Barça

Ansu Fati: un clau roent que demana feina urgent als despatxos

La brillant reaparició de l'hispanoguineà empodera Jorge Mendes, que insisteix que el contracte finalitza el 2022

4 min
Ansu Fati celebrant el seu gol contra el Llevant.

Barcelona"Jugarà com a màxim 15 minuts", va avisar Ronald Koeman, a la prèvia del Barça-Llevant, sobre la participació d'Ansu Fati. Com el pare que acota el temps d'exposició del seu fill als seus dibuixos animats preferits, el neerlandès, que va seguir el partit d'aquest diumenge des d'una cabina de ràdio, ben lluny de Joan Laporta i de la banqueta, va avançar que el retorn del davanter hispanoguineà seria esglaonat, amb la dosi justa. Acabava de rebre l'alta mèdica després de més de 300 dies a la infermeria. I, per molt que el club s'esforcés a vendre la reaparició com si fos un fitxatge estrella, el tècnic es veia obligat a rebaixar la càrrega de l'"estic preparat" que el jove portador del 10 va viralitzar a les xarxes.

Amb el partit encarrilat i el marcador resolt, Koeman va ordenar que Ansu sortís a escalfar al minut 15 de la segona part. Els 32.000 del Camp Nou, encantats amb el que estaven veient després dels dos tristos empats contra el Granada i el Cadis, van afegir un motiu més per a l'alegria. El retorn promès es gestava a la banda sota la tutela del preparador físic Albert Roca i es premiava des de la graderia amb una ovació tancada que va solapar-se amb l'entrada a la gespa de Riqui Puig, un altre jove protegit de l'afició que va aportar en mitja hora més futbol que Philippe Coutinho en els 60 minuts precedents. Aquesta setmana, amb dos partits exigents a Lisboa i el Wanda Metropolitano, dirà si el bon paper del de Matadepera tindrà la continuïtat que desitja el president Laporta.

Al minut 81, amb el Llevant mostrant la bandera blanca, Ansu va entrar al partit en substitució d'un exhaust Luuk de Jong i l'estadi va apujar la pressió sonora, feliç de tornar a veure l'hispanoguineà vestit de curt. Amb el 10 a l'esquena i il·lusionat després de 10 mesos de calvari per una lesió mal curada des de l'inici, el davanter va trigar 10 minuts a demostrar per què se l'assenyala com la principal esperança d'un club en crisi i que necessita antídots per reparar ferides tan profundes com la inesperada sortida de Leo Messi. No calia que marqués el dia del seu redebut, però es va entestar a arrodonir la tarda en una acció en què Memphis, l'altre gran referent ofensiu de la plantilla, li va obrir camí per destarotar la defensa entregada del Llevant. Tapat pels centrals, Aitor Fernández no va poder escopir un xut carregat de simbolisme, un gol d'aquells que marquen tendència, un crit desacomplexat que ataca frontalment el conformisme que amaga l'"És el que hi ha" de fa 10 dies contra el Bayern.

Necessitat com mai d'alegries, el Camp Nou va rugir com si estigués ple mentre a la gespa s'improvisava una celebració que va deixar imatges per al record. El tímid Ansu va deixar-se anar i va acabar elevat per sobre dels seus companys, que igual que els aficionats són conscients que la temporada s'escriurà d'una manera o d'una altra en funció del que doni de si l'olfacte (i el genoll) del jove atacant, que a finals d'octubre farà tot just 19 anys i que, un cop recuperat del xoc emocional, va tenir cap fred per repartir un agraïment especial. El responsable mèdic del primer equip, Lluís Til, va ser premiat en públic després de molts mesos de maldecaps en privat, de discussions sobre diagnòstics, pronòstics, pautes de recuperació per sanar un menisc que ha hagut de ser intervingut quatre vegades. Til, hereu del mític Ricard Pruna a Sant Joan Despí, és la cara amb bata blanca que més confiança ha generat en Ansu i el seu entorn més pròxim. Pel que fa als recuperadors, els que millors feelings han despertat en el jugador tenen consulta privada a Madrid, tot i que Jordi Mesalles, fisioterapeuta del club, s'ha implicat molt en tot el procés.

Ansu Fati abraçant el doctor Lluís Til.

Controvèrsia contractual

La idea dels metges i dels tècnics és anar augmentant la càrrega competitiva de Fati fins que pugui ser primer titular i després completar els partits. En paral·lel, el Barça haurà de posar-se d'acord amb el seu representant, Jorge Mendes, per renovar un contracte que, ja d'entrada, genera controvèrsia. L'agent creu que s'acaba l'any que ve, ja que es va signar quan el jugador era menor d'edat, cosa que impossibilitava que el document tingués més de tres anys de vigència. En canvi, a l'àrea esportiva hi ha el convenciment que el compromís es va allargar fins al 2024 de manera unilateral i que, en tot cas, el que s'ha de tancar és una millora de condicions. Sigui com sigui, i després d'un estiu en què hi va haver veus de fora i de dins de l'entitat que suggerien la venda d'Ansu per refer el desastre econòmic, hi ha feina als despatxos per adequar el salari del davanter al seu valor de mercat, al seu impacte mediàtic i a la magnitud de tot el que promet amb el 10 lluint al seu dors.

De fet, segons xifres aportades pel diari Sport, Ansu té pactat per a aquest curs un salari fix de 943.500 euros bruts, una quantitat que no quadra amb la seva importància a la plantilla. Perquè s'entengui, aquestes condicions equivalen al contracte que Ilaix Moriba, ja fora del club, va signar com a juvenil i són 20 vegades inferiors a les del jugador més ben pagat de l'equip: Coutinho.

stats