BARÇA
Esports 28/05/2020

Rosell: “Les clavegueres de l’estat fan por”

L'expresident del Barça presenta el llibre 'Una forta abraçada', on relata la seva estada a la presó

Nuria García / Toni Padilla
7 min
“Les clavegueres de l’estat fan por”

BarcelonaCada dia que va ser a la presó, l’expresident del Barça Sandro Rosell va dedicar una estona a escriure en unes llibretes que, amb el temps, s’han convertit en el llibre Una forta abraçada, un relat on explica les vivències des que va entrar a la presó fins que el van alliberar, 645 dies més tard. “Hi parlo de les persones amb qui vaig compartir els gairebé dos pitjors anys de la meva vida i amb qui, innocents o culpables, em vaig recolzar per passar els moments de més feblesa personal que he viscut”.

En una roda de premsa virtual, Rosell es va retrobar virtualment amb el Pare Paulino, el capellà de la presó de Soto del Real amb qui va establir forts lligams durant els gairebé dos anys que va estar empresonat preventivament. “Tots els beneficis del llibre els donarem a la seva fundació”, recorda Rosell, en referència a aquesta iniciativa del Pare Paulino, que gestiona un menjador social i busca diners per contractar advocats per a presos que no es poden defensar. “La justícia té un problema a Espanya. Al final del nostre procés vaig tenir sort de trobar jutges independents capaços de trencar les inèrcies que es generen allà dins. La presumpció d’innocència és presumpció de culpabilitat, i tu has de demostrar la innocència, és just així, al revés”. I afegia que dins la presó va notar diferències entre els presos que ja han estat jutjats i els que no, com el seu cas: “Els presos penats ja formen part de la família, però el pres preventiu entra i surt, ningú el coneix i té menys drets que el que ja està penat... No pot treballar, no es pot distreure... És molt bèstia a Espanya. En uns altres països la presó preventiva no es pot allargar més de sis mesos”.

Segons Rosell, “una cosa és l’estat i una altra de diferent les clavegueres de l’estat, on costa saber qui pren les decisions”. “Pot arribar a fer por. En el meu cas, la justícia no ha funcionat. I vull esbrinar-ne les raons”, explicava tot recordant que ha presentat una querella contra la jutge Carmen Lamela per prevaricació. “Si s’admet a tràmit s’obrirà una investigació judicial i ens podrà explicar per què va prendre aquelles decisions en contra de la llei”, va dir. També va recordar que en la mateixa causa hi ha hagut una diferència de tracte entre ell i l’empresa Mediapro, de Jaume Roures.

L'expresident del Barça va dir que la jutge Carmen Lamela ha fet "molt mal", tant a ell com a la seva família i als seus amics. "No li tinc rancor, sí que tinc a dins aquella cosa, i penso que per què va haver de fer allò. Vull saber per què la gent ha fet plorar la meva mare, això no ho perdono", va explicar, abans de recordar que ha posat una querella a la jutge Lamela per prevaricació. "Si s'admet a tràmit s'obrirà una investigació judicial i ens podrà explicar per què va prendre aquelles decisions en contra de la llei". "M'agradaria molt que tothom seguís de prop aquesta querella que vam presentar al Tribunal Suprem fa uns quatre mesos", va indicar.

El dia a dia de Rosell des que va sortir de la presó ha estat acabar el llibre i gaudir de la família. “Venia de dos anys a la presó, així que el confinament per culpa del covid-19 m’ha donat pau per poder ser a casa amb els meus i valorar detalls petits com poder menjar el que vols, tenir Netflix...”, argumentava un Rosell que s’ha emocionat aquests dies per les mostres de suport rebudes per persones desconegudes al carrer. També algun vell enemic li ha trucat, com Joan Laporta, que li va voler oferir la solidaritat quan va sortir de la presó. “Quan em va trucar li vaig dir que, sincerament, jo no li hauria trucat a ell i que segurament serà molt difícil tornar a tenir la relació que teníem, perquè tots dos havíem malparlat de l’altre”.

Laporta va reaccionar a les paraules de Rosell a les xarxes, on va piular que "desitjo que Sandro Rosell superi el dolor que li ha causat la presó injusta i desproporcionada que ha patit. Tot i que, en determinades circumstàncies, sigui més difícil fer la pau que la guerra, Sandro Rosell sap que si em necessita, pot comptar amb mi". Les tensions entre Laporta i Rosell, companys en la direcció del club blaugrana durant el mandat del primer, es van accentuar quan en aquells dies la junta directiva que dirigia el segon va iniciar una acció de responsabilitat per valor de 47,63 milions d'euros contra Laporta i quatre directius més per acumular pèrdues durant el seu mandat.

Lluny del Barça

El futbol sembla quedar lluny de qui va ser el president més votat de la història del Barça: “Tot plegat m’ha tret ganes d’engegar nous projectes, de crear empreses... Ara, doncs, no tinc ni idea de què faré, però caldrà trobar algun camí. El futbol sempre m’ha agradat, especialment el futbol base”. Del passat, va recordar: “Molts amics m’han admès que van dubtar de mi. Els dic que era normal. ¿Com podia imaginar-se algú que apareixerien proves falses, que em tancarien dos anys en presó preventiva? Es al·lucinant que l’Audiència Nacional estigués dedicant el seu temps per seguir un cas d’uns fets del Brasil, però és així”. Rosell, de fet, va deixar clar: “Puc perdonar tothom, excepte aquells que han fet plorar la meva mare”. I va insistir que no formaria part de cap candidatura al Barça: “Ja has sigut president, no tindria sentit entrar posteriorment en una junta”. A més, va defensar el mandat de Josep Maria Bartomeu afirmant que creia que el club s’havia portat molt bé amb els presos polítics aquests anys. Uns presos amb qui ha fet amistat a la presó: “De sentiment i de cor soc independentista, però de cap encara no. Hi ha coses que no entenc, com que se censurin algunes parts d’un reportatge a la televisió pública catalana”, va dir en referència al programa sobre el seu cas emès per TV3, on el periodista Víctor Lavagnini en va treure la signatura perquè entenia que se n’havia tergiversat el contingut.

Rosell: " La justícia no va funcionar i vull saber per quina raó va passar".

La demanda d'informació dels EUA a Rosell i a Mediapro

Rosell va explicar que no vol "assenyalar" ningú directament, ni a Jaume Roures ni a Florentino Pérez, perquè no té proves per poder demostrar qui li volia mal. "El tema del senyor Roures també és molt curiós. Quan arriba la demanda d'informació dels Estats Units, de mi demanen un extracte bancari, i de la seva empresa demanen extractes bancaris i alguna altra informació més. La jutge Lamela decideix que la meva informació comporti una presó preventiva de dos anys i després acabo sent declarat innocent, així que prevarica contra mi. Mentre que a Mediapro comencen un escorcoll i la jutge Lamela fa que s'aturi i arxiva el cas de Mediapro. I al final, als Estats Units, Mediapro es declara culpable per haver cobrat suborns. Així, la jutge Lamela prevarica en aquest cas a favor de Mediapro".

"La senyora Lamela s'equivoca i/o prevarica en contra meu i a favor de Mediapro. No dic res més, per això he presentat una querella, per veure què va passar, que ens ho expliqui. No sé res més, em remeto als fets", va afegir.

"He guanyat un germà"

Rosell també ha parlat del seu soci, l'empresari andorrà Joan Besolí, que també va ser empresonat. "He guanyat un germà, mai li podré tornar tot el que ha fet per mi", va explicar en una conversa amb Jordi Basté a RAC-1, relatant com van acordar que no acceptarien el pacte que els havien ofert. "Ell em va dir que resistiríem junts, que si jo no l'acceptava ell tampoc". Besolí va dir que ell no té intenció de presentar un llibre: "Vull passar desapercebut, però no puc", va dir rient. Els dos van comentar la importància que va tenir el suport de Jordi Pujol Ferrusola. "Ens va rebre, ens va ajudar a aconseguir les instàncies... Ens va ajudar moltíssim, me l'estimo molt", va dir l'empresari.

Besolí va explicar com un dia va haver-hi un intent d'assassinat a dins de la presó. "Dos que estaven jugant a ping-pong van començar a barallar-se, van trencar un pal d'escombra i se'l van clavar l'un a l'altre un munt de cops", deia Besolí, mentre que Rosell va afegir: "Ens vam espantar i vam sortir corrents com gallines; era millor no posar-s'hi". Besolí va explicar que van conviure molt dins la presó, excepte quan tocava veure la televisió. "Al Sandro li agradava molt el futbol i a mi no m'agrada gens", deia Besolí, mentre que Rosell va afegir, entre rialles: "A ell li agrada molt el programa aquest en què se subhasten trasters i jo no podia entendre com li podia agradar allò havent-hi futbol". "L'altre dia vaig parlar amb la Marta [la dona de Rosell] i li vaig dir: «Marta, ara ja saps el que és estar confinada amb el Sandro»", ha dit Besolí, cosa que ha provocat el riure de tothom. L'empresari andorrà va dir que van "plorar moltíssim". "El Sandro plorava en un llit de la llitera i jo a l'altre", va explicar, i l'expresident del Barça va afegir: "Ens intentàvem amagar, però era impossible".

"Quant va costar Neymar? Segons el jutge, 17,1 milions d'euros"

Sobre el cas Neymar, Rosell va explicar que va haver-hi una persona –"Que no podia ni pagar un advocat, segons ens ha dit gent del seu poble"– que va posar la denúncia i va anar a Madrid. "Va passar per Manos Limpias, es presenta davant l'Audiència Nacional, presenta la denúncia i l'hi admeten. Després ell retira la denúncia però la Fiscalia segueix endavant amb el cas. El resum és que, després de passar per diferents opcions de delicte, quan no saps què posar-hi hi poses que és delicte fiscal, i això és molt interpretatiu", va recordar. "Això acaba amb delicte fiscal, que el Barça accepta. Jo no l'hauria acceptat, però el Barça sí perquè segons em va explicar Bartomeu l'aval que calia pagar era gairebé del mateix import que la multa. És a dir, era pitjor el remei que la malaltia", va seguir relatant. "La pregunta que s'ha de fer és qui hi ha darrere del soci que va presentar la denúncia, qui li va pagar la festa i per què va passar per Manos Limpias". I quant ha costat Neymar? "Segons el jutge, 17,1 milions d'euros. Segons el meu parer, 57,1. Per què? Perquè el jutge va interpretar que els 40 milions d'euros que vam pagar al pare eren salari, per tant, cal fer la resta. I així és als llibres".

Rosell va dir que té "72 actuacions d'Hisenda" des que va sortir escollit president del Barça i que, amb tot bloquejat, en va rebre alguna mentre estava a la presó. "I la gent pacta molt amb Hisenda perquè com que depens d'una interpretació no vols estar jugant amb la interpretació de gent que saps que no s'hi juga res", va concloure.

stats