Barça
Esports 07/02/2024

Per què vendre Araujo només solucionaria una part del bloqueig del Barça

Una hipotètica venda del central uruguaià, pretès pel Bayern, no faria tornar automàticament el club a la normalitat

3 min
Joan Laporta i Ronald Araujo

BarcelonaSegons paraules recents del president executiu, Joan Laporta, el Barça no preveu cap venda traumàtica per quadrar els números abans del juny. Tampoc el vicepresident econòmic del club, Eduard Romeu, va insinuar aquestes intencions quan va defensar el pressupost de l'exercici actual, que estipula un benefici de 65 milions d'euros en sortides de jugadors (ja han marxat Abde i Nico González). Tot i aquestes manifestacions, la possibilitat de desprendre's d'un futbolista important aquest estiu és real, perquè els comptes no enganyen i ja hi ha previsions que no encaixen, com ara la recaptació a Montjuïc, per sota de les expectatives. En aquest sentit, totes les travesses assenyalen un candidat per deixar un bon pessic a les arques: Ronald Araujo. Fitxat el 2018 per només 4,7 milions, té un valor de mercat de 70 milions (dades de Transfermarkt) i si arribés una oferta important, la plusvàlua seria del 100%, perquè el seu cost ja està amortitzat.

El defensa uruguaià té el cor blaugrana i és un dels capitans de la plantilla, però el Bayern Munic hi està interessat i està disposat a millorar-li les condicions i a fer una gran inversió per reclutar-lo aquest mateix estiu. Vendre'l per 100 milions, que és la quantitat que s'ha publicat a Alemanya, seria de gran ajuda per oxigenar el compte de resultats abans del 30 de juny i acostar el Barça a la norma 1/1 del límit salarial (inscriure pel mateix valor del que alliberes), que és el gran objectiu de Laporta per al pròxim mercat. Tanmateix, fonts consultades per l'ARA diuen que traspassant un futbolista estratègic com Araujo no seria suficient per eliminar tots els mals econòmics a curt termini. Amb aquests hipotètics 100 milions no n'hi hauria prou per tornar a operar amb normalitat. Només servirien per mantenir la plantilla que hi ha ara mateix, és a dir, garantir-hi la continuïtat de João Cancelo i João Félix. Per ampliar la mirada a altres objectius caldria sumar l'impacte de dues o tres vendes més —Lenglet i Todibo, per exemple— i, bàsic, posar la palanca de Barça Studios al dia.

Aquest últim asterisc arrossega l'impagament dels famosos 40 milions de Libero des de l'estiu passat i preveu l'arribada de 60 milions més abans del 15 de juny, segons les previsions de cobrament que el Barça va presentar als socis i també a la Lliga. En total són 100 milions pendents a canvi del negoci de Barça Vision, la meitat d'un pastís —Barça Media— que el club reflecteix al seu balanç com un actiu de 400 milions. Sense aquests diners, cap venda traumàtica de futbolista garantiria la normalitat financera que anhela Laporta per poder reforçar la plantilla i, d'aquesta manera, alimentar tant la il·lusió de l'afició com el discurs de màxima exigència envers els objectius del primer equip.

Massa diners en centrals i motxilles per descarregar

La realitat econòmica blaugrana complica la vida a Deco, que té al davant uns mesos de planificació molt intensos amb la selecció d'un nou entrenador i la configuració de la plantilla del curs que ve. Als esquemes del director esportiu del Barça també hi ha, malgrat el discurs oficial de no vendre jugadors importants, l'evidència que l'equip té massa centrals amb condicions contractuals de futbolista clau per a només dues posicions. I això és un argument a favor de fer calaix amb Araujo, un dels tres centrals joves i amb mercat —els altres són Christensen i Eric Garcia, aquest cedit al Girona— que poden deixar una plusvàlua completa, sent l'uruguaià el que té més valor. Amb Jules Kounde no es pot fer aquest càlcul perquè va fitxar a canvi de 50 milions ara fa dos estius i encara s'ha d'amortitzar, mentre que Iñigo Martínez tot just acaba d'arribar i les lesions no li han permès revaloritzar-se. Per tot plegat, i també per la feliç irrupció de Pau Cubarsí, a l'àrea esportiva hi ha el convenciment que l'eix de la defensa experimentarà sortides a curt termini.

Sobre el paper, renunciar a Araujo per un pessic important arreglaria la situació dels Joãos i també valdria per regularitzar la fitxa de Gavi, que està inscrita per ordre judicial; registrar el segon any de contracte d'Iñigo, completar la inscripció de Vitor Roque i retornar el préstec de la Lliga perquè Balde fos jugador del primer equip. Però Barça Vision continua sent el punt de partida per començar a mirar el futur sense estretors i deixar d'amenaçar la butxaca de Laporta amb l'execució dels avals que van caldre per fer els deures al mercat l'estiu passat.

stats