Tribunals
Esports 26/09/2023

Sandro Rosell, absolt per cinquena vegada d'un delicte penal

L'Audiència de Barcelona ha confirmat la no culpabilitat de l'expresident del Barça en el cas de frau fiscal

3 min
Sandro Rosell, en una imatge d'arxiu

BarcelonaSandro Rosell ha estat acusat cinc vegades d'un delicte penal. I les cinc vegades ha estat absolt; malgrat que en una d'elles, en la qual se l'investigava per corrupció amb la compravenda dels drets de la selecció del Brasil, es va passar dos anys tancat en presó provisional a l'espera de quedar en llibertat. L'última, aquest dimarts, quan l'Audiència de Barcelona ha confirmat l'absolució de l'empresari per frau fiscal. Un cas, aquest últim, pel qual la Fiscalia demanava gairebé tres anys de presó.

La decisió referma la sentència que ja va emetre fa un any el jutjat penal número 3 de Barcelona, i que havia estat recorreguda tant per la Fiscalia com per l'Advocacia de l'Estat. Rosell va ser acusat de defraudar 230.591 euros a Hisenda, l'any 2012. Al judici oral, Rosell es va remetre a la declaració complementària que va fer el 2019, quan reconeixia el deute amb Hisenda, tornava els diners amb els interessos corresponents i assegurava que "no hi havia hagut mala fe". De fet, el seu advocat, Pau Molins, va insistir en un "canvi de criteri" d'Hisenda i va assegurar que el seu client no volia amagar res. Dies després, la justícia dictava a favor de l'expresident del Barça, i un any més tard l'Audiència de Barcelona ha posat punt final al cas.

Rosell també ha estat protagonista aquest dimarts, en clau judicial, per un cas en el qual també va quedar absolt. Una querella de Jaume Roures, soci fundador de Mediapro, que acusava Rosell d'estar al darrere de l'espionatge industrial que va patir Roures, a qui van piratejar el correu electrònic i van llegir més d'11.000 mails. Rosell sempre va desmentir els fets i el 2019, tres anys després de la denúncia, va quedar fora del cas per falta de proves. Aquest dimarts ha començat el judici a Barcelona, en què Rosell ha comparegut en condició de testimoni.

Rosell va estar dos anys en presó preventiva abans de ser absolt

Però el cas més sonat de tots és el que correspon a l'operació Rimet. Rosell va ser detingut el 2017 i va passar-se dos anys en presó provisional a l'espera d'un judici que, el 2019, va dictaminar que no era culpable dels delictes pels quals era investigat. En concret, de cobrament de comissions il·lícites per la venda dels drets audiovisuals de la selecció brasilera de futbol, i el posterior blanqueig d'aquest capital a través de societats pantalla en paradisos fiscals. De fet, Rosell va quedar en llibertat el segon dia del judici, just després de declarar. Unes setmanes després es va emetre la sentència que exonerava l'empresari barceloní.

Rosell, que sempre ha dit sentir-se víctima de l'operació Catalunya, va estar processat dues vegades més per casos relacionats amb el Barça. Més específicament, el fitxatge de Neymar, que es va completar quan era president del club. En primera instància, on se l'acusava de frau fiscal en la contractació del brasiler, el 2016 es va arribar a un acord amb la Fiscalia en què el Barça passava a ser responsable del delicte mentre que Rosell i també l'aleshores president, Josep Maria Bartomeu, quedaven exonerats.

L'altre litigi, també arran del fitxatge de Neymar, era una presumpta corrupció entre particulars per camuflar el cost real de l'operació perquè DIS, un fons d'inversió que tenia una part dels drets federatius del jugador, cobrés menys diners dels que suposadament li pertocaven. El 2022 va ser absolt, en un judici que va acabar-se precisament amb la Fiscalia retirant els càrrecs per a tots els acusats.

stats