BARÇA
Esports 12/12/2015

El Barça viatja al Japó abans d'hora i es deixa dos punts contra el Dépor (2-2)

El conjunt de Luis Enrique ha desaprofitat un 2 a 0 favorable i empata el segon partit consecutiu

Albert Llimós
4 min
Dani Alves i Jonathan Rodríguez / EFE

BarcelonaAl minut 62 el Barça ja era al Japó. De fet, gairebé des de l’inici del partit contra el Dépor semblava que el conjunt blaugrana s’havia enfundat el quimono. El Barça ha recuperat la versió de l’inici de la Lliga i ha acabat perdent dos punts contra el Deportivo, després de desaprofitar un 2 a 0 favorable. Els gallecs, consistents i de menys a més, han travat el joc i han convertit l’última jornada abans de viatjar al Japó per jugar el Mundial de Clubs en una tarda espesa, sense gaires somriures, i una dosi de patiment i decepció gegants al final del partit, després que el Dépor hagi remuntat els gols de Messi i Rakitic. Els locals, acostumats durant les últimes setmanes a dansar al ritme de Neymar, han trobat a faltar el desequilibri i frescor del brasiler.

El Deportivo de Víctor Sánchez no té la qualitat del Superdépor d’Arsenio Iglesias que va competir amb Barça i Madrid a meitats dels 90, ni tampoc l’equip compacte que va armar Jabo Irureta per guanyar la Lliga per primera vegada en la història del club gallec. Ni el voluminós Jonathan Rodríguez té la finor del 36 de peu de Bebeto, ni Bergantiños abasta camp com Mauro Silva, ni, per descomptat, cap jugador té l’esquerra de Fran. Però tampoc el Dépor és el de l’any passat, que va salvar-se del descens en l’última jornada, precisament al Camp Nou, amb el mateix resultat que aquest dissabte. Els corunyesos són un equip rocós, que executa les idees del seu jove entrenador a la perfecció, conceptes que Víctor va aprendre d’aquell equip campió l’any 2000 del qual ell va formar part.

El Dépor ha vingut a Barcelona a desesperar el Barça, però sense renunciar a intimidar els blaugranes quan podia llançar els puntes en velocitat. Sánchez del Amo ha dividit el seu equip en dues parts ben diferenciades, set homes parapetats davant el porter Germán Luz, i tres peces a dalt per fixar la defensa del Barça. Fayçal, de fet, un migcampista, s'ha oblidat de tancar línies al costat de Bergantiños i s'ha centrat a convertir-se en l’ombra de Busquets per allà on anava el de Badia. Un plantejament que s'ha sumat a la falta de velocitat del Barça durant molts moments, absent de solucions per dins, orfe del desequilibri de Neymar. La millor ocasió del primer temps l'han tingut els visitants, quan s'han desplegat per banda dreta i la centrada precisa de Juanfran l'ha desaprofitat l’uruguaià Jonathan, que després d’un control llarg ha vist com Claudio Bravo li guanyava el duel sortint ràpid als peus del davanter i repel·lint la pilota amb el genoll.

A la mitja hora de joc, Luis Enrique ha convocat concili defensiu per resoldre el difícil jeroglífic que havia esbossat Sánchez del Amo. Aprofitant una aturada del joc, l’asturià ha reunit durant més de mig minut Mascherano, Piqué, Busquets i Alba per trobar solucions i aconseguir imprimir un altre ritme a un partit poc estètic i menys elèctric. Però si falla el col·lectiu, sempre queden les individualitats. Orfe d’alegria i brillantor, mig enredat en l'atapeïda trama que teixia el Dépor, el Barça ha trobat el desequilibri a pilota aturada. A pocs minuts del descans, Messi ha colpejat amb rosca una falta llunyana que ha fet impossible l’estirada de Lux. La pilota ha entrat per l’escaire que tan bé té localitzat l’argentí.

Rakitic troba l’escletxa

A la represa, el partit ha arrencat amb la mateixa dinàmica, fins que superada l’hora de joc, Ivan Rakitic ha interpretat el plantejament rival i hi ha trobat l’escletxa que sempre hi ha. Amb el conjunt rival dividit en dues meitats, el croat s'ha col·locat a l’espai intermedi, aprofitant que la defensa estava reculada a prop de Lux, i ha xutat des de la distància per sorprendre els gallecs i col·locar un 2 a 0 que semblava sentenciar un duel espès. Ni de bon tros. Quan els jugadors blaugranes han vist la distància prudent al marcador han abaixat encara més les revolucions, que ja per si mateixes eren baixes. El Dépor ha sumat efectius en atac, mogut per Cardoso, un jove del filial que ha entrat a la segona meitat per agitar el partit, i subministrar pilotes a Lucas Pérez. En una d’aquestes pilotes, el portuguès ha trobat el golejador gallec, que ha superat Bravo amb la cama esquerra. Quedava un quart d’hora i el fantasma de l’empat que va aparèixer a Mestalla fa una setmana ha sobrevolat el Camp Nou.

I per segona vegada consecutiva, el fantasma ha espantat fins i tot els més valents. Aquest cop, a diferència de València, el Barça s’ho ha guanyat. Pèrdua de Busquets a la primera línia de construcció quan faltaven cinc minuts per acabar, i Bergantiños creua un fort xut que ha emmudit l’estadi. Mascherano i el mateix Busquets s'han quedat estirats a terra, de bocaterrosa, conscients del mal que provoca la pèrdua d’aquests dos punts. Tot el camí fet durant les primeres 13 jornades, amb victòria inclosa al Bernabéu, se n'ha anat en orris. En el poc temps que quedava, el Barça ha buscat Messi, per si l'argentí agafava prestat el vestit de superheroi dels seus dos fills, amb els quals es va fotografiar divendres disfressats de Superman. No hi ha estat a temps, la kriptonita que va ferir Messi el dia de Las Palmas encara no permet que el superheroi voli. L'Atlètic de Madrid pot igualar els catalans a la part alta de la taula si guanyen el seu partit contra l'Athletic Club.