Barça

Sergi Roberto: d'heroi contra el PSG a ase dels cops

Xiulat per l'afició, el reusenc encara confia poder jugar al mig del camp just abans de signar la seva renovació

4 min
Sergi Roberto durant el partit contra el Bayern aquesta setmana

BarcelonaEl Camp Nou ha dictat sentència: vol foc nou. Contra el Bayern, els gairebé 40.000 espectadors presents a l'estadi van aplaudir cada cursa de Gavi i Balde, i van estirar les orelles a Sergi Roberto, a qui van xiular quan va ser substituït. Només quatre anys després del seu vol sense motor que va permetre al Barça de Luis Enrique eliminar el PSG en una de golejada per 6-1, el reusenc s'ha convertit en un dels ases dels cops d'una afició que vol tancar una etapa. L'entorn del jugador nega que Roberto acabés plorant al vestidor, però admeten que la reacció del Camp Nou el va deixar tocat. Al futbolista de La Masia li ha tocat viure un ascens als cels, seguit d'un ràpid descens al purgatori. Pocs jugadors han pogut experimentar en primera persona les sensacions que ell va viure quan va marcar al PSG, però passa a engreixar la llista de jugadors xiulats per la seva pròpia afició. Una llista ben llarga, ja que el barcelonisme sol ser exigent. Quan és un jugador de la casa, però, fa més mal.

Més enllà de la seva actuació contra el Bayern, en què va ser superat un cop i un altre per Davies per la banda, l'afició no va perdonar un dels jugadors que encara no han tancat la rebaixa salarial que futbolistes com Piqué van enllestir fa setmanes. "Ens ha jugat en contra no tenir-ho signat", admeten a l'entorn del jugador, tot recordant que el cas de Sergi Roberto és diferent perquè també està negociant, dins de les mateixes converses, l'ampliació de contracte. Però els aficionats han perdut la paciència i busquen culpables. "A vegades quan ets un jugador de la casa s'espera més de tu", reconeix Albert Ferrer. De fet, Sergio Busquets i especialment Jordi Alba també van rebre crítiques i l'afició els va xiular tímidament els primers partits d'aquesta temporada, quan encara no havien acordat la rebaixa salarial. En ser capitans s'esperava d'ells un pas endavant que en el cas de Roberto arriba tard. El Camp Nou, el millor estadi del món en nits com aquella del PSG, pot arribar a fer sentir molt petit un jugador que et xiulen. "No és una experiència que vols viure" admet Ferrer. De fet, durant molts anys jugadors com Xavi o Puyol explicaven als nous fitxatges o els jugadors de la Masia que sempre és millor donar-ho tot, doncs l'estadi, quan s'enfada, pot acabar amb la teva carrera.

Als despatxos del Barça, però, es deixa clar que la reacció dels socis no afectarà la renovació del reusenc, que es dona "per feta". "La renovació la donem per tancada", va dir Eduard Romeu, vicepresident econòmic de club, als micròfons de RAC1. "Sincerament, no entenia per què li xiulaven. I li vaig preguntar a un company de la junta directiva per què ho feien. Sergi Roberto és un dels herois. No ho entenc, és un error fer això. Ha fet un esforç molt important i se li ha de reconèixer". De fet, a la zona de la llotja algun directiu va arribar a recriminar els xiulets als socis que tenien a prop, cosa que va provocar un tens intercanvis d'opinions.

Els xiulets contra el Bayern han posposat uns dies la firma per esperar que es calmi l'ambient. L'acord que gairebé s'ha tancat implicaria una rebaixa de salari, però també garantir-li al jugador poder seguir gairebé tota la seva carrera al Barça, com a mínim fins al 2024, amb una opció d'ampliar-ho. La rebaixa del salari seria d'un 35% aproximadament, rebaixa que es faria efectiva en el moment de signar i que no s'aplica directament al sou, doncs com ha passat en el cas dels altres capitans, el jugador renuncia a clàusules de fàcil compliment que gairebé segur hauria cobrat. Amb 29 anys, Roberto acaba contracte l'estiu del 2022, però de moment no té pensat abandonar el club, tot i que no descarta una última aventura en una lliga com la dels Estats Units.

Abandonar la banda dreta

Sergi Roberto va ser defensat pels seus companys després de l'estirada d'orelles de l'afició. "Em dolen els xiulets a Sergi Roberto –va dir Gerard Piqué–. És una persona espectacular i estima el club com ningú. I m'agradaria recordar a la gent que no és lateral, és migcampista de tota la vida. Fa el sacrifici d'adaptar-se a la posició. Em saben greu els xiulets, però la gent és lliure d'opinar". Ronald Koeman va anar en la mateixa direcció i va recordar que per a un futbolista que és migcampista jugar a la banda davant un futbolista tan ràpid com Davies "és molt complicat". Migcampista gairebé tota la seva carrera, Roberto, que va debutar a les ordres de Pep Guardiola, va començar a jugar com a lateral dret quan el tècnic era Luis Enrique, que buscava una solució a la pèrdua de Dani Alves. Les últimes temporades ha arribat a ser internacional amb Espanya a la banda, tot i que durant els anys d'Ernesto Valverde i Quique Setién el reusenc va anar perdent pes fins a desaparèixer del mig del camp i acabar jugant quan podia en una posició de banda que mai ha acabat de fer seva. L'entorn de Sergi Roberto explica que aquesta temporada el jugador l'encarava amb optimisme, ja que Koeman li havia explicat que el veu jugant al mig del camp i no a la banda. Les baixes de l'equip i els problemes d'un Sergiño Dest que tornava tocat dels partits amb els Estats Units, però, van tornar Sergi Roberto al lateral contra el Bayern. I no va estar a l'altura.

Ara Roberto espera ser titular contra el Granada al mig del camp, ja que la baixa de Pedri li permet tenir més possibilitats. I si la cosa surt bé confia poder anunciar la setmana que ve l'acord per renovar amb el Barça. El reusenc encara confia recuperar l'estima dels aficionats jugant a la posició on sempre ha volgut jugar, al mig del camp. Una posició des d'on aquesta temporada ja ha marcat dos gols, un contra la Reial Societat –el primer del Barça aquest curs– i un altre contra el Getafe. Llavors Sergi Roberto creia que la temporada podria ser bona. L'alegria li va durar poc.

stats