Esports 17/05/2021

El públic torna a Son Moix i el Mallorca ferma l'ascens

La victòria per dos gols a zero contra l'Alcorcón deixa els de Luis García Plaza a un punt del retorn a Primera

6 min
Els jugadors del mallorca celebren un dels gols

PalmaUn any després, el públic ha tornat a Son Moix i en un partit que bé podria ser clau per al retorn del Mallorca a Primera Divisió. L'emoció i el nerviosisme es palpaven a l'ambient en els minuts previs a l'inici del partit. Els més de 4.000 aficionats que han pogut tornar a l'estadi aquest diumenge vivien un cúmul d'emocions i sensacions, i el moment més emotiu i esperat ha estat la sortida dels jugadors al camp amb l'himne del Mallorca sonant per megafonia.

El futbol prepandèmia era un esport oblidat, els crits del públic, les mamballetes i els càntics pareixien ser elements d'una altra època després d'una temporada sense públic en què el silenci regnava en tots els partits de Mallorca. Aquest diumenge, el Mallorca-Alcorcón serà un dels partits més recordats per una generació, per més de 4.000 aficionats mallorquinistes que han tornat a trepitjar Son Moix després de més d'un any d'animar el seu equip des del sofà de casa.

El Mallorca s'ha retrobat amb el públic i amb la victòria en un partit tranquil i en el qual els de Luis García Plaza han sabut aprofitar les ocasions per superar amb solvència l'Alcorcón (2-0). L'ascens a Primera Divisió és cada cop més a prop de fer-se realitat. El Mallorca només necessita sumar un punt dels nou que falten (sempre que els seus rivals directes ho guanyin tot) per tornar a la màxima categoria del futbol espanyol una temporada després del descens. La victòria d'aquest diumenge contra l'Alcorcón (2-0) deixa el conjunt de Luis García Plaza com el virtualment segon equip que aconsegueix l'ascens i només una desgràcia impediria que Son Moix tornàs a viure partits de Primera Divisió la temporada que ve.

Tot i que el matx ha començat a les 20:45, l'afició del Mallorca l'ha començat dues hores abans. Centenars de persones s'han reunit a la porta de l'estadi per rebre l'equip i animar els jugadors abans del partit. Aquest ha estat l'únic moment de la nit en què les mesures sanitàries no s'han respectat i les aglomeracions de persones en pocs metres han posat en risc de contagi els mallorquinistes que s'han concentrat per donar el darrer alè de força als de Luis García Plaza.

Arribada del Mallorca a Son Moix

Un cop l'autobús ha entrat dins l'estadi, el panorama ha canviat per complet. L'ordre, el compliment de les mesures sanitàries i el control per part del club i els agents de la Policia Nacional han estat totals i l'entrada al camp ha estat un tràmit en què el club ha complert amb la normativa al complet.

Els aficionats han hagut de passar per dos controls per entrar a l'estadi. Primer un treballador del club comprovava l'entrada i el DNI per tal de corroborar que era el soci premiat qui entrava al camp. Després els mirava la temperatura i els permetia accedir a una segona coa en la qual els operaris del club els oferien gel hidroalcohòlic i els indicaven per on havien de continuar.

Un cop passats aquests controls, començava l'emoció. "A mi m'és ben igual fer aquest trull cada diumenge si puc venir a veure el Mallorca", deia un mentre pujava les escales cap a la graderia. "Ja era hora", "m'encanta l'olor de l'herba del camp", "només veure les grades ja se'm posa la pell de gallina". Tots i cada un dels aficionats que arribaven al camp mostraven l'emoció del retorn i les ganes de tornar a viure un partit del Mallorca en directe.

Un treballador del club pren la temperatura a un aficionat

Un cop a la graderia, cada aficionat havia de cercar el seu lloc. El Mallorca ha indicat amb adhesius les cadires en les quals havien de seure i les que havien de quedar buides (tres de distància entre aficionats) i a poc a poc tots els mallorquinistes han ocupat el seu lloc i la calma ha arribat a Son Moix. "Au, venga, que comenci perquè no puc dels nirvis" comentava l'aficionat que tenia més a prop. "Fa més d'un any que no venim i ja frises que acabi. Passa gust, home", li ha respost l'altre.

Quan faltaven cinc minuts per començar el partit ha arribat un dels moments més esperats pels més de 4.000 mallorquinistes que han tornat aquest diumenge a l'estadi,: la sortida dels jugadors amb l'himne de fons; el petit retorn a la normalitat.

Els primers minuts l'emoció i l'adrenalina per tornar a l'estadi han embogit els aficionats, que aplaudien qualsevol acció i que han convertit els primers minuts d'un partit avorrit i sense gaires accions de perill en un reconeixement a la feina feta pels jugadors i el cos tècnic durant aquest any. Amb el pas dels minuts l'eufòria s'ha difuminat i s'ha convertit, més o manco, en un partit tens prepandèmic.

En la primera part el Mallorca no ha aconseguit el control del partit i la primera mitja hora ha estat un cúmul d'imprecisions i errades. L'afició intentava empènyer els jugadors amb alguns càntics típics del club com "el Mallorca és un sentiment", però el Mallorca no trobava la manera de fer mal a l'Alcorcón. Els aficionats han hagut d'esperar més de 40 minuts per tenir la primera gran alegria en el retorn a Son Moix.

En el minut 40, i després d'una jugada embarbollada dins l'àrea, Dani Rodríguez ha engaltat un gran xut des de la frontal que ha pegat a la mà del defensa de l'Alcorcón. Inicialment l'àrbitre havia xiulat falta, però el VAR ha corregit la decisió i finalment ha xiulat penal. Abdon Prats, l'heroi de l'ascens i un dels jugadors més estimats per l'afició, ha agafat la responsabilitat, ha enganat el porter i ha fet embogir Son Moix. L'emoció de tornar a cantar un gol ha deixat sense veu alguns dels presents i es notava a l'ambient l'alegria dels aficionats, que havien tornat a celebrar un gol del Mallorca a l'estadi més d'un any després.

De tant en tant algun aficionat intentava llevar-se la mascareta per cridar o per respirar un moment, però els encarregats del club s'han encarregat que això no passàs. "Entenc que estàs molt emocionat, però no et llevis la mascareta", "el nas dins la mascareta també"... Els operaris del Mallorca tenien clara la consigna i no han permès que cap aficionat se saltàs la normativa.

El descans ha estat un dels moments més estranys del partit. Amb tots els bars tancats, sense opció de comprar res per sopar ni per beure, ni tampoc d'ajuntar-se amb els amics per xerrar, els aficionats no sabien ben bé què fer. Els telèfons mòbils han guanyat protagonisme. La majoria d'aficionats s'han aïllat per un moment i han fet el mateix que feien a casa durant el descans: desconnectar i fer altres coses esperant que comenci la segona part.

Quan els jugadors han tornat dels vestidors, l'emoció ha tornat a l'estadi i els aficionats pareixia que tornaven a ser conscients del que vivien. Crits, ànims, mamballetes... l'arribada dels jugadors a la gespa ha despertat l'afició. 10 minuts després de la represa ha arribat el segon gol. Un gol acompanyat de polèmica, suspens i alegria continguda. Després d'una gran jugada col·lectiva, Salva Sevilla ha aconseguit la segona diana del partit amb una gran vaselina, però l'àrbitre l'ha anul·lada per fora de joc. El VAR hi ha intervingut i alguns aficionats que podien veure les televisions de les llotges cridaven gol advertint que no existia el fora de joc i el gol era legal. Durant més d'un minut la incertesa era present a Son Moix, on els més optimistes celebraven i els més conservadors callaven a l'espera de la decisió final. Poc després l'àrbitre ha canviat de parer i ha donat el gol per bo. La celebració ha estat una mica descafeïnada pel temps que ha passat des del gol fins que el VAR l'ha donat per bo, però tot i així s'ha convertit en un dels moments més especials de la nit. Amb el segon gol el panorama ha canviat per complet. L'afició s'ha engrescat i han començat els crits de "A Primera" i les celebracions de l'ascens virtual, que dimecres podria ser una realitat a Tenerife.

Quan faltaven 10 minuts per a final, des de megafonia el Mallorca ha explicat quines eren les instruccions per evitar aglomeracions a l'hora de sortir del camp. Aquestes indicacions han tingut un efecte contradictori. Davant la possibilitat d'haver d'esperar molt de temps per abandonar l'estadi, molts han optat per l'opció de partir abans d'hora i d'esperar el final ja encaminant la sortida. Un cop l'àrbitre ha xiulat l'cabament, els aficionats que quedaven sí que han complert amb la normativa establerta per abandonar l'estadi i la sortida s'ha duit a terme amb calma i sense grans aglomeracions.

"Saps si ja podem concursar per venir al pròxim partit? Perquè encara que el partit no hagi estat gran cosa, jo he passat un guster", comentava un aficionat a un altre quan sortien.

El principi del retorn a la normalitat en el Mallorca ha superat amb nota les expectatives sanitàries d'aficionats i organitzadors, que ja esperen la pròxima oportunitat per tornar a l'estadi.

stats