DOPATGE
Esports 05/03/2018

Cop contra la reputació del ciclisme britànic

Wiggins hauria “creuat línies ètiques” segons una comissió del Parlament

Quim Aranda
3 min
Bradley Wiggins durant una prova al velòdrom de Gant, a Bèlgica, el 2016.

LondresNou cop molt dur contra el prestigi del ciclisme britànic, un dels esports que recentment ha aconseguit més èxits i projecció per al Regne Unit. L’ombra del dubte del dopatge, o de la negligència a l’hora de combatre’l, també afecta un altre dels grans noms de l’esport del país com és Sebastian Coe, l’home més poderós de l’atletisme mundial i l’arquitecte dels Jocs Olímpics del 2012.

Un informe publicat ahir pel comitè de digital, cultura, mèdia i esports de la Cambra dels Comuns considera que Sir Bradley Wiggins -el primer guanyador del Tour de França britànic, medalla d’or dels Jocs Olímpics de Londres del 2012 i, entre altres, campió mundial el 2014- hauria pres medicaments amb la finalitat de millorar el seu rendiment abans de la celebració del Tour del 2012. Un ús que “creua línies ètiques”, segons el comitè. L’explosiva denúncia s’adreça també contra l’Sky Team, la formació a què Wiggins es va integrar el 2010, quatre anys després d’esdevenir corredor professional.

El ciclista va reaccionar de seguida a la publicació de les conclusions dels parlamentaris. “Em sembla molt trist que es pugui acusar la gent de coses que mai no han fet i que s’interpretin com a fets. Rebutjo fermament l’afirmació que jo hagi utilitzat mai qualsevol medicament sense una necessitat mèdica”. El corredor ha assegurat que en els pròxims dies donarà més explicacions.

El comitè dels Comuns apunta, de fet, a una connivència entre les autoritats esportives britàniques i els responsables de l’equip Sky. D’acord amb les conclusions, l’equip ciclista hauria utilitzat excepcions terapèutiques per permetre als esportistes el consum de substàncies que millorarien la seva condició física. Tot i això, una investigació de la unitat de recerca antidòping del Regne Unit va concloure el novembre del 2017 que no podia establir si Wiggins es va injectar l’antiinflamatori triamcinolona abans de córrer el Critèrium de Dauphiné l’any 2011 o bé va fer servir un medicament contra l’asma. En aquest sentit, el comitè assenyala evidències que suggeririen que el contingut d’un paquet mèdic lliurat a Bradley Wiggins durant l’última etapa del Critèrium de Dauphiné contenia el corticosteroide triamcinolona i no el descongestionant legal Fluimicil, la versió que va donar Dave Brailsford, director de l’equip. Els diputats consideren aquesta possibilitat del tot “inversemblant”.

Sky ha refusat les acusacions. Però la nova denúncia té lloc tres mesos després que es conegués que el també guanyador britànic del Tour Chris Froome, victoriós en quatre ocasions (2013, 2015, 2016 i 2017), està sent investigat per un positiu en un test antidòping fet després de guanyar la Vuelta a Espanya de l’any passat. Froome hauria superat els nivells permesos de Salbutamol, un medicament contra l’asma. El ciclista pateix asma des de la infantesa.

L’atletisme, afectat

Les conclusions del comitè parlamentari van més enllà del ciclisme, però. De fet, afecten la credibilitat d’un mite de l’esport britànic, el migfondista i doble campió olímpic dels 1.500 Sebastian Coe. Els parlamentaris consideren que Coe, president de la Federació Internacional d’Associacions d’Atletisme, els hauria “mentit” sobre el moment en què es va assabentar de les acusacions de dopatge en el món de l’atletisme rus.

El desembre del 2015, Coe va declarar a una altra comissió parlamentària que “no era conscient” de les al·legacions específiques de corrupció en l’atletisme rus abans que es difonguessin en un documental de la televisió alemanya emès un any abans, el desembre del 2014. Els parlamentaris, però, tenen constància que des de l’agost d’aquell 2014 Coe tenia notícies, “almenys en termes generals”, de les pràctiques fraudulentes que es duien a terme.

D’altra banda, els parlamentaris posen en relleu les males pràctiques de l’oficial mèdic Rob Chakraverty, actual cap mèdic de la selecció anglesa de futbol i exresponsable sanitari de la federació d’atletisme. El comitè de Westminister demana una investigació sobre Chakraverty per aclarir per què va donar una injecció de L-carnitina, un producte que té efecte en el metabolisme dels àcids grassos dels muscles, al campió olímpic Mo Farah sense que quedés constància de la dosi en cap informe mèdic.

stats