Barça

Els negocis de Gerard Piqué, el futbolista aconseguidor

Ha sabut combinar el seu dia a dia com a esportista de primer nivell amb una vida empresarial frenètica, en constant redefinició i amb un component lúdic

4 min
Gerard Piqué

BarcelonaPlega Gerard Piqué. Així, de cop i volta, sense avisar abans ni tan sols el seu entrenador o els seus companys, amb els quals va sopar dimecres en un restaurant del Vallès. El Barça-Almeria d'aquest dissabte al Camp Nou serà l'últim partit oficial d'un dels defenses més influents i llorejats de la història del club blaugrana. A partir d'ara, el barceloní podrà centrar-se del tot en el seu vessant empresarial després de tants anys compaginant-lo amb la pràctica professional del futbol. Atrevit i extraordinari, s'ha acomiadat a mitges dels culers. Com ja ha deixat caure alguna vegada, aspira a presidir-los algun dia des de la llotja de l'estadi. El temps dirà si ho aconsegueix.

"O ell es menja la vida o la vida se'l menja a ell". Així parla de Piqué una persona que hi ha conviscut al vestidor del Barça tots aquests anys. El barceloní, que el febrer va fer 35 anys, ha sigut una rara avis en el món del futbol. A diferència dels altres jugadors milionaris, que deleguen a tercers la gestió del seu patrimoni, ell ha sabut combinar el seu dia a dia com a esportista d'elit amb una vida empresarial frenètica, en constant redefinició i amb un component lúdic associat al fet de saber que el compte bancari compensarà les seves errades. Sobre aquest coixí econòmic es va permetre el luxe de tancar amb pèrdues milionàries Kerad Games, l'empresa de videojocs que va fundar el 2012, o d'assumir el fracàs de l'hamburgueseria Yours!, projecte derivat d'una inversió prèvia en carn de vedella de la Vall d'en Bas.

"No faig tot això per diners. M'he guanyat bé la vida i podria estar estirat al sofà sense fer res", deia fa uns anys sobre aquest posat emprenedor. En efecte, Piqué es pren els negocis que fa –ara sota el paraigua del potent hòlding Kosmos– com un joc de risc, amb el mateix esperit que el podia portar a perdre milers d'euros i unes quantes hores de son quan apostava en partits de la NBA o a guanyar timbes de pòquer al Casino de Barcelona.

La Supercopa de Rubiales

Carismàtic de mena, el que a partir de dissabte serà exjugador del Barça s'implica en els seus negocis perquè li vagin bé. En aquest context s'emmarca l'acord per portar la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita, pel qual Kosmos s'embutxaca 24 milions a repartir en sis anys, però sobretot les converses posteriors amb el president de la Federació Espanyola, Luis Rubiales, primer per demanar-li ajuda per participar en els Jocs Olímpics de Tòquio i més tard perquè l'Andorra, club del qual és propietari, tingués un grup més senzill a la Segona B després de comprar una plaça en aquesta categoria. Unes peticions que van aixecar molta polseguera quan El Confidencial les va publicar mitjançant missatges d'àudio.

"Més que un empresari és un aconseguidor", explica a l'ARA sobre Piqué una font pròxima al vestidor del Barça, on fins fa poc es preferien perfils més discrets que el seu per portar la capitania, un honor que el central no va recollir fins deu anys després del seu retorn al club procedent del Manchester United. Tanmateix, portar el braçalet des del 2018 no l'ha dissuadit de seguir movent fils fora dels terrenys de joc. Així, el 2019 va tancar un acord per explotar la Copa Davis durant els següents 25 anys a canvi de 2.600 milions. I el 2020, en virtut de la bona relació que va teixir amb Isabel Díaz Ayuso (PP) arran de l'organització del torneig tenístic a Madrid, va intervenir perquè es transportessin 32 milions de mascaretes des de la Xina fins a la capital espanyola en el pic de la pandèmia. Ho va fer a canvi de res tangible.

Però Piqué també ha fet d'aconseguidor a casa seva. Per començar, si el Barça va lluir Rakuten a la samarreta entre el 2016 i el 2022 va ser gràcies a ell. L'agenda del central va facilitar que la junta de Josep Maria Bartomeu trobés una alternativa als petrodòlars de Qatar per patrocinar el Barça. Va ser ell qui va convèncer Hiroshi Mikitani, amo del gegant japonès de comerç digital, perquè invertís en el club català. El jugador no va cobrar per la mediació, però es va saber fort per negociar amb Bartomeu un contracte professional fins al 2022 a raó de 28 milions bruts anuals entre fixos, plusos i variables, sense comptar una prima de fi d'etapa. De tots els diners pactats, Piqué renunciarà a l'últim any de contracte (fins al 2024) i perdonarà bona part dels 52 quilos que tenia pactats per a aquesta temporada, fet que ajudarà la direcció esportiva a plantejar-se operacions al mercat d'hivern.

La polèmica amb Bartomeu per 'La decisión'

De l'aliança amb Rakuten també va obtenir la coproducció del documental Matchday amb Kosmos, que mesos abans havia produït La decisión, la peça que Antoine Griezmann va fer servir per rebutjar anar al Barça. Malgrat el seu malestar pel cas Barçagate, Piqué també es va entendre amb Bartomeu, en pandèmia, per espaiar els pagaments del seu contracte fins al 2024, d'esquena a la negociació col·lectiva amb els altres pesos pesants del vestidor. En canvi, no va aconseguir que l'exdirigent l'acceptés com a comprador d'una part del Barça Corporate, cosa que tampoc li va permetre Laporta a l'estiu amb Barça Studios. Anava en contra del codi ètic. El que sí que va poder fer va ser reclutar el doctor Ricard Pruna, que havia patit un assetjament laboral al Barça, per al seu Andorra. Mesos després també fitxaria per l'entitat andorrana el segon de Quique Setién, Eder Sarabia. Pruna tornaria al Camp Nou de la mà de Xavi.

Amb Laporta a la presidència, el central ha tingut línia directa amb la presa de decisions, tot i que la relació ha anat fluctuant. Va negociar abans que ningú amb el mandatari la rebaixa salarial que va caldre per, ja amb Lionel Messi fora del Camp Nou, inscriure Memphis i Eric Garcia a la Lliga 20/21. El seu ascendent als despatxos ha fet que el seu representant, Arturo Canales, sigui ben rebut a l'hora de negociar renovacions sui generis com la d'Umtiti o d'assegurar-se fitxatges com el de Pablo Torre. "Piqué i Canales tenen influència en el dia a dia del Barça", diu a l'ARA una font que sap com s'està funcionant al club. D'aquesta sintonia en dependrà la calendarització dels pagaments ajornats al central. Perquè el futbolista aconseguidor per excel·lència també ha sigut el defensa més ben pagat del món.

stats