Esports 06/07/2020

El Barçagate continua viu tot i l’auditoria

PwC exculpa Bartomeu de difamar a les xarxes però qüestiona els mètodes per contractar I3Ventures

Xavi Hernández Navarro
3 min
Josep Maria Bartomeu durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació per presentar Sarunas Jasikevicius.

BarcelonaEl Barça va presentar ahir l’informe encarregat a l’auditora PricewaterhouseCoopers per analitzar la contractació d’I3Ventures, l’empresa que havia de supervisar les xarxes socials i que ha acabat implicada en la polèmica dels comptes falsos i anònims en què es criticava opositors i jugadors. Segons va explicar el portaveu de l’entitat, Josep Vives, i va reforçar el responsable dels serveis jurídics, Román Gómez Ponti, l’estudi exculpa la directiva de Josep Maria Bartomeu d’haver encarregat la difamació de determinades figures de l’entorn blaugrana (Víctor Font, Joan Laporta, Pep Guardiola, Leo Messi i Jaume Roures, entre d’altres) i conclou que el preu del servei és just.

La cúpula del Barça va analitzar els resultats de l’informe en una reunió ordinària i posteriorment els va explicar en públic a través d’un comunicat i una compareixença de Vives i Gómez Ponti. Les primeres decisions que ha pres la junta en conèixer el document amenacen amb sidral judicial. “Interposarem les accions legals oportunes contra qui hagi formulat acusacions falses i infundades que han perjudicat greument la imatge de la institució i de tots els seus integrants”, va sentenciar el portaveu, que també va demanar als mitjans que van treure la polèmica a la llum (la Cadena SER) “la rectificació de les informacions, atès que no tenen cap fonament i han sigut desmentides per un informe”.

El contingut de l’auditoria encarregada per la directiva desmenteix igualment “cap conducta corrupta”, cosa que xoca amb la insinuació que Emili Rousaud va fer en relació amb el fet que algú posés “la mà a la caixa” durant el procés de contractació d’I3Ventures, motiu que va portar el Barça a querellar-se contra l’exdirectiu fa unes setmanes. Un Rousaud que ahir va trigar pocs minuts a reaccionar i que va demanar a Bartomeu que depuri responsabilitats en evidenciar-se, com també diu l’auditoria, que “es va esmicolar el contracte [amb I3Ventures] en imports inferiors a 200.000 euros, fet que va impedir els controls interns del club”.

En aquest sentit, tot i que l’estudi presentat per Vives manté que el valor dels serveis de monitoratge estaven “dins d’un rang de preu de mercat”, alhora assenyala el fraccionament de les factures durant tres anys: “La temporada 2017-18 es van firmar sis contractes per un import total de 1.107.500 euros i, en les següents dues temporades, es van firmar cinc contractes per temporada per un import de 947.700 euros”. Així, la suma total acordada amb I3Ventures voreja els tres milions d’euros, un pagament que fins i tot el propi Barça admet que es va fer sense “complir els protocols establerts d’aprovació interns del club”. L’autocrítica apareix aquí: “La junta considera que la gestió d’aquests contractes no ha sigut curosa i per això prendrà totes les mesures correctores que corresponguin”.

Tot plegat no significarà la fi del Barçagate perquè la setmana passada els Mossos d’Esquadra van demanar documentació sobre el cas a les oficines d’Artístides Maillol. Van actuar seguint el requeriment de la jutge d’instrucció número 13 de Barcelona, que va admetre a tràmit la denúncia per administració deslleial presentada per vuit socis del col·lectiu Dignitat Blaugrana. Gómez Ponti no pateix amb aquest procediment obert. “A la seva demanda, Dignitat Blaugrana pregunta per irregularitats penals, però a nosaltres ens interessen també les que no ho siguin. A banda del que vegi la magistrada, l’estudi de PwC és clar quan diu que ha tingut accés il·limitat a la documentació que ha reclamat. Per tant, deixem treballar la magistrada”, va respondre el responsable jurídic del Barça.

Presumpta extorsió a Masferrer

El Barçagate va ser el motiu principal de la dimissió en bloc de sis directius de l’entitat. Igualment va suposar que la responsable de compliment normatiu del club, Noelia Romero, fos suspesa de sou i feina a principis de juny per haver iniciat pel seu compte una investigació interna “15 dies després que PwC i plena de falsedats”, segons Gómez Ponti. El Barça també va decidir suspendre al febrer les funcions de Jaume Masferrer, responsable de l’àrea de presidència i, segons els directius dimissionaris, principal responsable del Barçagate. Tant Romero com Masferrer seguiran en guaret, sense importar que Masferrer estigui implicat en la causa oberta per la policia sobre una presumpta extorsió de la qual va ser objecte la mà dreta de Bartomeu en relació amb uns informes sobre Víctor Font que ni el Barça va demanar ni I3Ventures va emetre.

stats