Futbol
Esports 29/08/2022

La fugida dels futbolistes condemnats cap a països sense conveni d'extradició

Santi Mina se suma a la llista de jugadors en actiu que busquen refugi al futbol àrab

Oriol Cartró
4 min
0fa7a64c 984b 4d19 bdd5 5fcdf76e1573 twitter aspect ratio default 0

BarcelonaEl futbolista del Celta de Vigo Santi Mina, condemnat a quatre anys de presó per haver abusat sexualment d'una dona, ha marxat cedit a l'Aràbia Saudita fins al juny de l'any vinent. Des de la sentència, el jugador va ser apartat del club gallec, fins i tot sense la possibilitat d'entrenar-se a les instal·lacions del Celta. Per això Mina va exigir, a mitjans de juliol i a través d'un burofax, la seva reincorporació a les sessions del primer equip, perquè la sentència encara no era ferma i estava a l'espera de recurs. El club no el va deixar participar en els partits de pretemporada i, des de llavors, li ha buscat una sortida.

Fa alguns dies el Celta va aconseguir cedir-lo a l'Al-Shabab, de l'Aràbia Saudita, un país que no té conveni d'extradició amb Espanya, cosa que dificultaria encara més una possible aplicació de la sentència si el recurs de la defensa no té èxit. Tot i la condemna, i mentre es resolen els tràmits per part de la defensa del jugador, que va anunciar que la recorreria perquè considerava que "no s'ajustava a dret i contenia importants errors en la valoració de les proves practicades", Mina podrà abandonar el país i marxar cap a l'Orient Mitjà, almenys fins al 30 de juny del 2023.

Molts es pregunten per què una persona condemnada a quatre anys de presó no té el passaport retirat i pot viatjar on vulgui. Ara la justícia correrà el risc que, si finalment la sentència és definitiva, Santi Mina decideixi no tornar mai de l'Aràbia Saudita. I les autoritats espanyoles no podrien fer-hi res. Aquesta situació no és nova en el futbol. Són uns quants els esportistes que han fet les maletes i han marxat cap a països, normalment àrabs, per intentar protegir-se d'un futur incert des del punt de vista judicial, perquè en aquests "paradisos" no hi ha possibilitat d'extradició.

Sergio García i la seva implicació en el cas Osasuna

Sergio García, exjugador de l'Espanyol i actual entrenador del juvenil A de la Damm, va ser un dels imputats en el cas Osasuna, la sentència històrica del futbol espanyol que va condemnar diversos exdirectius de l'Osasuna i dos futbolistes per un delicte de corrupció esportiva i l'arranjament de partits de la Primera Divisió. El tema va sortir a la llum després de la denúncia elaborada pel club navarrès per la desaparició de 2,4 milions d'euros dels seus comptes, així com per la querella de la Lliga de Futbol Professional (LFP) per un suposat arranjament de partits.

Durant el judici, en aquells moments el jugador de l'Espanyol Sergio García va ser cridat a declarar i imputat pels presumptes arranjaments de partits la temporada anterior, entre ells l'Espanyol-Osasuna de la penúltima jornada, un partit que va acabar amb empat. Va ser l'exgerent de l'Osasuna, Ángel Vizcay, qui va implicar en la seva confessió a la LFP el jugador.

Sergio García, acompanyat del seu advocat per declarar com a imputat a Pamplona

Uns quants mesos després de la declaració de Sergio García, el jugador va marxar de l'Espanyol cap a Qatar, cosa que va aixecar sospites sobre la seva implicació en el cas, tot i que ell ho va justificar per motius personals i com una oportunitat per a la seva família. Finalment, dos anys després, el jutge encarregat del cas va arxivar l'acusació contra el jugador reafirmant que les declaracions incriminatòries de Vizcay "no es van confirmar amb cap altra prova" i Garcia va tornar a l'Espanyol.

Renan i la jove promesa brasilera que ha destruït la seva carrera

Una de les grans promeses del futbol brasiler, Renan Víctor da Silva, podria haver dit adeu al seu somni de convertir-se en un jugador professional destacat. L'exfutbolista del Palmeiras va causar la mort d'un motorista de 38 anys en un accident de trànsit, a més de no tenir el carnet de conduir en regla i estar sota els efectes de l'alcohol.

Renan, jugant un partit amb el Palmeiras

La policia el va arribar a detenir, però Renan va ser alliberat després de pagar una fiança de més de 47.000 dòlars i, com Mina, ha pogut marxar del país tot i estar imputat per un delicte d'homicidi. Després que el seu club d'origen i el Red Bull Bragantino, l'equip on estava cedit pel Palmeiras, rescindissin el seu contracte de manera unilateral, el jugador ha fitxat pel Shabab al-Ahli, un equip dels Emirats Àrabs Units on podrà continuar la seva carrera sense cap mena d'impediment.

Robinho s'amaga al seu país

L'estrella brasilera, famosa pel seu joc al terreny de joc, però també a fora, va ser condemnat a nou anys de presó per "violència sexual en grup". L'exjugador del Madrid i altres equips va agredir sexualment el 2013 una noia albanesa en una discoteca de Milà, on jugava, juntament amb un grup d'amics. La sentència va ser ratificada al principi d'aquest any pel Tribunal de Cassació de Roma, l'última instància judicial a Itàlia, arran d'una condemna en primera instància del 2017. Tot i això, sembla que Robinho no complirà la condemna. I no és perquè el brasiler hagi marxat a un país àrab, sinó perquè és al seu país natal, el Brasil: mentre Itàlia en demana l'extradició, la Constitució brasilera diu que un ciutadà del país no en pot ser extradit.

Robinho, el 2013, jugant amb el Milan
stats