Barça

"Tito, no t'adormis" o els avaladors de matinada de la investidura de Joan Laporta

José Elías i Jaume Roures desencallen la fiança del nou president del Barça

3 min
Joan Laporta, José Elías i Eduard Romeu a l'acte de presa de possessió de la nova junta del Barça.

Barcelona"Tito, no t'adormis, sisplau, que estic fent un discurs", li va dir Joan Laporta, en plena presa de possessió, a Alfons Castro, un dels 19 directius que l'acompanyaran en el seu retorn a la llotja del Camp Nou. Els assistents a l'acte d'inici de mandat van riure sota la mascareta, conscients del motiu de l'acudit. Per si de cas, però, el nou mandatari culer va explicar a què es referia: "Hem passat una nit que no ha sigut de festa... Vam anar a dormir molt tard per les condicions de l'aval, que deunidó". Efectivament, Laporta i la seva directiva han suat de valent els últims dies per tirar endavant la fiança de 124,6 milions d'euros que la Lliga exigia al Barça pel fet de ser una associació esportiva. Una xifra molt elevada que va provocar que les gestions s'allarguessin fins a les tres de la matinada de dimecres, quan faltaven poques hores per a la fi del termini que marquen els estatuts del club. La documentació va arribar signada dimecres al matí a Madrid i va ser verificada i aprovada abans de dinar. "Quin esgotament, ha sigut molt pitjor que la campanya", respiraven, cansats, des de l'entorn del nou mandatari.

Laporta i el seu equip han agafat les regnes del Barça després d'uns dies molt moguts per la renúncia prematura de Jaume Giró i la difícil estructuració de l'aval milionari que ha emès el Banc Sabadell i que finalment no estarà suportat per cap fons d'inversió nord-americà. HPS Partners, per suggeriment de Javier Botín, es va postular per contraavalar, a canvi d'uns interessos de vora el 5%, els més de 70 milions que s'havien de cobrir després de la valoració del patrimoni personal dels membres de la candidatura (poc més de 50 milions). Però Laporta i els seus col·laboradors s'han estimat més buscar inversors de proximitat, empresaris catalans disposats a col·laborar amb la causa i que, sobre la botzina, han ampliat la directiva fins als 20 membres –comptant el president–. Entre els facilitadors de darrera hora en destaquen dos. Un de molt conegut, Jaume Roures, i un altre que ha aprofitat la inversió en clau blaugrana per treure el cap a les pàgines esportives, José Elías.

Pàgines de publicitat i col·laboració a títol personal

Si el relat blaugrana dels últims quatre dies ha deixat en segon pla la victòria del primer equip contra l'Osca i el partit 767 de Messi és en bona part per l'aparició en escena d'Audax Renovables, l'empresa d'energia verda que lidera Elías i que té com a vicepresident Eduard Romeu. Tots dos són socis del Barça, però només el segon té prou antiguitat per poder formar part de la junta. Així que el primer, que volia ajudar Laporta a ser president, ha assumit la meitat del contraaval pendent –uns 35 milions– a canvi de l'entrada de la seva mà dreta a la nova junta blaugrana, tal com va avançar l'ARA diumenge al vespre. Elías és un empresari de Badalona força heterodox. Es va comprar un helicòpter per pilotar-lo en el seu temps lliure i aparca un Lamborghini al garatge de casa seva. Durant les converses per tancar l'aval feia el símil amb un part. "Sembla que no caldrà fer cessària", va dir sobre la no entrada d'inversors nord-americans a l'equació. Ell i el seu inseparable soci dominen les finances, però també els tempos de la comunicació. Per això van comprar pàgines de publicitat a diversos diaris per dir que Audax té el "cor blaugrana".

Si Elías ha aprofitat l'onada de l'aval per donar-se a conèixer entre el públic culer, Jaume Roures ha fet exactament el contrari per ajudar Laporta a ser president del Barça. El fundador i administrador únic de Mediapro va aparèixer entre els inversors finals del nou mandatari blaugrana quan ningú l'esperava i en total silenci. Segons Expansión, l'empresari barceloní assumirà un risc de 30 milions, però el seu entorn assegura que la quantitat serà força inferior i deixa clar que Roures s'ha mogut a títol personal, sense cap ànim professional. De fet, la part del contraaval que portarà el seu nom la signa des d'Orpheus Media, una societat patrimonial de la seva propietat que només comparteix amb Mediapro la seu al número 177 de l'avinguda Diagonal. Roures, de qui es va dir que finançava la cursa presidencial de Víctor Font, finalment ha contribuït a la presa de possessió de Laporta, a qui va conèixer fa molts anys a través d'un amic molt especial: Johan Cruyff.

stats