Barça

El Barça es queda amb Umtiti a contracor

Sense cap oferta, el club descarta rescindir el seu contracte, que finalitza el 2023

3 min
Samuel Umtiti seguirà al Barça

BarcelonaJoan Laporta prometia al maig una “renovació profunda” de la primera plantilla del Barça. El flamant president considerava que s’havia “acabat un cicle” i que era el moment de retocar l’equip de dalt a baix. Però les coses no han sortit com ell volia. A hores d'ara, ha marxat Messi, jugador que el president volia que seguís, i no s’ha trobat sortida per a la majoria de futbolistes que s’havien posat a la venda. L'últim, Samuel Umtiti. Després de negociar sense èxit perquè marxés del Camp Nou, el club ha claudicat i ha retirat el central francès de l’aparador. El jugador no estarà apartat, sinó que seguirà en la dinàmica habitual del primer equip i s’haurà de guanyar un lloc si vol tenir minuts. Umtiti s’ha sortit amb la seva.

La decisió es va prendre aquesta setmana en una reunió a les oficines del Camp Nou. Arturo Canales, el representant d’Umtiti, es va reunir amb el president, Joan Laporta, el vicepresident esportiu, Rafael Yuste, i el director esportiu, Mateu Alemany. El Barça insistia en trobar una sortida per al futbolista, però Umtiti es negava a abandonar Barcelona. D’una banda, perquè no trobava cap club que li pogués igualar el salari que cobra. I, de l’altra, per raons esportives: després de tres anys batallant amb una lesió al genoll, el francès ha fet saber que està recuperat i que vol triomfar amb la samarreta blaugrana.

El Barça ha acatat la decisió a contracor. Umtiti era un dels centrals amb més projecció del primer equip fins que els serveis mèdics li van detectar problemes al genoll, equiparables a l’artrosi. Tot i així, l’anterior directiva el va renovar fins al 2023 i li va millorar el sou de manera substancial, malgrat tenir el consell en contra de part dels serveis mèdics de l’entitat. Al camp es va evidenciar que els metges tenien raó i el rendiment d’Umtiti va anar decreixent fins a tenir un paper testimonial. Les molèsties al genoll fan que sigui molt difícil que tingui continuïtat. A banda d’operar-se, l’únic remei és muscular al màxim la zona. I això és precisament el que ha fet Umtiti, i aquest és el seu aval per demanar un nou vot de confiança al Camp Nou.

Sense sortida

El club havia explorat totes les opcions possibles per desprendre’s d’Umtiti –un dels futbolistes als quals, a nivell comptable, es va devaluar en el tancament de comptes de la temporada passada–. Obligat a desprendre’s d’una fitxa alta, com la seva, per rebaixar el límit salarial, la direcció esportiva no va trobar-li sortida ni en forma de cessió ni de traspàs. També se’l va pressionar amenaçant-lo amb no jugar cap minut durant el curs. Fins i tot es va plantejar l’opció d’acomiadar-lo. Però finalment es va descartar perquè se li havia de pagar la indemnització i, en ser una decisió unilateral, la seva fitxa seguia comptant per al topall salarial.

Umtiti, xiulat durant el Gamper per part d’una afició molt descontenta amb el seu rendiment, ha dedicat l’estiu a preparar-se físicament per tornar a l’equip. Koeman l’ha readmès a la plantilla, tot i que l’entrenador ja li va deixar clar que no era, ni de bon tros, la seva primera opció per jugar a l’eix de la defensa. El tècnic confia en Eric Garcia i Gerard Piqué com a titulars, i amb Ronald Araújo, Oscar Mingueza i Clément Lenglet com a alternatives. Umtiti seria el sisè home. Almenys, de moment.

Operacions fracassades

Samuel Umtiti seguirà vestint la samarreta blaugrana, de la mateixa manera que ho faran Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé, Neto Murara i Antoine Griezmann, futbolistes que també estaven a l’aparador però que, o bé per la negativa dels jugadors o bé perquè el Barça no ha rebut una oferta prou digna, seguiran al Camp Nou. En canvi, els que semblen a prop de sortir són Miralem Pjanic, que podria tornar a Itàlia, i Álex Collado. En paral·lel a la negociació salarial amb el vestidor, el club encara els últims dies del mercat de fitxatges, que finalitza la setmana vinent, pendent de poder tancar alguna sortida més.

De moment, aquest estiu han marxat Jean-Clair Todibo per 8 milions d’euros al Niça i Júnior Firpo al Leeds United per 15 milions. A més, hi ha hagut la cessió de Trincao al Wolverhampton Wanderers per 6 milions i les vendes de Carles Aleñá al Getafe per 5 milions i la de Konrad de la Fuente a l’Olympique de Marsella per 3,5 milions. Aquestes dues últimes operacions han sigut amb un 50%, perquè es manté el dret de recompra. A tot això cal afegir la rescissió de contracte de Matheus Fernandes.

stats