Guerra entre els àrbitres de Primera Divisió: "No et puc dir rata perquè no arribes ni a hàmster"

El president del Comitè Tècnic d'Àrbitres va insultar així el lleidatà Estrada Fernández, que ha dut uns àudios al jutjat

3 min
Xavi Estrada Fernàndez: “Els meus fills no tenen culpa de res i també reben bastonades”

BarcelonaL'àrbitre lleidatà Xavier Estrada Fernández ha dut al jutjat social número 32 de Madrid els àudios d'un seminari del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) on, sense mencionar-lo directament, se sent com el president de l'ens, Luis Medina Cantalejo, l'insulta i l'amenaça. És una mostra més de la guerra entre Estrada Fernández i el CTA, que suma un nou capítol que deixa Medina Cantalejo en una posició molt compromesa.

La setmana passada se celebrava el judici que havia de determinar si la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) va vulnerar els drets fonamentals d’Estrada i els advocats del català van presentar els àudios de l'esmentat seminari del CTA. El president del comitè arbitral va agafar la paraula i davant de 160 àrbitres i informadors, va atacar un dels presents: “Dir-te rata em sembla massa, jo crec que no arribes ni a hàmster, ni a ratolí. Ets un personatge que possiblement no ha arribat a les seves fites esportives i ara estàs donant mostres del perquè. Volies carregar-te la reunió, oi?”

La reunió a què es referia Medina Cantalejo era la roda de premsa on va comparèixer ell mateix juntament amb Andreu Camps, secretari general de la RFEF. Aquell dia es va obligar tots els col·legiats a fer acte de presència per transmetre una imatge d’unitat, però va haver-n'hi un que no va passar pel tub: Estrada Fernández.

Uns dies abans, el lleidatà havia denunciat José María Enríquez Negreira, exvicepresident del CTA, anticipant-se a la Fiscalia. Aquesta decisió no va agradar a Medina Cantalejo, acostumat a l'obediència dels seus subordinats, i va perdre els estreps fins al punt de definir Estrada com “un traïdor i mal company”.

Les amenaces a Estrada Fernández: "Et faré fora"

En el contingut dels àudios es percep un Medina Cantalejo bel·ligerant, amb un to impropi d’un president, que no en té prou amb el reguitzell d’insults sinó que també clama venjança: “En algun moment ficaràs la pota i et faré fora, encara que sigui l’últim que faci al CTA. Et faré fora amb tota la mala llet que tinc, que ja sabeu que a vegades és molta. Però ara no. No gastaré ni una mica d’adrenalina amb tu. Ves amb compte, perquè si t’enganxem et fotrem al carrer perquè ets la deshonra més gran de la història de l’arbitratge espanyol”.

Després d'aquest episodi de màxima tensió, la resta d’àrbitres, informadors i directius van guardar silenci i seguidament es va procedir a analitzar les jugades polèmiques de la jornada.

La cronologia del cas, farcida de cops baixos

  • El 24 de febrer, Estrada Fernández presenta una querella contra Enríquez Negreira i el seu fill. 
  • El 2 de març, Medina Cantalejo convoca els mitjans de comunicació i defineix Estrada com a “traïdor”.
  • El 31 de març, l’àrbitre lleidatà denuncia a la RFEF per reclamar els seus drets laborals.
  • A l’abril se celebra el seminari dels àudios.
  • El 17 de maig es produeix un fet crucial: José Alcoba, exàrbitre assistent i també específic de VAR, guanya el judici contra la Federació i té dret a percebre una indemnització o reincorporar-se al seu lloc de treball. Un precedent demolidor que afavoreix els interessos dels col·legiats denunciants. Aquell mateix dia es va celebrar l’acte de conciliació entre Estrada i la RFEF, sense que s'arribés a cap acord.
  • El 20 de maig envien Estrada Fernández a una furgoneta per dur a terme les seves funcions de VAR. Un greuge comparatiu injustificable, ja que a la mateixa hora es disputaven dos partits de Primera Divisió i la jornada unificada de Segona. Tots els seus companys van poder treballar des de les sales VOR ubicades a l’edifici de Las Rozas.
  • El 21 de maig, Vinicius va ser expulsat a Mestalla. El CTA va utilitzar la polèmica amb el Madrid com a pretext per apartar tots els àrbitres VAR per criteris teòricament esportius. La realitat, però, distava molt del que van voler fer creure. Aleshores, tots els àrbitres havien seguit el camí marcat per Estrada i estaven en peu de guerra contra la Federació.
stats