L’ombra de Societat Civil Catalana també apareix al Barçagate

Diners del club destinats a controlar les xarxes van acabar en una empresa propera a aquesta associació

3 min
La Polícia nacional, a les oficines del Barça

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra creuen que queda demostrada l’administració deslleial de Josep Maria Bartomeu relacionada amb el cas Barçagate, però segueixen investigant per quina raó es va pagar una xifra de diners tan elevada a I3 Ventures. Sospiten que “directius, administradors, treballadors o col·laboradors” haurien pogut percebre “contraprestacions” per adjudicar els contractes a aquesta companyia. Si una línia d’investigació és saber si els protagonistes del presumpte delicte l'haurien comès per interessos personals, una segona línia tindria una interpretació política.

Segons va explicar la cadena SER, part dels diners d’aquest cas haurien pogut servir per finançar Societat Civil Catalana (SCC). L’empresa I3 Ventures, l’encarregada de fer els suposats serveis de monitoratge de les xarxes per al Barça, va ingressar tots els pagaments a Telampartner durant l’any 2018, tal com consta en el sumari del cas. Concretament va traspassar 163.350 euros, la mateixa xifra que havia rebut del Barça pels seus serveis. Telampartner és l’empresa que inicialment havia posat en contacte el club blaugrana i I3Ventures el 2017, ja que part dels seus serveis és facilitar l’entrada d’empreses estrangeres, com I3 Ventures, al mercat espanyol. “La nostra implicació va ser merament la d’introducció comercial”, va defensar aquesta empresa en un comunicat, i va afegir que no havien comès “cap irregularitat”. Amb tot, els Mossos no tenen clar el motiu pel qual Telampartner va rebre aquests pagaments quan ja havia fet la seva feina inicial.

El CEO d’aquesta empresa és Jaime Malet, càrrec que combina amb la presidència de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, un empresari que s’ha posicionat obertament en contra del Procés. De fet, Malet va ser membre de la Fundació Joan Boscà, una entitat nascuda el 2014 per combatre el sobiranisme i molt vinculada a Societat Civil Catalana. En un breu comunicat, SCC va negar aquesta informació i va afirmar que “aquesta conjectura és completament falsa i totalment allunyada de la realitat”.

Els Mossos d’Esquadra, en el seu informe, admeten que “es desconeix el concepte concret de l’assessorament realitzat suposadament per Telampartner, ja que en les transferències fetes tan sols hi consten el número de la factura i l’import del pagament, que coincideix en gran manera amb la transferència prèviament rebuda del Barça i en la majoria de casos són idèntiques”. I3 Ventures i Telampartner van ser les dues empreses que els Mossos van escorcollar dilluns i on van trobar proves documentals que no havien aconseguit en un primer escorcoll realitzat a les oficines del club al juliol. De fet, l’expresident del Barça Josep Maria Bartomeu hauria admès a la seva junta la lectura política del cas, tot i que sense referir-se directament a SCC. “Bartomeu ens va dir que algú proper a Soraya Sáenz de Santamaría li va recomanar la contractació d’I3 Ventures després de l’1 d’octubre del 2017. Tant jo com diversos directius vam pensar que ens estava aixecant la camisa quan ens va explicar que havia contractat aquesta empresa a instàncies de l’entorn del PP”, ha admès aquesta setmana l’exvicepresident culer Emili Rousaud, un dels sis directius que va presentar la renúncia després de tenir coneixement del Barçagate. El van seguir cinc companys més: Maria Teixidor, Silvio Elías, Jordi Calsamiglia, Josep Pont i Quique Tombas. 

L’entorn dels quatre implicats (Bartomeu, Jaume Masferrer, Román Gómez-Ponti i Òscar Grau) ha explicat a l’ARA que la vinculació del Barça amb SCC és falsa i que s’ha filtrat interessadament per influir en el resultat de les eleccions a la presidència de l’entitat d’aquest diumenge.

Pressions a Noelia Romero

Tot plegat mentre es van coneixent més detalls del cas. Tal com va explicar l’ARA dijous, Bartomeu va intentar evitar que la llavors responsable de compliment normatiu del club, Noelia Romero, pogués fer un informe independent sobre el cas. “Et demano que m’informis immediatament de l’existència o no d’alguna investigació per la teva banda en relació al monitoratge de les xarxes socials”, va escriure Bartomeu a Romero, ja que “de forma sorprenent, diferents treballadors del club s’han dirigit a mi per informar-me que s’han reunit amb tu o els has emplaçat a reunir-se amb tu per parlar d’una investigació en marxa que desconec totalment”. Romero seria acomiada tres dies després de presentar un informe crític amb la gestió de Bartomeu.

stats