Futbol

Luis Rubiales, detingut, interrogat i posat en llibertat en la seva arribada a Barajas

L'expresident de la RFEF, investigat per presumptes delictes de corrupció, ha avançat la seva tornada de la República Dominicana

ARA
4 min
L’expresident de la RFEF, Luis Rubiales.

BarcelonaTres dies abans del que tenia previst, Luis Rubiales ha tornat a Espanya i ha sigut detingut per la Unitat Central Operativa (UCO), que ja s'ha reunit amb ell abans que baixés de l'avió per exposar-li els fets que se li imputen. L'expresident de la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF), investigat per blanqueig, corrupció i administració deslleial, ha aterrat aquest matí a la terminal 1 de l'aeroport de Barajas (Madrid). Se li ha evitat l'exposició pública: els agents policials l'han pujat a una furgoneta tot just l'han fet baixar de l'avió i l'han interrogat a les dependències policials del mateix aeroport.

Rubiales tenia inicialment previst tornar a Espanya dissabte que ve, 6 d'abril, però ha avançat el retorn. Fonts de la seva defensa han explicat a l'agència Efe que el motiu ha estat la seva voluntat de tornar com més aviat millor, després que la Fiscalia sol·licités una ordre de detenció contra ell pel cas dels presumptes contractes irregulars de la RFEF.

Fonts judicials sostenen a l'ARA que la seva detenció no l'ha ordenat la jutgessa del jutjat número 4 de Majadahonda que instrueix el cas per presumpte blanqueig, corrupció i administració deslleial. Ha sigut l'UCO, que ha actuat d'ofici. Després de ser interrogat, Rubiales ha quedat en llibertat sense mesures cautelars. Ha estat detingut al voltant de tres hores. A partir d'ara, no passarà a disposició judicial fins que la jutgessa ho sol·liciti.

Aquest dimarts, l'UCO ja va escorcollar el seu allotjament a la República Dominicana, on gaudia d'unes setmanes de vacances. Els agents policials es van endur un telèfon mòbil i una tauleta de l'expresident, segons va informar la Cadena SER i va confirmar l'ARA. L'expectació mediàtica pel seu retorn era molt elevada, amb un centenar de periodistes esperant-lo a Barajas.

Per què la justícia investiga Rubiales?

La jutgessa investiga diversos contractes relacionats amb la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita i amb altres negocis. El nucli de l'operació de l'UCO són els contractes signats entre la RFEF i el règim dictatorial de l'Aràbia Saudita, en els quals va fer d'intermediari l'exfutbolista del Barça Gerard Piqué mitjançant la seva empresa Kosmos. El govern d'aquest país del Pròxim Orient va signar el contracte a través de la companyia pública saudita Sela, que paga 40 milions d'euros a la RFEF per cada edició de la Supercopa. La primera edició a l'Aràbia Saudita es va celebrar el 2020 i, després de renovar-se el contracte el 2021, està previst que s'hi segueixi disputant fins al 2029.

Expectació per l'arribada de Luis Rubiales a l'aeroport Adolfo Suárez-Barajas de Madrid.

D'altra banda, l'UCO, amb els escorcolls de fa unes setmanes a la seu de la RFEF de Las Rozas (Madrid) i a una desena de domicilis, també està investigant altres contractes que es van firmar durant el mandat de Luis Rubiales (2018-2023). Per exemple, els d'uns esdeveniments celebrats a la Xina i els d'unes obres que es van fer a l'estadi de la Cartuja de Sevilla, on dissabte es disputarà la final de la Copa del Rei entre el Mallorca i l'Athletic Club.

La instrucció del cas l'està portant a terme el jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Majadahonda en coordinació amb la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i l'UCO de la Guàrdia Civil amb el suport de l'Europol. Les diligències de les actuacions són secretes. La jutgessa que investiga irregularitats en contractes vinculats a la RFEF ha bloquejat més de mig centenar de comptes bancaris a diversos investigats, algunes de Rubiales, a qui ha embargat un Mercedes.

El diari El País també ha revelat que Israel Dorado Pelegrina, suposat home de confiança de Rubiales, presumptament va transportar diners en metàl·lic per fer diverses inversions a la República Dominicana eludint el control de les autoritats espanyoles, segons un informe de la Guàrdia Civil inclòs en el sumari. El document policial destaca que aquests fons tenien com a destí negocis en els quals presumptament participava Rubiales, segons infereixen els investigadors del contingut de les converses telefòniques intervingudes a diversos dels implicats.

A banda, Rubiales també s'enfronta a una petició de dos anys i mig de presó pel petó no consentit a la jugadora Jennifer Hermoso en la final del Mundial femení de futbol. En declaracions d'aquest dimecres, el ministre Félix Bolaños ha dit que l'actuació policial i judicial contra Rubiales és una "garantia" que el Mundial de futbol del 2030 es podrà celebrar a Espanya (conjuntament amb el Marroc) perquè les "institucions democràtiques funcionen". La RFEF, presidida interinament per Pedro Rocha, celebrarà eleccions el pròxim 6 de maig.

La Guàrdia Civil vol comprovar si Piqué va pagar comissions a Rubiales

D'altra banda, la Guàrdia Civil va emetre un informe el setembre del 2023 en què, segons informa Europa Press, veu d'"imperiosa necessitat" comprovar si l'exfutbolista del Barça Gerard Piqué va pagar comissions a Rubiales o a altres directius de la RFEF per portar la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita. En aquesta negociació, Piqué va fer d'intermediari. Per això, i tenint en compte que és propietari del FC Andorra, el cos policial considera necessari que la jutgessa remeti una comissió rogatòria per requerir a MoraBanc més informació sobre els comptes relacionats amb Piqué des del 2019 fins al dia d'avui. La Guàrdia Civil posa sobretot el focus en conèixer el destí dels fons d'un compte de Kosmos, empresa de l'exjugador català, en la qual s'haurien cobrat "comissions d'èxit abonades".

stats