01/02/2021

Messi, entre l'ètica i la lògica

2 min
Leo Messi, en acció durant el Barça - Athletic Club

BarcelonaEls famosos 555 milions que cobra Messi segons va publicar El Mundo són una immoralitat. Però ni Messi ni probablement Bartomeu en tenen cap mena de culpa. És la gran bombolla del futbol, un món que ens aboca a contradiccions ètiques permanents. Ara bé, si s’accepta la lògica de mercat imperant avui a la nostra societat, els 555 milions de Messi s’emmarquen dins d’una certa normalitat. Que el millor jugador de la història del futbol cobri aquesta quantitat és tan poc ètic com alhora lògic si acceptem les regles del joc de la indústria del futbol.

El contracte de Messi s’ha d’entendre aplicant una mirada al que ha sigut la seva trajectòria. No es poden analitzar les xifres actuals sense tenir en compte l’evolució de l’argentí. Malgrat ser de llarg el millor, el 10 no tenia un contracte que reflectís de debò la seva superioritat respecte a la resta de grans futbolistes. L’any 2017, amb Bartomeu debilitat, el futbolista va obtenir aquest contracte multimilionari, que duplicava les xifres que cobrava fins llavors. Segurament, la signatura va arribar un parell d’anys tard si tenim en compte el moment de maduresa dels jugadors, quan arriben al seu màxim rendiment, i els gairebé 200 milions en primes de fidelitat i renovació –que realment converteixen la xifra total en números de vertigen– Messi els hauria d’haver cobrat durant tots els anys anteriors de manera més ordenada.

Al Barça Messi li costa més de 500 milions entre el 2017 i el 2021. Però quants n’ha generat? Malgrat que l’impacte d’ingressos es xifra en més de 200 milions anuals, tota la gent amb responsabilitat a l’àrea econòmica al llarg dels últims anys explica que és una quantitat que no s’ha calculat mai. Ni, de fet, es podria al detall. Si Messi no hi fos, algú altre agafaria el seu relleu icònic i futbolístic, no es perdria tot el que significa l’argentí i una part es podria recuperar. Això sí, mai s’arribaria a igualar el que genera ell. Samarretes, patrocinis, ticketing, el valor de la marca, la part emocional... Messi ha retornat al Barça tots els euros que se li han pagat.

Finalment, un últim apunt. I crec que sé de què parlo perquè a l’ARA vam publicar les xifres i clàusules del penúltim contracte de Messi. Qui ha volgut que això sortís ara? Amb quina intenció? El to que acompanyava la notícia, malgrat el seny d’una de les millors plomes del país com Paco Cabezas, era tendenciós, perquè van convertir una exclusiva –felicitats– en una peça editorialitzant assenyalant Messi com a causant de la "ruïna" econòmica del Barça. I, esclar, fent referències a l’1-O i al Procés i convertint l’argentí en un vampir, quan el problema el sobrepassa. De fet, aquest estiu Messi ja es va oferir a salvar el club de la ruïna, com diu El Mundo, marxant i evitant part d’aquests 555 milions, i el Barça el va retenir.

stats