Esports 12/07/2021

L’Espanyol espera una venda “estratègica” per poder optar a reforçar la plantilla

El club blanc-i-blau necessita traspassar jugadors i obtenir algun patrocini per ampliar el marge salarial

i
Roger Requena
3 min
La plantilla de l'Espanyol, durant un dels primers entrenaments de pretemporada

Per segon any consecutiu, l’Espanyol afronta un mercat de fitxatges estiuenc marcat pels estralls d’una pandèmia que reduiran significativament els moviments de jugadors. L’entitat blanc-i-blava, que amb l’ascens s’ha vist obligada per contracte a invertir cinc milions d’euros en les adquisicions en propietat de Dimata (2,2), Vadillo (1,8) i Miguelón (1), es troba ara un obstacle comú en la resta de clubs de la Primera: la dificultat per fitxar mentre superi el límit salarial imposat per la Lliga. 

El marge negatiu de l’Espanyol és salvable, uns tres o quatre milions. Un problema que dificultarà l’arribada de reforços de nivell aquest estiu, i que el club vol solucionar trobant nous ingressos: amb bon inici de la campanya d’abonaments, trobant algun patrocinador per a la samarreta o d’altres actius que caldria tancar abans del 31 d’agost –perquè la Lliga donés el vistiplau a ampliar el marge salarial– o bé reduint la massa salarial, una via força complexa per les altes fitxes d’alguns jugadors i per les dificultats que també tenen els altres clubs per moure’s en aquest atípic mercat. 

Gràcies a la recentment aprovada ampliació de capital, que reduirà el deute net fins als 30 o 40 milions d’euros, l’Espanyol no necessitarà vendre jugadors per quadrar els comptes de l’exercici com li havia passat altres anys. Això permet a l’entitat adoptar una posició ferma amb els seus jugadors més destacats (RdT, Embarba, Puado, Melamed, Darder o Cabrera), que només sortiran si arriba una oferta astronòmica que s’aproximi molt als valors de les seves respectives clàusules, cosa improbable en temps de pandèmia. 

El club, però, és conscient que necessita reforçar la plantilla amb alguns retocs per poder afrontar amb més garanties el seu retorn a Primera. De moment, pensa principalment en obtenir jugadors cedits que incorporin una opció o obligació de compra assequible. Això podria canviar si arriba alguna oferta de traspàs prou interessant: la “venda estratègica” que va anticipar en l'última junta d’accionistes el director general, José María Durán Farré. 

Dificultats per trobar sortides

L’escenari ideal per al club seria rebre una oferta prou bona per jugadors que tenen cert mercat i que no són indiscutibles. El problema que presenten alguns casos com els de Vargas o Calero és doble: malgrat ser jugadors joves que encara podrien tenir cert mercat, caldria restar del que s’ingressés per ells les amortitzacions pendents (6,3 milions en el cas de l’extrem i 4,8 en el del defensa). A més, cal tenir en compte que tots dos jugadors han vist devaluat el seu valor pel baix rendiment mostrat els dos cursos que han disputat com a blanc-i-blaus, per la qual cosa difícilment n’arribaran ofertes prou atractives. 

Un cas similar és el d’Álvaro Vadillo, que, malgrat no entrar en els plans de Vicente Moreno el curs passat, té contracte fins al 2024. El club li ha transmès aquesta setmana que, de moment, serà un jugador més de la primera plantilla. El seu baix rendiment, l’amortització pendent i la seva fitxa compliquen la seva sortida. En total, l’Espanyol encara té 48 milions d’euros pendents d’amortitzar fins a l’exercici 2025-26, gairebé 15 dels quals aquest curs.

On no caldria restar amortitzacions seria en traspassos de jugadors formats al planter. Un exemple seria Pedrosa, que el curs passat va revaloritzar-se a Segona. Segons ha pogut saber l’ARA de fonts del seu entorn, la intenció del lateral és seguir a l’Espanyol, on té contracte fins al 2023. El club, de moment, no li ha dit que vulgui vendre’l. El mateix passa amb Víctor Gómez, que encara que té previst seguir al club, és conscient que la competència de Miguelón i Óscar Gil, al lateral dret, poden restar-li protagonisme. Difícilment seguiran els tres laterals drets. L’Espanyol ha transmès a Pedrosa i a Víctor Gómez que compta amb ells, però està obert a estudiar ofertes com ja ha fet els últims anys amb altres jugadors del planter com Marc Roca, Pipa, Aarón Martín o Marc Navarro. Quatre operacions per les quals el club ha ingressat prop de 22 milions que podrien elevar-se a 28 si es compleixen diferents variables. 

No són els únics joves que podrien sortir aquest estiu. Pol Lozano està negociant la seva cessió al Las Palmas. Moha Ezzarfani, que ve de jugar cedit al Mirandés, haurà de tornar al filial, que el curs vinent jugarà a la Segona RFEF, una circumstància que fa poc probable que torni a portar la samarreta de l’Espanyol quan li queda un any de contracte. Altres joves amb un any de contracte a qui el club vol renovar són Puado, l’operació més imminent, Melendo i Lluís López, dos casos que seran tractats més endavant. També tenen contracte fins al 2022 quatre veterans (Diego López, Oier, Dídac o Fran Mérida) que encara hauran d’esperar uns mesos per resoldre el seu futur. 

stats