La Lliga es ven un 10% del negoci, una pluja milionària que serà clau per renovar Messi

El Barça, que cobraria 270 milions, és prudent amb una operació que el Madrid sospita que és il·legal

3 min
El president de la Lliga, Javier Tebas, en una imatge d’arxiu. Tant ell com Laporta negocien com encabir Messi a la Lliga.

BarcelonaNotícia molt important per oxigenar el negoci del futbol estatal i, en concret, l'economia del Barça. La Lliga va anunciar dimecres un "acord estratègic" amb el fons de capital CVC per injectar 2.700 milions d'euros tant a la competició estatal (Primera i Segona) com als clubs. L'ens que presideix Javier Tebas defineix el pacte com un "ambiciós pla d'inversió que dotarà els equips de recursos per continuar transformant el negoci i l'experiència dels aficionats". L'operació s'executarà a través de la creació d'una nova societat perquè la Lliga hi aporti els negocis de la seva propietat. CVC es quedarà amb un 10% del total del pastís i valora la Lliga en més de 24.000 milions.

El 90% dels 2.700 milions procedents del fons britànic amb seu a Luxemburg es dedicarà directament als 42 clubs que formen part de la patronal, molt ofegats a causa de la pandèmia i amb problemes per poder inscriure nous fitxatges. "L'acord és estratègic, integrador, equitatiu i democràtic, i no només blinda la viabilitat econòmica dels equips, sinó que els obre present i futur al permetre'ls el seu desenvolupament de cara a la propera dècada", ha explicat la Lliga en un comunicat. Si bé no ha transcendit públicament la quantitat que anirà a parar a cada equip, al Barça es valora l'assumpte amb optimisme prudent. Serà el club més beneficiat: podrà oxigenar els comptes i tindrà més coll avall inscriure Leo Messi i els nous fitxatges. L'acord per renovar el 10 és total i la voluntat de Joan Laporta és anunciar-ho abans del Gamper de diumenge.

Molt menys clar ho veuen al Reial Madrid. Segons ha informat El Mundo, el club blanc estudia impugnar la decisió de la Lliga perquè considera que s'ha cuinat d'esquenes als clubs i dubta de la seva legalitat. Val a dir que la relació entre Florentino Pérez i Javier Tebas passa per un molt mal moment a causa del projecte de la Superlliga europea.

Aquests fons procedents de la Lliga, que es transmetran als clubs en format d'un crèdit tou a 40 anys, amb un interès assumible i un tipus fiscal inferior al d'un ingrés ordinari, es repartiran amb una ràtio similar a la que es fa servir per als drets de televisió. És a dir, el Barça, el Reial Madrid i l'Atlètic de Madrid seran els que més diners obtindran. La Lliga vol evitar que les sumes es dediquin només a tancar fitxatges, però és evident que, a curt termini, també ajudaran a desenvolupar plans en matèria esportiva.

Abans d'aquesta notícia, el club blaugrana estava obligat a alliberar 200 milions d'euros de massa salarial per poder apuntar Messi a les competicions oficials i els nous fitxatges. Després de l'entrada de CVC, i de les sortides de Junior o Trincao, aquesta quantitat pot rebaixar-se sensiblement. Tot i així, el crèdit només servirà en un 15% per eixugar efectes del covid i un altre 15% per al marge salarial. A falta de l'anunci oficial del que rebrà cada equip –que es demorarà uns dies perquè la inversió ha de ser aprovada la setmana que ve a l'assemblea de la Lliga–, s'estima que el Barça cobrarà entre 270 i 285 milions. En podrà dedicar, per tant, poc més de 40 a transferències i sous. La majoria del capital pot anar a parar a finançar l'Espai Barça.

Negociacions necessàries

L'ARA va informar ahir que Laporta i Tebas estaven en sintonia per mantenir el millor jugador del món a la Lliga, i que hi hauria empatia per part del president de la patronal per afluixar les exigències en matèria salarial. L'entrada del fons d'inversió no canviarà la normativa, però de facto sí que provocarà una flexibilitat més gran. Amb tot, les negociacions per ajustar les grans fitxes s'hauran de mantenir, sobretot amb els quatre capitans: Busquets, Piqué, Sergi Roberto i Jordi Alba. La pluja de milions tampoc tanca la porta a una possible sortida de Philippe Coutinho o Antoine Griezmann, dos jugadors que, si finalment s'acaben quedant per la falta d'ofertes en condicions, també s'hauran d'ajustar el sou.

En canvi, en els casos de Miralem Pjanic, Samuel Umtiti i Martin Braithwaite no hi ha cap gir d'esdeveniments que valgui. Cap dels tres entra als plans del club i a ningú se li escapa, ni tan sols als mateixos jugadors, que la via futura passa per una sortida pactada per al bosnià, una cessió per al francès i un traspàs per al danès.

stats