FENT CAMÍ
Esports 12/07/2019

Una ruta pel camí vell del far de Formentor

L’excursió, que té una durada aproximada de sis hores, arrenca des de la platja pedregosa de Cala Murta

Ara Balears
2 min
Una ruta pel camí 
 Vell del far de Formentor

PalmaPer iniciar la ruta es recomana aparcar els vehicles a baix de l’altiu Fumat i caminar cap a Cala Murta. Abans, però, convé deixar un altre cotxe al far, on finalitza l’excursió. El camí que du al far parteix des de la platja pedregosa de Cala Murta. Aquest antic camí, ple de revolts i de pedres, és el que s’ha de recórrer. El traçat va salvant desnivell mitjançant llargues llaçades pels costers dels puigs Garballó i Fumat.

Al llarg de tot el recorregut, es frueix d’un paisatge excepcional. Es veuen des de les Voltes d’en Català les penyes de l’Hort i del Bosc. La pujada d’en Català condueix a dalt des del magnífic pinar. El camí puja pel coster rost del puig Garballó (274 m) mitjançant una vintena de revolts fins al coll de la Bretxa.

Coll de la Bretxa

Per tal de facilitar el pas del coll es rebaixà uns metres la muntanya. Aquest pas obre una nova panoràmica en la qual destaca el puig de la Roca Blanca (330 m). Pel tàlveg del torrent de les Agulles es pot baixar a Cala en Gossalba, una pregona platjola de còdols situada entre el puig del Morro del Pont (211 m) i el puig de les Butzes (162 m). La vista enrere és espectacular. S’observa dalt del coster l’osca feta per la Bretxa i el traçat del camí Vell del far per la baldana de la muntanya. S’arriba al coll de la Creu i es veu la raconada de Cala Figuera, la punta del Maressar, el Morro, el cap de Catalunya i, a l’esquerra, el puig de les Aritges.

Sobre el cingle de les Lletreres es presenta una grandiosa vista orientada al cap de Catalunya, Cala Figuera i els espadats del Fumat.

Pla de les Basses

Es passa a una certa distància del pla de les Basses. Un camí de carro hi du, segurament per l’antic aprofitament de minerals de ferro extrets per la contrada. Es pot anar al pla i guaitar a l’avenc de l’Àmfora i al del Pi. Aquest darrer està situat devora el pi que s’albira al centre del pla.

Transitant pel camí, es pot contemplar una col·lecció de panoràmiques, com la filera de muntanyes de la talaia de la Victòria i el cap del Pinar, i una infinitat de perspectives d’aquest preciós vial. Des del mirador es pot veure l’impressionant i esglaiós balç del racó del Xot.

Puig del cap de Formentor

El camí puja al puig del cap de Formentor o puig de la Pinya (262 m). El tirany esquiva el vèrtex del puig i discorre planer. El cap de Formentor està situat entre la cova del Patró i les Moles. Abans de la pujada al far, per la dreta del camí arrenca el caminet escalonat que du al Moll del Patronet. Així, s’arriba al far, que fou inaugurat el 29 d’abril de 1863. Els anys 1911 i 1928 fou modernitzat amb nous equipaments òptics utilitzant el petroli com a font d’energia. Fins al 1927, el far emetia una llampada blanca cada 30 segons, utilitzant una òptica de 12 panells. Aquí finalitza aquesta ruta, un original camí envoltat d’un paisatge meravellós.

stats