Barça
Esports 07/10/2020

El Barçagate s’enquista

La jutge que investiga el cas estudia citar a declarar Bartomeu perquè hi veu indicis de delicte

X.h.n
3 min
Emili Rousaud i Josep Maria Bartomeu junts en una foto d’arxiu.

BarcelonaLa jutge d’instrucció del jutjat número 13 de Barcelona ha prorrogat el secret de la investigació del cas Barçagate perquè ha trobat indicis de delicte en la contractació per part del Barça de diverses empreses per monitoritzar les xarxes socials, segons va publicar ahir La Vanguardia. La magistrada justifica la continuació del secret durant un mes més per “evitar perjudicar les possibles línies d’investigació que se’n derivin per a la comprovació dels fets presumptament delictius”. Per a la jutge, la investigació s’ha de mantenir en secret per evitar “qualsevol risc de desaparició de proves essencials”, veient que al club blaugrana encara li falta entregar documentació.

El president de l’entitat, Josep Maria Bartomeu, ha insistit fins ara que no va encomanar difamar ningú a les xarxes i que no hi va haver corrupció en la contractació d’I3Ventures, filial de Nicestream, conglomerat del qual desconeixia feines de desprestigi a l’Equador, Mèxic i l’Argentina i campanyes contra la independència de Catalunya. Segons el màxim mandatari culer, va quedar clar, amb l’auditoria de PwC encarregada pel club per resoldre la polèmica, que “no hi ha corrupció, senzillament una empresa contractada per fer seguiment a les xarxes socials”. “Ni hem difamat ni hem pagat preus que no eren. Tot això queda desmentit. El que sí que hi ha hagut és alguna irregularitat”, va afegir vagament en referència a la fragmentació dels pagaments que es va fer per evitar controls interns del club i que va provocar que l’assessor presidencial, Jaume Masferrer, fos suspès de feina, a banda de la dimissió en bloc de sis directius. Precisament Masferrer i el mateix mandatari podrien ser citats a declarar les properes setmanes en el context de la investigació.

Si el cas es manté obert a la justícia ordinària és per la denúncia que el grup de socis Dignitat Blaugrana va interposar el 14 d’abril després de transcendir la informació de la Cadena SER sobre la complicitat de l’entitat amb una empresa, I3Ventures, que havia creat comptes a les xarxes socials per difamar jugadors del primer equip com Leo Messi i Gerard Piqué, precandidats com Víctor Font, l’entrenador Pep Guardiola o l’empresari Jaume Roures. La demanda per presumpta administració deslleial va ser admesa a tràmit al juny i un mes i mig més tard els Mossos van traslladar a la jutge instructora que el sobrepreu pagat per a la realització dels treballs de monitoratge podria arribar a ser del 600%, un desfalc que fa que la magistrada vulgui mantenir oberta la investigació. La Unitat Central de Blanqueig de Capitals i Delictes Econòmics de la policia catalana troba indicis de delicte per part de la directiva en perjudici del patrimoni del club.

Rousaud no es retracta

Una altra pota del Barçagate l’encarna l’exdirectiu blaugrana Emili Rousaud, contra el qual la junta es va querellar per calúmnies per unes paraules que va pronunciar a RAC1 sobre el cas un cop ja havia deixat la cúpula. Rousaud va insinuar que algú del Barça va ficar “la mà a la caixa” durant el procés de contractació d’I3Ventures, que és precisament el que s’està investigant ara. L’exdirigent i el club es van citar ahir en seu judicial en un acte de conciliació que va acabar sense acord, per la qual cosa el procediment continuarà endavant. En un escrit remès als mitjans, Rousaud referma la seva postura i no es retracta del que va dir en el seu dia: “No estic gens penedit del que vaig fer, és una qüestió de coherència personal, i em consta que els cinc companys que també van dimitir tampoc ho estan. És cert que potser vaig errar en algun moment amb les formes, cosa per la qual prego disculpes als meus consocis, però també ho és que s’ha confós el que vaig dir [...]. La meva afirmació literal va ser «si es demostrés que s’ha pagat un preu per sobre de mercat, lògicament es podria dir que algú ha ficat la mà a la caixa». En cap cas vaig acusar ningú. De fet, el que jo sé d’aquest assumpte és que se’m va amagar a mi i al conjunt de companys de junta”.

Entre la investigació en curs a la justícia ordinària i la posició de Rousaud el Barçagate està lluny de tancar-se. És evident que l'auditoria encarregada per Bartomeu va fer curt. I Masferrer segueix amb sou i càrrec al club.

stats