Barça

La Lliga de Tebas està seca: 92 fitxatges i només 26 inscrits

A una setmana per començar la competició, la majoria de clubs topen amb el 'fair play' financer

4 min
Javier Tebas, president de la Lliga

BarcelonaQueda tot just una setmana perquè comenci la Lliga. Els 20 equips de Primera Divisió ultimen els preparatius de cara a la competició. Són dies intensos als despatxos, on les negociacions per comprar i vendre futbolistes estan a l'ordre del dia. Ja s'han fet moltes incorporacions, gairebé un centenar, i més que n'hi haurà fins que es tanqui el mercat d'estiu a finals d'agost. Però, a set dies perquè arrenquin els partits oficials, només una quarta part dels fitxatges tenen el vistiplau per poder jugar. La culpa, en la gran majoria dels casos, és del fair play financer.

Que un club fitxi un futbolista no té validesa fins que la Lliga l'ha inscrit. O sigui, n'ha validat la participació. A la web de l'ens que presideix Javier Tebas, on cada dia s'actualitzen els moviments, tan sols hi consten 26 incorporacions per a aquesta temporada, quan, en realitat, s'han fet fins a 92 fitxatges –incloent-hi els jugadors comprats, els cedits i els que han passat del filial a tenir fitxa amb el primer equip–. A la competició hi caben fins a 500 jugadors, 25 per equip, però ara mateix tan sols n'hi ha apuntats 364.

Un dels equips que coneix bé aquesta problemàtica és el Barça. Aquest estiu s'ha reforçat amb Gündogan, Íñigo Martínez i Oriol Romeu, a més de garantir-se Vitor Roque, que arribarà el 2024. Però cap ha estat inscrit, encara. Com tampoc tenen autorització per jugar Ronald Araujo, Iñaki Peña, Sergi Roberto i Marcos Alonso, futbolistes que van renovar contracte durant la temporada però que, per culpa del fair play, encara no han pogut ser inscrits. Per tot plegat, el Barça tan sols té 13 jugadors inscrits (un porter, tres defenses, cinc migcampistes i quatre davanters). "La setmana vinent ho resoldrem", asseguren des del club blaugrana.

El Barça, pendent de Dembélé i de Barça Studios

El Barça, com els passa a altres clubs de Primera, està excedit. És a dir, que no té espai salarial per poder inscriure jugadors amb normalitat i ha de vendre futbolistes per fer lloc a noves incorporacions. Es regeix per la regla del 50%, que permet destinar la meitat del que s'estalvia de massa salarial (sou i amortització) a fitxatges. O d'un 60% si es tracta d'un jugador franquícia que representa més del 5% de massa salarial. A l'horitzó imminent hi ha dues operacions que han de permetre donar oxigen al conjunt blaugrana. D'una banda, la sortida de Dembélé, que serà oficial en les pròximes hores. I de l'altra, la palanca de 65 milions per la revenda de Barça Studios a un fons alemany.

Però totes dues operacions tenen trampa. En el cas de Dembélé, el París Saint-Germain pagarà 50 milions però la meitat haurien de ser per al futbolista, segons queda estipulat en el contracte. El Barça, però, considera que el jugador no ha complert amb les condicions pactades i vol quedar-se amb la totalitat dels diners. Una situació que té pinta d'acabar als tribunals. Mentrestant, la Lliga haurà de decidir si considera que el traspàs és de 25 o de 50 milions. Un fet molt transcendent, ja que el 35% dels beneficis que genera una venda es poden destinar també a inscriure futbolistes. En el cas de la palanca econòmica, TV3 anunciava aquesta setmana que el fons alemany havia retirat la seva oferta. Una informació que el club va desmentir categòricament, i va assegurar que segueixen treballant per tancar l'operació, tot i que no poden garantir quin dia serà efectiu el tancament.

El Barça, com altres clubs de Primera que tenen problemes per inscriure jugadors, ha fet pressió a la Lliga perquè es flexibilitzi el fair play financer. Però la patronal tan sols va fer una petita concessió a principis d'estiu, apujant els percentatges per als clubs excedits. De l'estalvi salarial, si inicialment es podia destinar un 40% a nous fitxatges, ara és del 50%. I del 60% si era "un jugador franquícia", que representés almenys el 5% del cost salarial. "Venim d'una pandèmia i som conscients que molts clubs tenen problemes. Però si obrim l'aixeta del tot i deixem fitxar sense limitacions, correm el perill d'estirar més el braç que la màniga i tenir problemes a llarg termini. Entenem el malestar dels clubs però la nostra postura és clara. Qui està excedit, el que ha de fer és reduir la massa salarial", justifica Javier Tebas.

L'any passat ja es va donar una situació similar. A falta d'una setmana per a l'inici de la competició, tan sols el 60% dels fitxatges havien estat inscrits. Aquesta temporada, en canvi, només ho estan el 28%. Des de la Lliga hi treuen ferro i asseguren que les inscripcions s'acceleraran aquesta setmana. Per ara, tan sols l'Athletic Club i l'Atlètic de Madrid tenen omplertes i validades les 25 fitxes disponibles, tot i que tant el conjunt basc com el matalasser tenen un fitxatge per inscriure que ocuparà el lloc que deixi vacant algun jugador a qui se li trobi sortida. De tots els equips de Primera, el Reial Madrid i el València són els únics que han pogut inscriure els fitxatges que han fet. Incloent-hi, en el cas madridista, Brahim, que deixa el filial per enrolar-se al primer equip. En canvi, i a banda del Barça, hi ha 10 clubs més que no han pogut inscriure ningú: Alabès (5 incorporacions), Betis (7), Celta (7), Getafe (7), Granada (3), Las Palmas (5), Osasuna (3), Rayo (3), Reial Societat (2) i Sevilla (4).

Fitxatges que ha fet cada club el 2023

Inscrits (26)

28%

No inscrits (92)

*prové del filial

2023

72%

Fitxatges

2023

Jugadors

Inscrits

Clubs

Alabès

14

Almeria

20

*

*

*

Athletic Club

25

Atlètic de Madrid

25

Barça

13

Betis

17

Cadis

22

Celta

13

Getafe

14

Girona

16

Granada

13

Las Palmas

17

Mallorca

18

Osasuna

16

Rayo Vallecano

18

*

Reial Madrid

23

Reial Societat

22

Sevilla

18

València

20

Vila-real

20

Inscrits (26)

No inscrits (92)

*prové del filial

28%

2023

72%

Fitxatges

2023

Jugadors

Inscrits

Clubs

Alabès

14

Almeria

20

*

*

*

Athletic Club

25

Atlètic de Madrid

25

Barça

13

Betis

17

Cadis

22

Celta

13

Getafe

14

Girona

16

Granada

13

Las Palmas

17

Mallorca

18

Osasuna

16

Rayo Vallecano

18

*

Reial Madrid

23

Reial Societat

22

Sevilla

18

València

20

Vila-real

20

No inscrits (92)

Inscrits (26)

*prové del filial

28%

2023

72%

Fitxatges

2023

Jugadors

Inscrits

Clubs

Alabès

14

Almeria

20

*

*

*

Athletic Club

25

Atlètic de Madrid

25

Barça

13

Betis

17

Cadis

22

Celta

13

Getafe

14

Girona

16

Granada

13

Las Palmas

17

Mallorca

18

Osasuna

16

Rayo Vallecano

18

*

Reial Madrid

23

Reial Societat

22

Sevilla

18

València

20

Vila-real

20

El Girona també té deures per fer, ja que només Sávio Moreira i Daley Blind estan inscrits. Gazzaniga, Borja García, Yangel, Yan Couto i Iván Martín, que ja eren al club l'any passat però tenen contracte nou, encara no han estat validats. Ni tampoc Pablo Torre. A ells s'hi afegeixen Bernardo i Juanpe, renovats el curs passat però encara no apuntats oficialment. Això fa que, a ulls de la Lliga, els de Míchel tinguin 16 jugadors inscrits. Un d'ells, curiosament, Oriol Romeu, que mentre no es validi com a jugador del Barça segueix constant, a la web de la patronal, com a membre de la plantilla del Girona.

stats