Barça
Esports 07/04/2021

El Reial Madrid, l’examen definitiu per a Ronald Koeman

A l’anada, Zidane va guanyar la partida a un tècnic que ha aconseguit capgirar la situació aquest 2021

3 min
Koeman, durant el partit al camp de la Reial Societat

BarcelonaL’escenari serà diferent. Per primer cop el clàssic es jugarà a l’estadi Alfredo Di Stefano de Valdebebas, la llar del filial del Reial Madrid. I la posada en escena també serà diferent respecte als últims partits entre els dos gegants del futbol estatal. Els últims cops que el Reial Madrid i el Barça s’havien vist les cares, l’equip blanc se sentia fort, perquè havia estat capaç de guanyar la Lliga de Campions sense jugar del tot bé, de ser campió de Lliga la temporada amb les graderies buides i d'anar fent camí amb un Zidane capaç de reescriure la història recent de la rivalitat entre el Barça i el Reial Madrid. Si gràcies a Guardiola, Vilanova, Luis Enrique i Valverde el Barça va aconseguir capgirar l’historial dels dos equips, Zidane ha aconseguit que torni a manar un Madrid que encadena tres clàssics sense perdre. I els dos últims han fet mal. Ara fa un any, Vinícius i Mariano van decidir l'últim clàssic amb públic. I l’octubre del 2020 el Madrid es va imposar en un Camp Nou silenciós per 1-3 i va deixar contra les cordes Koeman.

Però mig any després, Koeman ha aconseguit aixecar la moral del Barça. El tècnic neerlandès ha modificat el sistema tàctic i ha trobat la manera de fer del seu equip un grup ambiciós i valent que aspira al doblet. Després de perdre contra l’equip de Zidane al Camp Nou, l’equip de Koeman va tornar a ensopegar al camp de l’Atlètic de Madrid (1-0) i el Cadis (2-1), empatant pel mig a Vitòria amb l’Alabès (1-1). Entre setembre i octubre del 2020, el Barça va ser capaç de guanyar tan sols dos partits de vuit, perquè també va punxar a Getafe i contra el Sevilla a casa. Era un equip trencat, afectat pels problemes a la llotja, perquè va ser quan Bartomeu va dimitir pels problemes econòmics i socials. Però Koeman mai va perdre la calma. I quan pitjor semblava que anava tot, va trobar la manera de començar una ratxa de 16 victòries i 3 empats en els últims 19 partits de Lliga.

“Koeman coneix el club i té tanta experiència que no es posarà nerviós amb els primers mals resultats”, explica Albert Ferrer, company seu a l’època del Dream Team. El tècnic ha aconseguit capgirar la situació i s'ha guanyat, de passada, el dret de ser la principal opció per continuar a la banqueta la temporada vinent. Quan el Madrid de Zidane es va imposar al Camp Nou per 1-3, no tots els precandidats de les eleccions que s’estaven cuinant hi apostaven. Ara, en canvi, ja negocia amb Laporta de cara a la temporada vinent i demana al nou president que intenti que les converses que ha de tenir per modificar, retallar o acabar contractes afectin ben poc un equip que va patir molt per culpa de les filtracions. “Koeman sap com pensen els jugadors, així que sap gestionar situacions complicades”, afegeix Ferrer. Quan es va filtar un informe de l’àrea esportiva que criticava jugadors com Mingueza i Dembélé, Koeman hi va apostar. Quan més pressió notava Messi sobre el seu futur, ell el va cuidar tant públicament com en privat. La seva gestió del vestidor, tot i que no ha agradat a tots els jugadors, ha aconseguit mantenir unida una plantilla que no ha deixat de millorar.

Però el gran repte de Koeman serà demostrar ara que pot guanyar un partit dels grans. A la Champions no es va poder imposar en cap dels dos partits contra el PSG. Contra un dels pitjors Juventus de les últimes temporades, en va guanyar un i en va perdre l’altre. A la Lliga ha punxat contra l’Atlètic i el Madrid, i només ha guanyat un dels dos partits contra el Sevilla. I també ha perdut la final de la Supercopa. La gran assignatura pendent de Koeman és demostrar que pot guanyar partits contra rivals directes, perquè algunes de les seves grans nits de glòria han sigut una remuntada a la Copa a Granada o cantar un gol al final del partit contra el Valladolid amb superioritat numèrica. Imposar-se contra el Madrid de Zidane seria fer un altre pas endavant, que deixaria molt tocat l’equip madridista en la lluita per endur-se el títol de Lliga.

“Ganes de clàssic”

I, per engrescar-se, el Barça, fidel a l’estil del nou president, Joan Laporta, va anar escalfant el partit, pel qual serà baixa el madridista Varane, amb un fotomuntatge difós al seu perfil oficial a les xarxes socials basat en la gran lona que Laporta va exposar durant la campanya electoral prop de l’estadi Santiago Bernabéu. Al fotomuntatge es veuen Pedri i Frenkie de Jong sota la frase “Ganes de clàssic”, amb la samarreta especial que el Barça utilitzarà dissabte barrejant els colors del Barça i els de la bandera catalana. Un clàssic que pot acabar de consolidar la posició de Ronald Koeman.

stats