BÀSQUET
Esports 03/06/2018

Un triple de voluntat amb Discaesports

La directiva està formada per entrenadors de bàsquet que fan feina amb persones que tenen diferents graus de discapacitat física

Juanmi Mas
3 min
Alguns dels jugadors de bàsquet amb cadira de rodes del club Discaesports, acompanyats per la presidenta

PalmaBeatriz Balmiza, Guillermo Morey, Jaume Vidal, Mariano Fernández i Xisco Mestre... Sembla l’alineació d’un equip de bàsquet, però, en realitat, ells formen part de la directiva de Discaesport, una associació que va néixer l’any 2014 per fer possible que les persones que tenen una discapacitat física puguin integrar-se en un grup i practicar esport. La directiva està formada majoritàriament per entrenadors de bàsquet que fan feina amb persones que tenen diferents graus de discapacitat. Aquests esportistes juguen a bàsquet en categoria estatal contra diferents equips de les províncies espanyoles.

Toni Quiñonero visita Discaesports

El punt de trobada per conèixer Discaesports és el poliesportiu Prínceps d’Espanya, i és allà on coneixem més a fons la presidenta del club, que ens explica els detalls d’aquest club. També és amb nosaltres Toni Quiñonero, subcampió del món en skate adaptat. L’atleta va aconseguir la plata de la categoria intermèdia a la WCMX i l’Adaptive Skate World Competition, que tingué lloc a l’Skate Park de Fontana, Califòrnia. Quiñonero volia compartir una estona amb els integrants de Discaesport perquè l’esport l’apassiona i vol continuar millorant en diferents aspectes.

L’esportista català és competitiu i es deixa la pell a cada entrenament, però també és solidari quan veu les dificultats que tenen altres persones. Per a Quiñonero, cada obstacle és una excusa per millorar i aprendre; que entri la pilota és qüestió de temps, perquè amb sacrifici un sempre aconsegueix el que es proposa.

El bàsquet amb cadira de rodes

Beatriz Balmiza, presidenta de Discaesports, va ser la darrera entrenadora d’un equip mític de bàsquet amb discapacitat física, que fa deu anys enrere competia arreu de l’estat espanyol. Els problemes econòmics el varen fer desaparèixer però amb il·lusió i molta feina començaren un nou projecte des de zero.

“En dos anys hem aconseguit treure l’equip a categoria estatal i tenim l’escola com a projecte de futur”. També volen impulsar altres projectes de muntanya o rugbi per cobrir les necessitats de més gent. “Veim que hi ha una necessitat a la societat i l’esport és una eina integradora que els fa sentir millor”, comenta Beatriz. El perfil de les persones que entrenen al club és molt diferent. Algunes han fet esport sempre i altres han tingut una vida més sedentària fins que han trobat una nova forma de vida gràcies a Discaesports.

L’associació es va crear a Calvià tot i que en l’actualitat els entrenaments es fan al Prínceps d’Espanya. El club cerca altres alternatives per aconseguir arribar a més gent de Mallorca i està obert a la col·laboració de qualsevol ajuntament.

El paper de la dona a Discaesports

No existeix una edat determinada per entrar dins el club, perquè cada cas és diferent i cadascú supera les dificultats de la seva deficiència física amb persones de diferents condicions. La majoria dels membres tenen la seva feina al matí. Però si ja és difícil que una dona practiqui esport avui dia en alguns sectors, encara es complica més quan té una discapacitat física. “Gràcies a Discaesport això també està canviant i actualment hi ha dues al·lotes que juguen amb nosaltres”, explica Beatriz. Per sort, el bàsquet amb cadira de rodes és mixt i qualsevol dona podria jugar amb aquest grup d’herois que cada dilluns, dimecres i divendres a l’horabaixa van a entrenar al Prínceps d’Espanya de les 19.30 a les 21 h. Però la realitat és que encara falten dones que es vulguin animar a practicar aquest esport a Mallorca per poder formar un equip que sigui íntegrament femení.

Integració social a les escoles

Óscar, Martín, Josele, Luber, Xisco, Mariano i Martín formen part d’una trentena d’esportistes que es desplacen amb cadira de rodes. Tots ells tenen en comú la companyonia i, per damunt de tot, la capacitat de superació. Precisament són ells els encarregats d’esbucar les barreres i superar els obstacles de la societat, que a vegades no els permeten normalitzar la seva situació.

stats