Barça

El serial Ilaix acaba a Alemanya i el Barça negocia el traspàs d'Emerson

El migcampista marxa venut al Leipzig i el següent en sortir podria ser el lateral brasiler, que interessa al Tottenham

4 min
Leo Messi disputant ahir els seus primers minuts a la lliga francesa amb la samarreta del PSG.  Ilaix Moriba durant un partit de la temporada passada.

BarcelonaEl culebrot per Ilaix Moriba ha acabat amb el jove migcampista hispano-guineà de 18 anys traspassat al RB Leipzig de la Bundesliga. Només falta que els clubs facin oficial l’acord. El conjunt alemany era el destí escollit pel futbolista, el seu pare i els seus assessors, malgrat l’interès també del Tottenham. Que el Leipzig hagi arribat a les xifres preteses pel Barça ha permès desencallar l’operació i, acabar d’aquesta manera, amb un dels serials de l’estiu al club blaugrana. L’entitat alemanya pagarà al Barça, entre fixes (al voltant dels 16 milions d’euros) i variables, un quantitat final que podria acabar sent superior als 20 milions i Ilaix es vincularà per cinc temporades amb el seu nou equip. 

En les negociacions que han arribat aquest dilluns a bon port, el Barça sempre s'ha mantingut ferm, rebutjant fa dies un primer intent dels alemanys al voltant dels 6 milions i deixant clares les seves condicions: o rebia una bona oferta pel futbolista o es quedaria l’any de contracte que li quedava a Barcelona, al juvenil, apartat tant de la disciplina del primer equip com del filial. Finalment, el Leizig, ha acceptat arribar fins a les xifres per les quals els gestors blaugranes estaven disposats a traspassar el jugador. En aquest sentit, també hi ha tingut a veure la venta mateix dilluns del conjunt alemany del migcampista Marcel Sabitzer al Bayern Munic. Segons el diari alemany Bild, la venta de l’internacional austríac (representat per la mateixa agència que Ilaix) s'ha xifrat en una quantitat al voltant dels 15 milions d’euros. 

Punt i final al serial

D’aquesta manera, es posa i final a un serial que ha causat decepció al Barça, especialment al president Joan Laporta i també a l’entrenador Ronald Koeman. Perquè quan va aterrar a la presidència, Laporta va ubicar la renovació del migcampista hispanoguinèa a la llista de prioritats, mentre que el tècnic neerlandès volia seguir comptant amb un futbolista que, tot i ser molt jove, va tenir la seva confiança en el tram final de la darrera temporada. 

Però Ilaix, assessorat pel seu entorn més directe –això és, el seu pare, Mamaday Moriba, i l’agència de representació alemanya Rogon, per la qual va firmar fa uns mesos, i que té a l’agent i persona de confiança dels Moriba, Brais Lorenzo, com a home fort al mercat espanyol–, va decidir tensar la corda i no renovar amb l’entitat blaugrana. Davant d’aquesta negativa, el Barça va adoptar des d’un bon principi una posició de força que Laporta ja va verbalitzar amb claredat: “Ilaix no ens pot fer un pols”

Aquest cas retrata la cruesa de la indústria del futbol. Ilaix va aterrar al planter blaugrana l’any 2010 i des de llavors havia sigut un jugador al qual s’havia cuidat i guiat tant dins com fora del terreny de joc, per garantir-ne la progressió a la gespa. Els que han treballat amb Ilaix recorden que des del club es van fer diversos esforços per un futbolista al qual se li ha haver de cridar l’atenció en més d’una ocasió durant l’etapa formativa. 

A més, el Barça ja va fer una operació econòmica sense precedents al planter quan Ilaix va signar una renovació l’abril del 2019 fins al juny del 2022. Llavors, l’hispanoguineà s’havia deixat estimar per diferents clubs europeus de primera línia, amb el Manchester City, el Manchester United i el PSG com a principals equips interessats en ell. Ara, amb un context diferent i amb el Barça en una situació econòmica alarmant, han pesat més els milions del RB Leipzig que l’oportunitat de desenvolupar-se al primer equip del Barça.

Emerson, el següent a sortir

El director de futbol Mateu Alemany i el secretari tècnic Ramon Planes també treballen amb el traspàs del lateral Emerson Royal. El brasiler interessa al Tottenham, que estaria disposat a abonar una quantitat al voltant dels 30 milions d’euros, entre fixes i variables, per fitxar-lo.

En cas de tancar-se el traspàs, el Betis percebria un 20% de l’import final de la venta. El gener del 2019, Emerson va aterrar a la Lliga espanyola mitjançant una operació conjunta entre el club andalús i el Barça. Procedent de l’Atlético Mineiro, el cost del fitxatge va ser llavors de 12 milions, sis abonats per l’entitat blaugrana i sis més a càrrec del Betis, en una transacció a mitges entre catalans i andalusos. I, aquest estiu, l’arribada del lateral va suposar un import de 9 milions a pagar al Betis, en total, 15 (9+6). 

Des del Barça asseguren a l’ARA que s’està treballant en el traspàs del defensor brasiler, però que l’operació encara no està tancada. Tot i l’entesa entre els dos clubs, falta acabar de resoldre l’acord entre el Tottenham i Emerson, futbolista que no veu del tot clara la seva sortida perquè la seva il·lusió és jugar al Barça.

Koman vol un davanter

Si finalment Emerson acaba fent les maletes cap a Londres, la prioritat del Barça no passaria per fitxar un lateral dret, plaça que quedaria coberta amb Serginho Dest, Mingueza i Sergi Roberto. Koeman vol que els esforços se centrin en un davanter centre, però des del club blaugrana admeten que la "realitat econòmica" fa que això sigui una opció "complicada".

D'altra banda, el Barça ja sap que s'haurà de quedar a contractor amb Umtiti davant la falta d'ofertes i de vies legals vàlides per rescindir el contracte del francès, que aquest diumenge va rebre una sonora xiulada al Camp Nou. El darrer dia de mercat, també serà decisiu per desencallar la sortida de Pjanic. El Barça té coll avall que segurament només podrà col·locar el bonsià cedit i assumint un elevat percentatge de la seva fitxa. 

Pel que fa als casos d'Àlex Collado i Riqui Puig, a qui Koeman ja ha traslladat que ho tindran difícil per tenir minuts, tots dos podrien continuar a Barcelona. El sabadellenc no ha aconseguit lligar una sortida que el satisfaci, mentre que des de l'entorn del migcampista de Matadepera asseguren que el seu desig segueix sent el de continuar al Barça i aconseguir tenir minuts.

stats