Barça-Madrid

El Barça torna a fer una maneta al Madrid

Una primera part blaugrana d'excel·lent ha sentenciat el partit i les merengues segueixen sense haver guanyat mai les culers

Graham Hansen celebra el seu gol davant el Reial Madrid.

Barcelona"Girls just wanna have fun" ha sonat pels altaveus de l'Estadi Olímpic Lluís Companys abans de començar el clàssic. Però, a partir d'aleshores, les úniques que han gaudit en el terreny de joc han estat les jugadores del Barça. Passen els anys, la teoria diu que el Reial Madrid s'apropa i el Barça segueix dominant de forma aclaparadora a la gespa. Ni la baixa d'Alexia a causa d'un cop al genoll esquerre ha canviat la història. I fa la sensació que tampoc hauria variat si s'hi hagués sumat una hipotètica baixa d'Aitana. Maneta catalana al clàssic de Montjuïc amb gols de l'actual Pilota d'Or, Caroline Graham Hansen, Mariona, Clàudia Pina i Vicky López. El Barça és un equip fet que no depèn d'individualitats i que posseeix un potencial huracanat que arrasa tot allò que troba al seu pas. El Madrid, en canvi, és un equip amb talent que encara està en procés de construcció.

I, això, malgrat que a l'Estadi Olímpic, on hi havia 38.707 espectadors, el Madrid ha aportat d'entrada el mateix nombre que el Barça de campiones del món el passat 20 d'agost: sis. Però el conjunt blaugrana ha hagut de deixar a la grada Alexia, per precaució, i Irene Paredes, per amigdalitis. El balanç d'enfrontaments està extremadament decantat a favor del Barça. Aquesta és la dotzena vegada (sense comptar els dos partits del Tacón) que s'ha disputat el clàssic i, com en les 11 precedents, el somriure final ha estat culer.

De totes maneres, com ja va passar dimarts davant el Benfica, els primers minuts del partit han estat incòmodes per al Barça. L'equip entrenat per Alberto Toril ha sortit a buscar-li les pessigolles a les de Jonatan Giráldez, sobretot mitjançant la banda esquerra d'Olga Carmona i Athenea del Castillo. Però la valentia no ha estat suficient per incomodar Cata Coll, que amb aquesta titularitat s'ha confirmat com la portera titular. La paciència és una de les virtuts de l'actual campió d'Europa. Sense posar-se nervioses, les blaugranes simplement han deixat passar el temps perquè l'energia de les blanques s'anés desinflant tota sola i, la primera vegada que han tingut espais, Graham Hansen i Lucy Bronze han fet de les seves a la banda dreta i Aitana ha aconseguit el primer gol amb un xut ajustat des de la frontal de l'àrea.

L'avantatge s'hauria pogut ampliar ràpidament, però Aitana i Salma, la primera i la tercera millors jugadores del món, han desaprofitat les clares ocasions de gol que han tingut. La de Sant Pere de Ribes ha xutat al pal després de rebre la pilota a l'interior de l'àrea i Graham Hansen, que s'ha trobat el rebot a sobre, l'ha enviat fora amb la porteria buida. A continuació, la saragossana ha errat un mà a mà amb Misa. Sigui com sigui, a l'equador de la primera part el Barça ja tenia sotmès un Madrid que suplicava arribar al descans com més aviat millor.

Primera part excepcional de Graham Hansen

Graham Hansen ha desbordat una vegada i una altra la defensa blanca, però el pal i una altra rematada clara errada l'han allunyat del gol inicialment. A la quarta ha anat la vençuda. La noruega ha celebrat el 2-0 amb la mateixa ràbia amb què ha executat el seu xut a mig metre de Misa. I, encara abans del descans, Mariona ha posat la pilota a l'escaire esquerre per tancar amb clau el triomf. Així, Toril no ha tingut més remei que introduir tres canvis a la mitja part per intentar aturar l'hemorràgia. Però tot just començar el segon temps Salma ja ha tingut un altre mà a mà amb Misa que la portera blanca ha salvat de forma brillant amb el peu dret.

El ritme ha disminuït a mesura que passaven els minuts, però el Barça ha seguit buscant convertir el marcador en una golejada per recordar i l'ha acabat trobant en el temps de descompte. Primer Clàudia Pina ha fet el 4-0 després d'una internada d'Aitana i, quan el temps ja s'acabava, Vicky López ha posat la puntera per segellar un històric 5-0, el segon de la història dels clàssics femenins. El primer va ser el març del 2022 a l'Estadi Johan Cruyff.

• Barça: Cata Coll; Bronze, Engen, Mapi León, Ona Batlle (Corrales, 87'); Walsh, Aitana, Patri Guijarro (Torrejón, 70'); Graham Hansen (Vicky López, 87'), Mariona (Clàudia Pina, 77'), Salma Paralluelo (Brugts, 70'). Entrenador: Jonatan Giráldez.
  • Reial Madrid: Misa Rodríguez; Oihane Hernández, Ivana, Kathellen, Olga Carmona; Athenea (Svana, 67'), Toletti, Hayley Raso (Zornoza, 46'), Tere Abelleira (Feller, 46'), Linda Caicedo (Caroline Moller, 88'); Brunn (Maite Oroz, 46'). Entrenador: Alberto Toril.
  • Gols: 1-0 Aitana Bonmatí (17'), 2-0 Caroline Graham Hansen (43'), 3-0 Mariona Caldentey (45+1), 4-0 Clàudia Pina (90+1), 5-0 Vicky López (90+3).
  • Àrbitra: Eugenia Gil Soriano (Comitè gallec).
  • Targetes grogues: Marta Torrejón (78').