Bàsquet

Los Angeles Lakers: radiografia d’un despropòsit

Els campions de la NBA del 2020 fan figa en un inici que desespera els seus aficionats

3 min
Els Lakers durant un partit contra els Warriors

BarcelonaEls Lakers són un despropòsit. La franquícia de Los Angeles ha perdut cinc dels primers sis partits de la NBA i ha abandonat el seu glamur habitual per convertir-se en un dels pitjors equips de la competició. El títol de la temporada 2019-20 és un miratge enmig d'una dècada en què tan sols han aconseguit classificar-se dues vegades per als play-off.

La temporada 2022-2023 no ha fet més que començar, però els Lakers ja s'estan ofegant en un mar sense final. L'equip de LeBron James, que perd més pilotes que mai, i Anthony Davis, que pateix físicament per seguir el ritme del joc, va acumular cinc derrotes en un inici per oblidar. Un dels grans maldecaps del projecte és Russell Westbrook. El base, que gràcies a un salari de 47 milions de dòlars (47,5 milions d'euros) és el tercer jugador més ben pagat de la competició, està jugant sense cap tipus de confiança i les defenses rivals li donen tot l'espai del món.

"Fa pudor perdre, però tenim molts partits al davant i hi ha molt de temps per redreçar el vaixell. Això tot just comença ara", diu Darvin Ham, un entrenador que porta dies a la corda fluixa. El tècnic intenta vendre un escenari optimista, però les estadístiques conviden al pessimisme. Des que era un rookie als Cleveland Cavaliers i l'equip va començar amb cinc derrotes, LeBron James no havia viscut mai un inici tan dolent. Els Lakers van començar la temporada perdent cinc partits per primera vegada des de la campanya 2015-16, quan el conjunt de Los Angeles va perdre 17 dels seus primers 20 partits i finalment va aterrar al fons de la classificació de la Conferència Oest, amb un rècord de 17-65.

Un dels punts febles dels Lakers és el tir exterior. Tot i aconseguir un 43,3% d'encert en triples en el seu partit contra els Denver Nuggets, l'equip californià té la pitjor mitjana de la competició. Tan sols el 26,6% dels triples acaben a dins. Només hi ha un altre equip, els Oklahoma City Thunder, amb una punteria inferior al 30%. Les defenses ho saben i es tanquen per reduir els espais a prop de cistella.

Cap equip ha guanyat el campionat de la NBA després de començar una temporada amb cinc derrotes consecutives. Los Angeles, doncs, té molta feina a fer si vol trencar l'empat amb els Boston Celtics i convertir-se en la franquícia amb més anells de campió de la història de la lliga. A hores d'ara només hi ha dos consols possibles: fer un traspàs que canviï la dinàmica de la franquícia o assegurar-se una bona elecció en el draft de l'estiu vinent. La NBA, però, adverteix que vigilarà que cap equip perdi partits expressament. “Ja hem dit als equips que és una cosa que seguirem amb molta atenció aquesta temporada. Cal continuar vigilant el tanking. El draft és un bon sistema, però sé el perill que hi ha, sobretot si treu el cap un jugador que apunta a ser referència generacional. Els equips són cada cop més intel·ligents i creatius, i van trobant maneres de fer les coses. A cada moviment de la NBA hi responen amb un de seu. Així que sempre vigilem com ho podem fer perquè el nostre sistema sigui el millor possible”, explica Adam Silver, comissionat de la NBA.

Steve Nash

Els Nets, amb menys paciència

Els Brooklyn Nets van acomiadar dimarts el tècnic Steve Nash, després de començar la temporada de la NBA amb dues victòries i cinc derrotes. Nash, de 48 anys, entrenava els Nets des del setembre del 2020, però el rendiment del seu equip no ha satisfet les elevades ambicions de la propietat, que va invertir en estrelles com Kevin Durant, Kyrie Irving i Ben Simmons. També va passar per Brooklyn James Harden, que finalment va recalar el febrer passat als Philadelphia 76ers.

Després de caure a la primera ronda dels play-offs de l'any passat, amb un rotund 0-4 a la sèrie contra els Boston Celtics, els Nets van començar l'any amb resultats negatius. El tècnic va ser acomiadat malgrat que els Nets van guanyar aquest dilluns a casa, patint, contra els Indiana Pacers. "Volem donar les gràcies a Steve per tot el que ha aportat a la nostra franquícia els últims dos anys. Des que va arribar al càrrec, Steve va afrontar una sèrie de reptes sense precedent i estem agraïts pel seu lideratge, paciència i humilitat. Personalment, va ser una decisió enormement complicada. Tot i això, després de moltes reflexions sobre com hem començat la temporada, hem decidit que cal un canvi", va dir Sean Marks, director general dels Nets.

stats