EUROCOPA 2016
Esports 25/06/2016

L'orgull irlandès, una pedra al camí dels amfitrions francesos

França ha tingut tres dies més per preparar el duel de vuitens de final

T.p.
3 min
Dimitri Payet controlant una pilota durant el partit inaugural de l’Eurocopa a l’Stade de France.

BarcelonaLa República d'Irlanda, després de derrotar Itàlia i aconseguir classificar-se per als vuitens de final de l'Eurocopa, es creua en el camí dels amfitrions, els francesos. França s'ha classificat com a primera de grup, però sense enamorar. Dues victòries en els últims minuts, l'encís de Payet i un empat. No gaire poca cosa més.

Malgrat tot, França és la gran favorita en el duel de Lió. La República d'Irlanda va acabar cansada l'últim partit i ha tingut tres dies menys per preparar els vuitens de final. La premsa irlandesa però, ha intentat animar els seus recordant que seria una oportunitat ideal per revenjar-se dels francesos a casa seva: ara fa sis anys, Irlanda va aconseguir forçar la pròrroga en un 'play-off' final de classificació per al Mundial del 2010. Però el 18 de novembre del 2009, al minut 103 de la pròrroga, Thierry Henry, ajudant-se de la mà, va fer a l'àrea petita l'assistència del gol del triomf a William Gallas. Henry es va justificar afirmant que el seu gest és una cosa que forma "part del joc". Una taca en el fins llavors impecable expedient del francès que ja no podria netejar. Davant l'allau de peticions de repetició del partit i l'amenaça que l'assumpte arribés als tribunals, la FIFA va acabar apagant el foc amb un xec de 5 milions d'euros que va estendre a la Federació Irlandesa.

En aquesta Eurocopa hi participen cinc futbolistes irlandesos que van viure aquell partit: Given, O'Shea, Whelan, Keane i McGeady. Per part francesa repeteixen Lloris, Mandanda, Sagna, Evra, Sissoko i Gignac. Robbie Keane, autor del gol a l'Estadi de França que igualava l'eliminatòria, no vol ni sentir parlar de la polèmica mà. "No hi pensaré ni un sol segon. ¿Ja en fa set anys, oi, d'això? Maleït sigui! Passem a una altra cosa", va afirmar a la premsa britànica.

El seleccionador irlandès, Martin O'Neill, podrà tornar a comptar amb Jon Walters, que no va poder participar en els dos últims partits del grup per molèsties en un tendó d'Aquil·les. No obstant això, Stephen Ward no es va entrenar ahir pels dolors que arrossega en un turmell des del partit contra Itàlia. Conegut per sorprendre amb les seves alineacions i no donar pistes, el més probable és que O'Neill alineï els seus quatre homes de màxima confiança en el camp: Darren Randolph, Seamus Coleman, Robbie Brady i Shane Long.

Aliè a tota polèmica sobre la mà d'Henry, el seleccionador francès, Didier Deschamps, espera que el seu equip recuperi la punteria. En l'últim partit de la fase va xocar contra el mur suís (0-0) i en els dos primers partits davant Albània (2-0) i Romania (2-1) també li va costar marcar. Per recuperar l'eficàcia golejadora basa gran part de les seves esperances en el jugador més en forma del seu equip en aquest torneig, Dimitri Payet. El davanter del Newcastle ha estat determinant per als seus gràcies als seus dos gols, que van poder ser tres si un dels xuts no hagués tocat el travesser, i una assistència.

S'espera que Deschamps, que ha tingut tres dies més de preparació que els irlandesos, torni a la configuració del seu debut al torneig davant Romania amb Paul Pogba i Griezmann al comandament i els jugadors que van descansar o entrar a la segona meitat contra Suïssa: N'Golo Kanté, Blaise Matuidi, Olivier Giroud i, per descomptat, Dimitri Payet.

Segons una enquesta de l'institut d'estudis de mercat BVA, un 65% dels francesos confia que el seu equip entrarà a quarts de final i un 41% creu que Payet serà el millor jugador de l'Eurocopa.

stats