Barça
Esports 30/07/2023

El jove Fermín López es presenta en societat golejant contra el Madrid (3-0)

El jove andalús marca un golàs en un partit on Oriol Romeu i Araujo lideren el Barça contra un Madrid sense punteria

5 min
Els jugadors del Barça, celebrant el gol de Dembélé contra el Madrid a Dallas

BarcelonaQuan el Barça i el Madrid creuen els seus camins, salten espurnes. No importa que sigui lluny de casa, durant una gira on la prioritat dels clubs és guanyar diners i els tècnics pensen a treure conclusions de cara a la lliga. Quan hi ha un clàssic, els jugadors s'endollen. No fa gaire, semblava un pecat que el Barça i el Madrid poguessin jugar un amistós, tractant-se d'un partit especial. Però avui en dia tot sembla estar en venda i els dos eterns rivals s'han vist les cares a Dallas. Quina sort per al jove andalús Fermín López, la gran aposta de Xavi aquesta temporada. El migcampista, que l'any passat va jugar cedit al Linares, segurament no hauria jugat un partit oficial, però un amistós, sí. I com ho ha aprofitat. Ha estat la seva gran nit americana, rescatant el Barça quan més patia, en una golejada poc esperada. Fermín ha sentenciat amb un golàs i ha regalat el tercer a Ferran.

Una victòria balsàmica i soferta, per encarar la temporada amb optimisme. I per veure si Fermín aconsegueix fer-se un espai entre les estrelles. Quin esport, aquest. Han jugat Ter Stegen, Lewandowski, Vinicius, Modric...i la glòria ha estat per aquest jovenet que s'ha guanyat la confiança de Xavi. El tècnic vallesà li ha donat minuts. I Fermín ha sortit per menjar-se el món.

El seu gol, així com la feina defensiva d'Oriol Romeu i Araujo, han estat del millor d'un partit per moments, dur. "Barça-Madrid, Texas style" es llegia a una pancarta a la graderia. Potser es referia al fet que els texans tenen fama de ser gent dura i que amb ells poca broma. Els jugadors ho han entès. El partit, per moments ha estat un ball de bastons, amb un munt de targetes grogues. Un partit on tot cal dir-ho, el Madrid hauria pogut marcar gols. Ha fallat un penal i ha xutat als pals sis cops. No ha tingut punteria.

Després d'oferir una imatge fluixa contra l'Arsenal, quan sense ritme el Barça la defensa esquerdar-se, a Dallas l'equip de Xavi ha fet un pas endavant. Malgrat tenir menys rodatge que els homes de Carlo Ancelotti, han sortit a jugar sense por al terreny de joc, amb ambició. Com fan els texans. Xavi ha apostat per un sistema conegut, aquell dels quatre migcampistes, però amb nous protagonistes. Darrere, Oriol Romeu a prop d'un De Jong amb més mobilitat. Davant, Pedri i Gündogan a la sala de màquines, buscant l'olfacte de Lewandowski i les cames de Dembélé. Ja de sortida, Oriol Romeu ha enviat una fuetada al travesser de Courtois. Poc després, el Barça ha colpejat primer amb una deliciosa jugada d'estratègia que semblava ideada a un laboratori. Gündogan ha tret una falta lateral cap a la frontal de l'àrea, on Pedri ha esperat veure com la defensa madridista sortia corrent, per enviar la pilota a la seva esquena. Dembélé, ara que li arriben cants de sirena de París, no ha fallat.

Picabaralles i tensió

Una bona posada en escena blaugrana contra un Madrid que haurà d'aprendre a viure sense Benzema, Ara, han fet un bon fitxatge amb Bellingham, qui sembla connectar amb els brasilers Vinicius i Rodrygo. El Madrid de mica en mica ha aconseguit el control del partit, aprofitant que té més ritme de competició. I hauria pogut empatar quan Araujo ja comès una errada infantil, tocant una pilota dins de l'àrea amb les mans. Vinicius, però, l'ha enviat al travesser. El Barça buscava Dembélé i el Madrid, a Vinicius, en un partit que s'ha anat escalfant amb faltes prou dures, com una de Camavinga sobre Araujo que gairebé lesiona al defensa uruguaià. Si Xavi s'havia queixat de la intensitat de l'Arsenal en el primer amistós de la pretemporada, contra el Madrid no podia fer-ho. Ja ho han de ser d'intensos, aquests partits. Potser massa. De fet, abans del descans tres jugadors ja havien demanat el canvi amb molèsties físiques, Christensen, Gündogan i el madridista Mendy. Res greu, afortunadament. I parlant de fortuna, aquesta semblava a favor del Barça, ja que el pal ha evitat en dues ocasions el gol blanc abans del descans. En una ocasió, un xut de Vinicius no ha entrat per centímetres.

Veient com el Barça ha sortit més concentrat a la segona part, amb bons minuts d'Oriol Romeu, un De Jong amb caràcter i amb Pedri més endollat que contra l'Arsenal, Ancelotti ha cridat la vella guàrdia: Kroos i Modric. I l'equip de Xavi ha perdut la pilota. Araujo defensava bé l'àrea petita, però un xut de Tchouameni des de la frontal gairebé acaba en gol. De nou, amb un xic de sort, ja que la pilota, després de tocar el travesser, ha anat a parar al clatell de Ter Stegen. El Barça intentava sortir a la contra amb Balde i un Dembelé que ha durat poc, a la gespa. Més apagat que a la segona part, ha estat substituït per Raphinha. Lewandowski, frustrat, ha tocat poques pilotes.

El Barça ha entès ràpidament l'escenari: el famós virus que va patir l'equip i haver arribat uns dies més tard que el Madrid a terres americanes provocava que el partit es fes massa llarg. Tocava patir i aguantar els atacs d'un Madrid que ha xutat més de 20 cops a porteria, però sense punteria. I quan tenia punteria, apareixia Ter Stegen. I la bona feina d'Araujo i un Oriol Romeu molt millorat respecte al primer partit obligava els madridistes a buscar xuts forçats. En espera de veure com acaba el serial d'Mbappé, el Madrid sap que enyorarà els gols de Benzema. De fet, Ancelotti ha fet entrar Joselu, però l'exjugador de l'Espanyol tampoc tenia el dia. Ara, el Madrid ha rematat sis cops als pals. Sis cops, molts. En defensa, el Barça haurà de fer feina, en espera de veure quin paper podrà tenir Iñigo Martínez.

A manca de 15 minuts, Xavi ha acabat de revolucionar l'equip amb cinc canvis, per tenir energia i cames noves. Tocava aguantar i veure si Ansu o Abdu, que havien deixat bons detalls contra l'Arsenal, remataven la feina. Però la glòria ha acabat en mans del jove Fermín, qui ja havia gaudit de molts minuts contra l'Arsenal. Primer, ha marcat el 2-0 amb un magnífic xut des de la frontal, que ha celebrat com un foll. I en el darrer minut, ha recuperat una pilota i l'ha regalat a Ferran, qui ha marcat el 3-0 definitiu. "No tenim cap problema en fer jugar qui s'ho guanya als entrenaments. És un noi que sap jugar, que ens està ajudant i ens podrà ajudar durant la temporada" ha dit Xavi, qui també ha demanat prudència. "Ni l'equip era dolent quan va perdre amb l'Arsenal, ni ara som els millors del món. S'han fet coses malament, avui" deia. I tenia raó. Qui no ha comès errades ha estat Fermín, qui va arribar al Barça quan era infantil i perseguia per la Masia a Messi, per fer-se fotos amb ell. Un jove que ha celebrat el seu gol besant-se l'escut. Quina nit americana, la d'en Fermín. De Linares a Dallas en poques setmanes. Un somni fet realitat.

  • FC Barcelona: Ter Stegen, Koundé, Christensen (Eric García, 28'), Araujo, (Ansu Fati, 75'), Balde (Marcos Alonso, 75'), Oriol Romeu (Dest, 75'), De Jong (Abde, 75'), Gündogan (Sergi Roberto, 41'), Pedri (Fermin, 65'), Lewandowski (Ferran Torres, 75') i Dembélé (Raphinha, 65').
  • Reial Madrid: Courtois, Carvajal, Eder Militao, Alaba, Mendy (Fran Garcia, 44'), Tchouameni, Valverde (Modric, 58'), Camavinga (Kroos, 58'), Bellingham (Joselu, 73'), Rodrygo (Brahim, 83') i Vinicius Junior.
  • Gols: 1-0 Dembélé (15'), 2-0 Fermín (85') i 3-0 Ferran Torres (90').
  • Àrbitre: Allen Chapman (Estats Units)
  • Targetes grogues: Tchouameni (25'), Camavinga (33'), De Jong (40'), Carvajal (45'), Kounde (52'), Oriol Romeu (71') i Alaba (80')
  • Targetes vermelles: cap.
  • Estadi: AT&T Stadium de Dallas.
stats