Tenis

Cada cop més sol, Djokovic pot perdre el número 1 mundial i un munt de diners

Patrocinadors com Lacoste mediten trencar el contracte amb ell, mentre que a Espanya només Vox li dona la benvinguda

3 min
Novak Djokovic a l'aeroport de Melbourne

BarcelonaLa decisió del número 1 del tenis mundial, el serbi Novak Djokovic, de no vacunar-se contra el covid-19 ha acabat marcant l’agenda política d’un munt d’estats. Defensat pel govern del populista Aleksandar Vucic a casa seva, a Sèrbia, Djokovic ha vist com cada cop més països li tanquen la porta si vol continuar competint sense estar vacunat. L'últim, Espanya. Així, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha demanat al tenista serbi que es vacuni per donar exemple. “El que ha de fer és vacunar-se. No només serveix ser bo a la pista, sinó que també s’ha de ser bo a la vida”.

La normativa espanyola, però, permet l’entrada al seu territori sense estar vacunat si es presenta una prova PCR negativa feta els dies anteriors, motiu pel qual Djokovic podria competir a Espanya en els pròxims mesos. L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, del Partit Popular, va definir l’actitud del serbi a Austràlia com a “deplorable” tot just 24 hores després de dir que li donaria la benvinguda a la ciutat per jugar el Mutua Open de Madrid de l'abril, ja que “continua sent el número 1 mundial i un gran reclam”. Martínez-Almeida va voler matisar les declaracions afegint: “Qualsevol tenista de primer nivell seria benvingut, però l’actitud de Djokovic a Austràlia no em va agradar”. La seva companya de partit i presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també va criticar el serbi dient que s’hauria de vacunar: “No comparteixo la seva visió en aquest tema”. Només Vox, en declaracions del seu portaveu Iván Espinosa de los Monteros, va deixar clar que donen la benvinguda al serbi per competir a Espanya, amb la condició que compleixi la normativa, però va recordar: “Animaríem Rafa Nadal, perquè volem que guanyi un espanyol”.

El serial del jugador de 34 anys, doncs, no s’ha acabat. Si durant tot el 2021 no va voler explicar si estava vacunat, en una temporada en què va poder competir, ja que els principals torneigs permetien l’entrada dels jugadors sense saber si estaven vacunats, fent-los tests diaris en un sistema de bombolla, aquesta temporada 2022 el serbi va admetre que no està vacunat quan va demanar el visat d’entrada a Austràlia –on aquests dies es juga el primer Grand Slam de la temporada– acollint-se a una norma que permet entrar al país sense la vacuna si acabes de passar la malaltia. Una errada en el procés per demanar el visat –no va incloure que en els 15 dies anteriors havia passat per un tercer país, Espanya– i les sospites que havia fet actes públics a Belgrad tot i ser positiu van acabar portant el govern australià a deportar-lo. En les últimes hores el govern francès ha canviat la seva llei i obliga tots els esportistes que vulguin competir al seu país a estar vacunats.

Els patrocinadors, enfadats

Djokovic, doncs, podria perdre el número 1 mundial si no pot competir en molts tornejos. L’entorn del serbi continua sense informar si es vacunarà, mentre que els primers patrocinadors del jugador mediten trencar el contracte amb ell perquè dona mala imatge. La marca francesa Lacoste va admetre que volen parlar amb el tenista per repensar-se la relació, nascuda el 2017. La marca francesa està preocupada per la mala imatge que dona un jugador que, si no es vacuna, no podria jugar al juny a Roland Garros, la cita més important de l’any per a una marca molt vinculada al tenis, ja que va ser fundada per Henri Lacoste, guanyador de 7 Grand Slams als anys 20. Djokovic ingressa uns 26 milions d’euros cada temporada gràcies als contractes de publicitat amb marques com Asics o la també francesa Peugeot, que continuen pendents del cas, ja que el jugador podria quedar-se sense jugar alguns dels torneigs més importants de la temporada si no es vacuna. Ara mateix només podria entrar, si la llei no canvia, al Regne Unit per jugar a Wimbledon. I sense jugar-los, deixaria de ser número 1. Però també deixaria de guanyar diners, ja la temporada passada va ingressar 9 milions d’euros de premis en els tornejos que va guanyar.

stats