Les dificultats del Barça per deixar de pagar el declivi d'Umtiti

Els problemes físics i un contracte fins al 2023 condicionen la imperiosa sortida del francès

4 min
Samuel Umtiti disputa la pilota en una jugada amb Luuk de Jong del Sevilla, a les semifinals de Copa de la temporada 2020-21

BarcelonaEntre la multitud de carpetes obertes en l'apartat de sortides, la de Samuel Umtiti és una de les que més maldecaps està donant al Barça. El cas del central francès és ben complicat de resoldre. Fa només tres anys el jugador tocava la glòria al Mundial de Rússia, però a partir d'aquell moment la seva carrera va iniciar un declivi constant per culpa d'uns problemes persistents al genoll esquerre. En les últimes tres temporades com a blaugrana, Umtiti, que té contracte fins al 2023 a raó d'11 milions anuals, només ha participat en 15 partits (1.268 minuts), 18 (1.316) i 16 (827) respectivament. A les ordres de Koeman ha patit retrats de davanters veterans com Roberto Soldado o de companys de posició com Jules Koundé, ara central francès de moda.

Abans del Mundial del 2018, Umtiti havia participat en 83 partits amb el Barça en dues temporades. La seva eclosió va provocar que Javier Mascherano, fins llavors company inseparable de Gerard Piqué a l'eix, es plantegés la seva sortida. Després de la cita mundialista, Big Sam va iniciar un autèntic calvari amb el genoll. Només ha disputat 49 partits oficials en tres cursos, cosa que també ha fet perdre el torn a la seva selecció. Un rendiment insostenible, en un context d'estretors econòmiques, per a un futbolista amb fitxa de jugador indiscutible. El Barça no es pot permetre tenir un marcador tan car (i poc fiable) quan ja té cobert l'eix amb Piqué, Lenglet, Araujo, Mingueza i el nouvingut Eric Garcia. Tan poc compta la direcció esportiva amb l'ex del Lió que encara no dona per tancada la recerca de centrals per a la temporada vinent.

Josep Maria Bartomeu amb Umtiti després de signar la renovació del 2018.

La situació d'Umtiti ve marcada pels seus problemes al genoll, una articulació que va decidir no operar-se malgrat la insistència dels serveis mèdics del Barça que ho fes. Ara el diagnòstic amb què treballen les persones pròximes al jugador s'ha complicat i cronificat. I és que el defensa blaugrana té una artrosi localitzada d’origen traumàtic al genoll esquerre. És a dir, un problema articular que afecta, en aquest cas, el cartílag, que és el teixit amortidor que evita que els ossos no es freguin entre si. L'absència o degeneració d’aquest teixit causa dolor i dificulta el funcionament de l’articulació. Umtiti té el cartílag afectat i això impedeix que pugui competir amb regularitat al primer nivell i més encara en les situacions de risc defensiu que implica l'estil de joc del Barça.

Una greu lesió als 17 anys

L’origen dels problemes de genoll d’Umtiti és una artroscopia a la qual es va sotmetre als 17 anys, quan jugava a les categories inferiors del Lió, per extreure's el menisc. El postoperatori i la recuperació, tal com va publicar el diari As, va tenir complicacions que expliquen les reserves que el jugador té davant la possibilitat de tornar a entrar al quiròfan. Fins al moment ha preferit conviure amb les molèsties que li suposen tenir el cartílag tan desgastat. Les infiltracions que li van practicar per arribar al Mundial del 2018 ja no les suporta, però s'ha mantingut ferm en la idea d'evitar la cirurgia. Prefereix seguir tractaments conservadors que li permeten tornar a la dinàmica del grup però no respondre a l'exigència del Barça. A més, la morfologia arquejada de les seves cames augmenta els problemes. Per això els metges li recomanen baixar de pes, cosa que mira d'aconseguir amb pallisses constants al gimnàs que retrata generosament a les xarxes socials.  

En unes declaracions a TV3 poc després del final de la temporada 2019-2020, el prestigiós traumatòleg Ramon Cugat va parlar del cas d'Umtiti per dir que “si és un desgast [del cartílag], els factors de creixement ajuden, però la tècnica que hem dissenyat és per agafar cartílag del mateix jugador quan s'ha trencat, no quan s'ha desgastat. Si es trenca, agafem aquests fragments de cartílag, els unim amb factors de creixement, en fem una pasta, l'enganxem al genoll i creem un nou cartílag. Això sí que va bé. En el cas del desgast, els factors només ajuden”.

França, el destí ideal per cedir-lo

Els problemes que ha tingut Umtiti amb regularitat les darreres temporades han fet que el futbolista s’hagi devaluat molt. Això, sumat a la seva alta fitxa, fa que sigui un autèntic repte per a la cúpula esportiva blaugrana resoldre el seu futur. Des del club descarten, per ara, rescindir el seu contracte i donar-li la carta del llibertat. Creuen que seria massa car tenint en compte que encara té dos cursos pendents. El futbolista, per la seva banda, juga la seva partida, s'empara en el contracte que va signar fa tres anys i té previst iniciar la pretemporada amb normalitat.

Tot i això, l’àrea tècnica blaugrana no contempla en cap cas la continuïtat d'Umtiti i treballa juntament amb el seu agent, Arturo Canales, per trobar-li una cessió a un equip on pugui tenir minuts i el ritme de competició no sigui tan exigent com el del Barça. Fonts blaugranes admeten que la lliga en què el francès té més mercat és precisament la del seu país. El problema és que els equips interessats no poden assumir tota la fitxa del futbolista.

stats