Tenis

Rafa Nadal escriu una nova pàgina èpica a Roland Garros destronant Djokovic

En un partit que acaba de matinada, el manacorí es classifica per quinzena vegada per a les semifinals

4 min
Rafa Nadal torna a ser a les semifinals de Roland Garros

BarcelonaPassada la 1 de la matinada, Rafa Nadal mirava cap al cel de la pista central de Roland Garros. Milers de persones l'ovacionaven. I encara més aficionats a l'esport s'emocionaven a casa després de veure un nou episodi de la seva llarga rivalitat amb Novak Djokovic, a qui ha derrotat en el 59è duel entre els dos. A les portes de fer 36 anys, Nadal s'ha classificat per quinzena vegada per a les semifinals del torneig en què ha escrit les pàgines més increïbles de la seva llegenda. De les anteriors 14 ocasions en què ha arribat a semifinals, en 13 ha acabat sent campió. Només va perdre un cop, ara fa un any, contra Djokovic. Aquest any li ha tornat el cop. Nadal ha aconseguit un fet sorprenent: ser un espanyol ovacionat pel públic francès. De fet, els primers anys més d'un el xiulava. Ara li demanen que torni una temporada més. "Aquesta és la pista més important de la meva carrera. Sempre és especial jugar aquí", deia el manacorí.

Rafa Nadal ha superat Novak Djokovic en quatre sets (6-4, 2-6, 6-2 i 7-6) que han semblat quatre dies. Un partit que ha acabat de matinada després de quatre hores de joc. Els organitzadors del torneig tenien clar que el partit havia d'acabar sense interrupcions, encara que toqués jugar fins que sortís el sol. I per moments semblava que caldria un cinquè set entre dos jugadors que porten tota la vida enfrontats, com els duelistes de la novel·la de Joseph Conrad. Ara se citen en duels sobre herba, ara sobre terra batuda. Ara guanya un, ara guanya l'altre. Djokovic, que després de convertir-se en el millor jugador del món carrega la creu dels seus pecats per no voler vacunar-se i mentir a les autoritats australianes, ha vist com Nadal el deixa sense la corona que va tenir sobre el cap fa un any a París. El serbi, número 1 mundial, volia revalidar el títol a Roland Garros per deixar clar que segueix sent el rei, però Nadal tenia una idea diferent. Mentre el públic francès ovacionava Nadal, Djokovic marxava sense saludar, enfadat amb una afició que li ha girat l'esquena més per la seva posició sobre les vacunes que pel seu joc, que segueix sent deliciós.

L'alemany Alexander Zverev serà el rival del manacorí a les semifinals. Un Nadal que no volia jugar en torn de nit perquè no li agrada ni com bota la pilota ni tenir menys temps per descansar. De fet, havia arribat a dir que aquest podia ser el seu últim partit a Roland Garros, per com pateix per les lesions. Però en jugarà un més, de moment. I tal com ho fa, sembla complicat que Zverev el deixi fora de la final. Malgrat els problemes físics que el jugador de Manacor ha tingut aquesta temporada, un altre cop ha arribat en un bon estat de forma a la cita francesa. I això que Nadal hi arribava més cansat, després d'haver necessitat cinc sets per classificar-se per als quarts de final, patint contra el canadenc entrenat pel seu tiet Toni Nadal, Félix Auger-Aliassime. Tant fa. Nadal ha tret de polleguera un Djokovic que venia de guanyar el torneig de Roma i no havia perdut ni un sol set, fins ara. De fet, portava 22 sets consecutius guanyats, entre el torneig de Roma i Roland Garros.

16 anys de rivalitat

Ha sigut un nou episodi d'una rivalitat que ara feia un any que no vivia cap duel. Una rivalitat que va començar precisament aquí, en uns quarts de final de Roland Garros, quan el 7 de juny de l'any 2006 Nadal va derrotar el serbi Novak Djokovic, que va retirar-se per problemes físics. Ara qui arribava tocat era Nadal, que fa poques setmanes tenia problemes per caminar, però s'ha recuperat a temps per jugar com si encara tingués 20 anys. Quan arriben les cites importants, el mallorquí pateix una metamorfosi. De fet, Djokovic ha guanyat més duels directes (30 a 29), però en partits dels quatre torneigs grans, mana Nadal (11 a 8).

Djokovic, un dels dos únics jugadors que han derrotat el manacorí al torneig francès juntament amb el suec Robin Soderling, que ho va fer el 2009, no ha aconseguit sentir-se còmode en un primer set que Nadal ha començat ja amb un break. En el segon Djokovic ha elevat el seu joc, en una marató que no semblava acabar mai, ja que un sol joc ha arribat a durar 18 minuts. 18 minuts per aconseguir decantar un joc, en una lluita titànica en què els dos han desplegat a la pista central el millor repertori de cops. Però ha sigut Nadal qui ha aconseguit estar més centrat i qui s'ha apuntat un tercer set en què ha tirat més d'estratègia que no pas de força. Djokovic ha començat el quart set visiblement nerviós, colpejant la xarxa amb la raqueta, però s'ha situat 5 a 2 a favor. Tot i això, el jugador de Manacor li tornava tots els cops i feia molt de mal amb els cops en paral·lel. Com altres vegades, Nadal ha trobat una via de fuga quan semblava empresonat. Ha demostrat ser al·lèrgic a la derrota i sempre ha trobat una forma per aixecar-se quan ha rebut un cop. Al final, ha guanyat el partit en el tie-break del quart set. El mallorquí, que fa uns mesos a Austràlia va aconseguir ser el primer jugador a arribar als 21 títols del Grand Slam i va desfer així l'empat que tenia amb Djokovic i Federer, ara aspira a guanyar per catorzena vegada sobre la terra batuda francesa. Mai cap jugador ha guanyat deu cops un mateix torneig del Grand Slam. Només ho ha fet ell, 13 cops. I ara busca la catorzena. El pròxim rival serà el botxí del jove Carlos Alcaraz, Alexander Zverev. Sense Djokovic, Alcaraz ni Medvédev, el favorit torna a ser Nadal. Com sempre.

stats