Esports 15/12/2019

La setmana del clàssic més polèmic dels últims anys

El Barça no dubta que es jugarà, però queda per saber què farà Tsunami Democràtic dins del camp

Martí Molina / Toni Padilla
3 min
Aficionats del Barça durant el clàssic de la temporada passada.

BarcelonaQueda lluny aquell dissabte 26 d’octubre, el dia en què a les 13 hores hi havia programat un Barça-Madrid al Camp Nou. Era l’horari escollit per potenciar el mercat asiàtic. Malgrat que els Mossos no hi veien cap problema, la Lliga de Futbol Professional va decidir posposar el partit per motius de seguretat, donades les manifestacions al carrer contra la sentència del Procés. I de mica en mica l’atenció d’un partit on s’havia de decidir qui liderava la Lliga va traslladar-se lluny dels terrenys de joc. Quan falten dos dies per al partit, des del Barça es transmet un missatge de calma. Ni es posa en dubte que el partit es podrà jugar, però hi ha cert neguit sobre quina podria ser l’acció reivindicativa anunciada dins de l’estadi per Tsunami Democràtic. El Reial Madrid admet nervis de portes endins, motiu pel qual es traslladarà amb un autobús sense símbols. Des del Tsunami, però, es deixa clar que l’objectiu no és molestar els esportistes, tot i que es demana als jugadors del Barça una implicació que difícilment arribarà.

La falta d’un interlocutor clar ha preocupat la directiva blaugrana, que fins ara sempre ha mantingut un diàleg obert amb les entitats independentistes per garantir un equilibri entre permetre que l’estadi sigui escenari de reivindicacions i evitar que el club sigui sancionat. Ja des de fa algunes temporades, entitats com l’Assemblea Nacional Catalana o Òmnium han mostrat pancartes, especialment en els partits de més transcendència mediàtica, com poden ser els de la Lliga de Campions o contra el Madrid. Eren pancartes situades a la segona graderia del lateral que el club permetia entrar però que sempre ordenava retirar abans de l’inici del matx per evitar que hi hagués espectadors amb problemes de visibilitat.

El fet que Tsunami Democràtic sigui una plataforma anònima no ha permès al Barça tenir una persona física amb qui dialogar, motiu pel qual hi ha un debat intern a la directiva sobre quins efectes podria tenir una acció durant el clàssic dins del Camp Nou, on les competències de seguretat són del club. En conseqüència, també són aplicables al club les sancions derivades dels possibles incidents, tant a la graderia com al terreny de joc.

Tsunami Democràtic, de fet, ha explicat aquest cap de setmana que, més enllà de la convocatòria per ocupar els carrers al voltant del Camp Nou, té previst actuar també dins de l’estadi amb una acció que es pugui veure per televisió. Ara bé, portaveus anònims del Tsunami també han deixat clar que el seu objectiu final no seria evitar que el partit es pogués jugar. Aquest fet ha ajudat a tranquil·litzar els ànims entre els dirigents blaugranes. A més, des del club es confia plenament en el dispositiu de seguretat dels Mossos, que porten setmanes preparant-lo.

25.000 inscrits i una trentena d'autocars

Malgrat que la idea és encerclar el Camp Nou amb més de 15.000 persones, des del Tsunami es deixa clar que no es fa per evitar que els jugadors puguin arribar al camp, sinó per enviar un missatge reivindicatiu. La convocatòria ha fet efecte, i l’última actualització feta pel mateix col·lectiu assegurava que s’hi havien apuntat més de 25.000 persones. A més, hi ha contractats diversos autobusos per sumar-se a aquesta manifestació, que sortiran des d’una trentena de punts de Catalunya.

Això sí, el col·lectiu insisteix que durant el partit es farà una acció centrada en el missatge “ Spain, sit and talk ” (Espanya, seu i parla), i que el farà visible per aconseguir que arribi al màxim possible d’espectadors. Tsunami Democràtic explica que ha traslladat al club la intenció que la reivindicació tingui repercussió internacional, però des del Barça es manté la posició de no dialogar tenint en compte l’anonimat dels interlocutors.

Mentrestant, els altres actors, com les entitats sobiranistes o els grups d’animació, continuen pendents de novetats. Seguiment FCB, per exemple, serà a la mobilització exterior però encara no ha decidit si participarà en alguna acció per fer visible el conflicte català a la graderia. En altres partits s’han repartit estelades als accessos de l’estadi o cartells grocs que demanen l’alliberament dels presos polítics.

stats