BARÇA
Misc 19/02/2020

Bartomeu defensa un club assetjat

El president rescindeix el contracte amb l’empresa I3 Ventures

i
Toni Padilla
4 min
Bartomeu parlant ahir a la cerimònia d’entrega del premi Vázquez Montalbán a l’Auditori 1899.

BarcelonaDilluns a la nit es va sentir soroll de sabres al Camp Nou. La directiva va organitzar una reunió d’urgència després de les informacions de SER Catalunya, en què s’atribuïa a l’empresa I3 Ventures -amb qui el Barça treballa des del 2017- la creació de comptes a les xarxes socials que haurien publicat missatges ofensius i vexatoris contra personalitats i entitats vinculades amb el Barça i el seu entorn. “Mai es va parlar en cap junta directiva d’aquesta empresa”, deia enfadat un directiu, que admetia que el club hauria de depurar responsabilitats i acomiadar responsables. Però el president, Josep Maria Bartomeu, no té cap intenció de tallar caps, de moment. El soroll de sabres doncs, seguia sonant dimarts a la nit i seguirà aquest dimecres, quan Bartomeu es reunirà d'urgència amb la comissió delegada, formada per Jordi Cardoner, Jordi Moix, Enric Tomas i Emili Rousaud, així com el CEO, Òscar Grau. La reunió podria provocar la destitució de Jaume Masferrer, el responsable dels contractes amb I3 Ventures, tal com demanen molts directius.

Per guanyar temps, Bartomeu va anunciar que trencarà el contracte amb aquesta empresa en demostrar-se que almenys un perfil de Facebook havia publicat missatges crítics amb els jugadors. I després va acabar el dia reunint-se amb els capitans de la plantilla, ja que els jugadors volien saber si era cert que una empresa a sou del club els havia criticat. El president va portar-hi un dossier amb missatges positius publicats a les xarxes per demostrar als futbolistes que els defensen i va deixar clar que el contracte amb aquesta empresa es trencarà -l’únic cap que cau de moment-. Ja de matinada, Piqué va deixar clar a les xarxes no estar gaire convençut per tot plegat, responent a una piulada del periodista Marçal Lorente defensant la directiva amb una sola paraula: "titella". L’últim incendi en un inici del 2020 que, mica en mica, erosiona el seu mandat.

El Barça, cada cop més acorralat, espera que l’empresa acomiadada també hi digui la seva, ja que argumenten que dels sis perfils de xarxes socials que apareixen a les informacions de la SER, cinc no tenen res a veure amb I3 Ventures. La versió oficial del club és que es va contractar un servei per monitoritzar les xarxes, sense saber que aquesta empresa també creava continguts sense demanar permís. Però quan l’ARA va preguntar pels serveis d’aquesta empresa el juliol del 2019, el club va negar fer servir bots per influir en l’opinió pública, suposadament sense interessar-se per si s'estaven publicant continguts. Malgrat aquella pregunta de l’ARA i les de la cadena SER, el Barça es mostrava sorprès per l’existència d’aquests missatges. “És un tret que ens disparem al peu”, admetia un directiu, exigint que algú sigui acomiadat. “No pensàvem que pogués passar. El nostre encàrrec era monitoritzar les xarxes”, s’excusen altres.

L’escàndol ha deixat contra les cordes una directiva que veu com aquest 2020 tot sembla anar malament. Del canvi d’entrenador al mercat de fitxatges, de la derrotat a la Supercopa a Aràbia a caure a la Copa a Bilbao. I de la baralla entre Abidal i Messi a l’últim escàndol per aquests missatges a les xarxes. Josep Maria Bartomeu, però, es va defensar atacant, sense acceptar preguntes, parlant a l’acte d’entrega del premi Vázquez Montalbán, on (visiblement nerviós) va reivindicar el “rigor” periodista davant del “sensacionalisme” i va explicar que “el Barça no ha contractat mai cap servei per desprestigiar ningú”. “Sí que és cert que a finals del 2017 es va contractar un servei per controlar les xarxes, com fan moltes empreses. Davant la confirmació que un d’aquests comptes ha fet comentaris inadequats, he donat les instruccions per rescindir el contracte. A la pregunta de si hem encarregat el servei, direm que sí. A la pregunta de si hem encarregat desprestigiar, la resposta és no. I perseguirem qui ens acusi”. I ho va fer amb un missatge al Manchester City, sense citar-lo, en afegir: “Vull reivindicar el model de club que tenim al Barça. Un club propietat dels socis i marcat pels principis de llibertat d’expressió. Agraïm que la UEFA, aquests últims anys, hagi estat tan segura del seguiment que ha fet. Nosaltres tenim investigacions regularment. Donem el suport a la UEFA per tot el que fa pel futbol”. Missatge que arriba just després de la sanció al club anglès de dos anys fora de la Champions. La guerra freda amb el City, on treballen Ferran Soriano i Pep Guardiola, no és cap secret. A un club on cada cop hi ha menys ordre, el discurs de defensa va arribar a una cerimònia on el protagonista hauria d'haver estat Valdano.

Campanya conta Víctor Font

El club també va negar oficialment tenir res a veure amb un PDF -publicat per la SER- que contenia una proposta per fer una campanya a les xarxes amb la intenció de fer mal a la imatge del precandidat Víctor Font. “No en sabem res. Aquest document no ha arribat mai al club”, expliquen fonts del Barça. En el document es proposava fer preguntes a les xarxes a Font sobre què en pensa de les seccions, sobre si prefereix Núñez o Laporta i sobre la seva relació amb l’ARA, mitjà del qual és accionista.

Valdano rep el premi Vázquez Montalbán

En mig del terratrèmol mediàtic, es va entregar el premi de periodisme Manuel Vázquez Montalbán, en la categoria de periodisme esportiu, a Jorge Valdano. L’argentí, amb passat al Madrid però admirador de Cruyff, va explicar que “Montalbán ens va recordar com el futbol podia obrir-se a la cultura. Quan vaig arribar el 1975 a Espanya, el vaig descobrir. I va ser quan jugar a futbol va passar a ser una cosa diferent. Ell posava un pont entre la cultura, la política i l’esport. Molts escriptors li van perdre la por a aquesta passió popular, el futbol, gràcies a ell”.

stats