Barça
Esports 03/02/2023

El Barça assumeix que Limak anirà amb retard en les obres del Camp Nou

El club acorda amb l'Ajuntament estar-se fins a dos anys a Montjuïc per si la constructora no compleix els terminis

3 min
Imatge de l'Estadi Olímpic Lluís Companys, on al desembre van començar les obres de reforma per acollir-hi partits del Barça

BarcelonaEl dia que el Barça va anunciar que Limak havia guanyat el concurs per remodelar el Camp Nou, el club va justificar l'elecció dient que aquesta empresa turca era l'única que garantia acabar les obres a temps i sense que es disparés el pressupost. Que el Barça hagués anat a Turquia per fer les obres va generar controvèrsia, sobretot perquè es tractava d'una constructora que no operava en borsa i perquè deixava pel camí dues UTE –una liderada per FCC i l'altra per Ferrovial i Acciona– que eren, fins ara, les candidates per refer l'estadi. I també, perquè Limak no tenia cap infraestructura d'aquestes característiques al seu historial. La resposta oficial del club va ser que, per a la constructora, el Camp Nou venia a ser "la porta d'entrada a Europa" i que, per tant, s'havia "ajustat en el pressupost i en el calendari" per ser la guanyadora. "Tothom hi surt guanyant", asseguraven.

Però amb el temps, després de revisar la lletra petita i d'analitzar el calendari d'execució de les obres, l'eufòria s'ha anat apagant. En part, com va informar l'ARA, després de saber-se que s'havien canviat les condicions de contractació perquè una empresa com Limak tingués accés al concurs, inicialment reservat a empreses espanyoles amb experiència en el sector dels estadis de futbol. Des del nucli dur del president han insistit des del primer moment que l'empresa "és de fiar" i que "s'hi juga el seu prestigi". Ara bé, no tothom dona per fet que es pugui complir amb el calendari; i, concretament, amb la possibilitat de tornar al Camp Nou el novembre del 2024 per poder-hi celebrar el 125è aniversari del club. De fet, segons ha pogut saber l'ARA, el Barça ja té aparaulada amb l'Ajuntament la possibilitat de prorrogar l'exili a Montjuïc més dels 16 mesos inicials –de l'agost del 2023 al novembre del 2024– per si finalment Limak no pot acabar a temps la primera fase del projecte. En total, s'hi estaria dues temporades senceres.

Fonts de l'Ajuntament han confirmat a l'ARA que ja existeix aquest acord. "Està tot parlat". Aquest diari s'ha posat també en contacte amb el Barça, que no n'ha volgut fer cap comentari oficialment. Tot i així, fonts de l'entitat blaugrana matisen que aquest pacte amb el consistori és una "xarxa de seguretat" que només es tirarà endavant si Limak no pot complir amb el calendari. "Hauria de sortir tot perfecte, sense el més mínim imprevist. I amb una obra d'aquesta magnitud, sembla molt difícil que no hi hagi cap contratemps, per petit que sigui", apunta una de les fonts consultades.

En el mateix moment que es va conèixer l'elecció de Limak, entitats expertes com la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) ja van posar el crit al cel, alertant que el calendari d'execució era molt just. El Barça va respondre ràpidament, assenyalant que una de les clàusules del contracte indicava que l'empresa hauria de pagar una indemnització milionària si hi havia algun tipus de retard. Però algunes veus crítiques del mateix club continuen expressant-se en direcció oposada. "Ningú sap com s'ho faran", diuen dues d'elles. “Potser als turcs no els fa res perdre 400 milions tenint en compte el poc marge de guany que tenen obres com les del Camp Nou”, apunta, amb sorna, una veu crítica des dels despatxos nobles del club.

La importància de tornar al Camp Nou el novembre del 2024

Retornar al Camp Nou abans del 29 de novembre del 2024 era especialment significatiu perquè implicava poder celebrar el 125è aniversari del club a casa, malgrat que l'estadi no estigui acabat del tot –el total de les obres s'ha d'enllestir el 2026–. Davant la possibilitat de no poder tornar-hi a temps, s'obre una doble possibilitat, segons comenta un membre de la directiva. Una d'elles és celebrar-ho igualment al Lluís Companys, tot i que no té gaire acceptació. L'altra és posposar la festa per més endavant.

Mentrestant, sigui per 16 mesos o per dos anys sencers, el Barça estarà jugant a Montjuïc, a l'estadi que també va ser la casa de l'Espanyol temporalment entre el 1997 i el 2009; en unes instal·lacions que s'estan renovant a contrarellotge per adequar-les a les exigències de la competició oficial. A banda del terreny de joc, dels vestidors i dels accessos, una part notable de la reforma consisteix en la construcció de múltiples despatxos, ja que el club traslladarà bona part de la seva activitat ordinària allà. Les obres a l'interior del Lluís Companys estan pressupostades per un valor aproximat de 20 milions d'euros, tot i que des del Barça alerten que, entre les presses i els imprevistos, es pot arribar a produir un sobrecost notable, que arribés a superar els 25 milions.

stats