Mundial 2022

Els estadis del Mundial: vuit joies aixecades al mig del desert

Molts d'ells destinats a ser reduïts després del torneig, els estadis de Qatar són un homenatge a la cultura local

4 min
L'estadi Al Janoub, dissenyat per l’arquitecte britànica d’arrels iraquianes Zaha Hadid

BarcelonaEl Mundial de Qatar ha aplegat alguns dels arquitectes més prestigiosos per construir vuit estadis de cinc estrelles que en molts casos veuran la seva capacitat reduïda després de la cita per adaptar-se a nous usos. Estadis de luxe convertits de pas en un homenatge a la cultural local, unint tradició i modernitat.

Per primer cop, s'ha aixecat un estadi que serà desmuntat just després de la cita i desapareixerà. I la capacitat de molts altres estadis serà reduïda i les cadires que sobrin, enviades a recintes esportius de països del Tercer Món.

Estadi de Lusail

Estadi de Lusail
  • Lloc: Lusail
  • Capacitat: 80.000
  • Arquitecte: Foster + Partners i Populous 
  • Partits: 10 partits, sis de la primera fase: Argentina - Aràbia Saudita, Brasil-Sèrbia, Argentina-Mèxic, Portugal-Uruguai, Mèxic - Aràbia Saudita i Brasil-Camerun. Un partit de vuitens de final, un de quarts, una semifinal i la final.

L’estadi escollit per ser la seu de la gran final se situa a Lusail, una ciutat que s’està construint tota nova uns 15 quilòmetres al nord de la capital. El recinte, obra de l’estudi del britànic Norman Foster, s’inspira en els dissenys tradicionals de la ceràmica àrab i evoca la imatge d’un fanal, especialment quan cau el sol i la llum es projecta sobre la façana d’un recinte inaugurat fa pocs mesos, aquest últim agost amb la Supercopa de Qatar. Escenari de 10 partits del torneig, dos dels quals de la selecció argentina de Messi en la primera fase, està previst que un cop finalitzi la cita mundialista es redueixi la seva capacitat a la meitat, per passar a poder rebre 40.000 espectadors. Després de les obres, part dels espais de l’estadi es volen transformar en botigues, una clínica, una escola i apartaments. 

Al-Bayt

L'estadi d'Al-Bayt s'inspira en les tradicionals tendes dels beduïns del desert
  • Lloc: Al-Khor
  • Capacitat: 60.000
  • Arquitecte: Albert Speer Jr.
  • Partits: Nou partits, sis de la primera fase: Qatar-Equador, Marroc-Croàcia, Anglaterra - Estats Units, Espanya-Alemanya, Països Baixos - Qatar i Costa Rica - Alemanya. Un partit de vuitens de final, un de quarts i una semifinal.

L’estadi escollit per ser seu del partit inaugural entre el Qatar i l’Equador se situa als afores d’Al-Khor, un port del nord del país. Aixecat on ja hi havia un vell estadi de futbol, a l’estadi s’hi arriba amb metro, bus o per aigua amb un canal que permet l’arribada de vaixells provinents del mar. L’obra de l’alemany Albert Speer Jr. s’inspira per fora en el disseny de les tradicionals tendes dels beduïns del desert, homenatge a les tribus de Qatar que van arribar fa segles provinents del cor d’Aràbia. L’estadi ha costat més de 650 milions de dòlars i té un sostre retràctil que permet tapar el recinte en menys de 10 minuts.

Estadi Ahmad bin Ali

L'estadi Ahmad bin Ali, seu del Mundial de Qatar
  • Lloc: Umm al-Afaei (Al-Rayyan)
  • Capacitat: 40.000
  • Arquitecte: Pattern Design
  • Partits: sis de la primera fase: Estats Units - Gal·les, Bèlgica-Canadà, Gal·les-Iran, Japó - Costa Rica, Gal·les-Anglaterra, Croàcia-Bèlgica. I un partit de vuitens de final.

Situat als afores de la ciutat d’Al-Rayyan, l’estadi Ahmad bin Ali va ser dissenyat per retre homenatge a la cultura local, ja que la façana és plena de motius que recorden la fauna i flora local, així com tradicions culturals a les pantalles exteriors, on es projecten vídeos. Aixecat just on hi havia un altre estadi, del qual van aprofitar-se materials, ha estat dissenyat per un estudi britànic especialista en recintes esportius. Després del Mundial veurà la seva capacitat reduïda fins als 20.000 espectadors. L’estadi porta aquest nom en honor de l’emir de Qatar del 1960 al 1972, Ahmad bin Ali al-Thani, que manava quan Qatar va independitzar-se dels britànics l’any 1971.

Estadi 974

L'Estadi 974, fet amb 974 contenidors de vaixell reciclats
  • Lloc: Ras Abu Aboud
  • Capacitat: 40.000
  • Arquitecte: Fenwick Iribarren Architects
  • Partits: sis partits de primera fase: Mèxic-Polònia, Portugal-Ghana, França-Dinamarca, Brasil-Suïssa, Polònia-Argentina i Sèrbia-Suïssa. I un partit dels vuitens de final.

El primer estadi de la història dels Mundials que serà desmuntat un cop acabi el torneig. Fet amb 974 contenidors de vaixell reciclats, fent referència de pas al codi telefònic de Qatar, s’aixeca en un vell moll industrial als afores de Doha que serà reconvertit en zona residencial. Dins dels contenidors s’hi han situat els serveis o bars. Contenidors que seran enviats a països del Tercer Món quan acabi el Mundial.

Estadi Al-Thumama

L'estadi Al-Thumama, un estadi que imita el disseny de la 'gahfiya'
  • Lloc: Al-Thumama
  • Capacitat: 40.000
  • Arquitecte: Ibrahim M. Jaidah
  • Partits: 8 partits, sis de primera fase: Senegal - Països Baixos, Espanya - Costa Rica, Qatar-Senegal, Bèlgica-Marroc, Iran - Estats Units i Canadà-Marroc. Un partit de vuitens de final i un de quarts de final.

Un estadi que imita el disseny de la gahfiya, un barret de tela blanca tradicional de la cultura àrab. Quan acabi el Mundial la graderia superior serà transformada en un hotel de luxe i la capacitat baixarà fins als 20.000 espectadors. Espanya jugarà un dels seus partits en aquest estadi, situat molt a prop de l’aeroport internacional de Doha, en una zona on es volen aixecar altres instal·lacions esportives.

Estadi Ciutat de l'Educació

L'estadi Ciutat de l'Educació de Qatar, conegut com la 'joia del desert'
  • Lloc: Al-Rayyan 
  • Capacitat: 40.000
  • Arquitecte: Fenwick Iribarren Architects i Pattern Design.
  • Partits: vuit partits, sis de la primera fase: Dinamarca-Tunísia, Uruguai - Corea del Sud, Polònia - Aràbia Saudita, Corea del Sud - Ghana, Tunísia-França i Portugal - Corea del Sud. Un partit de vuitens i un de quarts.

Construït al mig d’una gran zona universitària a Al-Rayyan, als afores de Doha, ha estat batejat com la joia del desert. Fet amb un disseny de motius geomètrics per simbolitzar valors que tot estudiant hauria de tenir, com la constància, serà un dels estadis on es reduirà la capacitat un 50% quan acabi el torneig.

Estadi Al-Janoub

L'estadi Al-Janoub, dissenyat per l’arquitecta britànica d’arrels iraquianes Zaha Hadid
  • Lloc: Al-Wakrah
  • Capacitat: 40.000
  • Arquitecte: Zaha Hadid
  • Partits: sis de la primera fase: França-Austràlia, Suïssa-Camerun, Tunísia-Austràlia, Camerun-Sèrbia, Austràlia-Dinamarca i Ghana-Uruguai. I un partit de vuitens de final.

Dissenyat per l’arquitecta britànica d’arrels iraquianes Zaha Hadid, que va morir sense poder veure l’estadi acabat, imita el disseny dels daus, les tradicionals embarcacions del golf Pèrsic. Inaugurat el 2019 i destinat a veure la seva capacitat reduïda un 50%, té un sistema de ventilació sota cada cadira que permet evitar que els espectadors passin molta calor.

Estadi Internacional Khalifa

L'estadi Khalifa, l'única seu del Mundial 2022 que ja existia
  • Lloc: Doha
  • Capacitat: 45.416
  • Arquitecte:  Dar Al-Handasah
  • Partits: vuit partits, sis de primera fase: Anglaterra-Iran, Alemanya-Japó, Països Baixos - Equador, Croàcia-Canadà, Equador-Senegal i Japó-Espanya. Un partit de vuitens de final i la final per al tercer lloc.

L’únic estadi que no s’ha fet de nou, ja que en aquest cas s’ha remodelat el vell estadi nacional construït el 1976. Seu de la Federació de Futbol de Qatar i del Museu de l’Esport local, ja ha viscut partits de primer nivell com una final del Mundial de clubs entre el Liverpool i el Flamengo l’any 2019. Té pista d’atletisme i, de fet, s’hi solen fer trobades de la Diamond League i finals d’altres esports.

Situació dels estadis

Al-Bayt

Lusail

Ciutat de l’Educació

Ahmad bin Ali

Estadi 974

Al-Thumama

Al-Janoub

QATAR

Khalifa

50 KM

Ciutat de l’Educació

Al-Bayt

Lusail

Ahmad bin Ali

Estadi 974

Al-Thumama

Al-Janoub

QATAR

Khalifa

50 KM

Ciutat de

l’Educació

Al-Bayt

Lusail

Ahmad bin Ali

Estadi 974

Al-Thumama

Al-Janoub

QATAR

Khalifa

50 KM

stats