nacional dividit per comunitats autònomes) ni de la renda regional disponible. Són un tabú estadístic. Ens informarien de massa coses que no es vol que sapiguem. Només informen del PIB regional.

Abans de patir per tot allò que no està inclòs en el concepte de PIB, i sense discutir la utilitat d’incloure-ho, cal que exigim conèixer el que hi està inclòs però que no es vol identificar.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF