Vela
Esports 26/03/2022

Barcelona, a un sol pas de ser escollida com a seu de la Copa Amèrica de Vela del 2024

Màlaga encara intenta aconseguir un torneig que es presentarà la setmana que ve a la capital catalana

3 min
Un dels vaixells participants en la Copa Amèrica de vela del 2021, que es va celebrar a Auckland.

BarcelonaBarcelona és a un sol pas de ser escollida com a seu de la Copa Amèrica de Vela del 2024. Després de reunir-se fa uns dies amb els representants del Royal New Zealand Yacht Squadron de Nova Zelanda, els encarregats d’organitzar aquesta edició, els diferents actors implicats en la candidatura, tant privats com públics, han confirmat que estan disposats a invertir més de 70 milions d'euros per portar la 37a edició del torneig més prestigiós d'aquest esport a Catalunya. Se superaria, així, la candidatura que encara intenta aconseguir la Copa, Màlaga, on estan disposats a invertir més de 100 milions. Actors implicats en les negociacions confirmen que, si tot va bé, la setmana que ve els neozelandesos tornaran a Barcelona per fer oficial l'acord en un acte públic. Màlaga, que feia temps que anava darrere del torneig, intentarà cremar les seves últimes naus per evitar-ho.

La competició, on diferents vaixells de vela representants de clubs de tot el món competeixen entre ells per enfrontar-se a la gran final al club que defensa la corona, la va guanyar el 2021 el vaixell Te Rehutai, del Royal New Zealand Yacht Squadron. Aquest club va revalidar el títol a la badia d’Auckland al derrotar el Luna Rossa italià. Els neozelandesos, grans dominadors els últims anys de la Copa després de dècades en què solien manar els nord-americans, sempre han organitzat la Copa a les seves aigües, però, davant l’impacte de la pandèmia i les estrictes lleis per evitar contagis, en aquesta ocasió han decidit obrir la porta a rebre propostes d’altres ciutats per organitzar una de les competicions que més diners mouen al món. El torneig per decidir el finalista serà entre els vaixells Ineos Britannia; l'American Magic; el Luna Rossa italià, el Stars & Stripes i l'Alinghi Red Bull Racing. El 2024 per primer cop també hi haurà una prova femenina.

El procés de selecció de candidatures va obrir-se a finals del 2020 i, malgrat que la idea era tancar-lo el 2021, es va decidir allargar-lo, ja que el coronavirus continuava condicionant-ho tot. Al final, van quedar sis possibles candidatures: Barcelona, València, Màlaga, Cork, Jiddah i la mateixa Auckland. València, que ja havia organitzat la Copa el 2007 i el 2010, va retirar-se. Auckland, també. I el pes de l'opinió pública de Nova Zelanda descartava Jiddah, a l'Aràbia Saudita.

Fins a la irrupció de Barcelona, la favorita era Màlaga, però els últims dies Barcelona ha negociat amb els organitzadors i ha aconseguit quedar a un sol pas d'oficialitzar que serà l'escollida. Segons la premsa valenciana, de fet, alguns equips ja s'han interessat en fer de València el port on entrenar-se, motiu pel qual Cork queda descartat. Només Màlaga pot prendre a Barcelona un torneig que ha unit tots els actors polítics, començant per l'Ajuntament de Barcelona, on el primer tinent d'alcalde, el socialista Jaume Collboni, ha dut el pes de les negociacions amb el suport de l'alcaldessa Ada Colau. També el conseller d'Empresa de la Generalitat, Roger Torrent, ha format part d'aquesta iniciativa en què bona part de la inversió sortiria del sector privat, ja que les institucions públiques no passarien mai dels 40 milions d'inversió en un esdeveniment que gairebé sempre ha donat beneficis als organitzadors, en alguns casos, com quan es va organitzar a Bermuda, amb xifres espectaculars. La creu va ser quan va organitzar-lo València, perquè la mala gestió va portar el cas als jutjats. València va ser-ne seu dues vegades, quan el guanyador de la copa era l'Alinghi de Suïssa.

El document per fer oficial la candidatura, firmat sota el paraigua del grup Barcelona&Partners, es va enviar fa pocs dies. La idea és utilitzar la nova terminal de creuers del port de Barcelona per acollir un esdeveniment amb gran seguiment en estats com els Estats Units, el Regne Unit o Nova Zelanda.

stats