CICLISME
Esports 18/02/2013

L'UCI admet el Katiuixa al WorldTour i decideix mantenir 19 equips

Després de la resolució del TAS, el consell de ciclisme professional de l'organisme ha decidit "excepcionalment" tenir una primera categoria amb un equip més del reglamentari

Albert Rabadan
2 min

BarcelonaLa primera categoria del ciclisme professional, l'UCI WorldTour, comptarà "excepcionalment" amb 19 equips aquesta temporada 2013, segons ha confirmat la Unió Ciclista Internacional (UCI) en un comunicat. Aquesta és la decisió presa pel consell de ciclisme professional de l'organisme dirigit per Pat McQuaid després que el dia 15 de febrer el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) acceptés l'apel·lació de l'equip rus Katiuixa, que havia quedat fora tot i complir amb els criteris esportius.

D'aquesta manera, Joaquim Rodríguez es mantindrà a l'equip juntament amb els catalans Alberto Losada i Xavier Florencio i tindrà assegurada la participació a totes les grans curses del calendari, especialment al Tour de França. El Purito només ha participat al Tour en una ocasió (2010, 7è i un triomf d'etapa) i té previst tornar-hi aquest 2013 després d'haver pujat al podi tant del Giro d'Itàlia com de la Vuelta a Espanya l'any anterior.

Problemes per als organitzadors

Aquest canvi de plans amb la temporada engegada (la primera cursa del WorldTour, el Tour Down Under australià, es va celebrar al gener) comportarà maldecaps als organitzadors de les grans curses, que en molts casos ja havien comunicat els quatre equips convidats a les seves proves. Per raons logístiques i de seguretat, cap prova per etapes pot superar els 22 equips, que generarien un pilot de gairebé 200 ciclistes.

Michele Acquarone, el director de l'empresa organitzadora del Giro d'Itàlia, Milà-Sanremo, Tirrena-Adriàtica i Giro de Llombardía, considera aquest fet un "caos". "Ho hem planificat tot per a 18 equips i no estem preparats per assumir-ne 19. Logísticament ja està tot preparat: realment no sé com podrem col·locar-ne un més", va dir l'italià a Cyclingnews.com. Katiuixa no va ser convidat al Giro, per la qual cosa s'haurà de retirar una invitació o esperar que la UCI cedeixi un permís especial per excedir el límit de participants.

L'equip rus tampoc va ser convidat a la Dauphiné ni a la París-Niça, que s'ha de disputar d'aquí a només dues setmanes (del 3 al 10 de març), dues curses de l'empresa ASO, l'organitzadora del Tour de França i propietària del 49% de la Vuelta a Espanya. Encara no hi ha hagut reacció per la seva banda, però les tensions entre els grans organitzadors i l'UCI han estat una constant des de la creació del ProTour, la primera versió del circuit mundial, l'any 2005.

stats