Biel Pons : “Hi ha representants que tenen 400 jugadores a Instagram”

Entrenador de la UE Collera femení

L’esport femení sempre ha passat per moments complicats, tot i els intents per evolucionar, els anys de lluita contra el masclisme i la voluntat de molts de reconvertir aquesta situació, però no basta. La dificultat que tenen molts equips per generar recursos es veu agreujada pels problemes a l’hora de trobar patrocinadors i pels efectes de la crisi econòmica. La manca d’ajuts i la baixa visibilitat als mitjans compliquen encara més la situació.

A Mallorca existeix un equip que ha jugat ‘només’ set temporades a la màxima categoria, una marca contrastada i reconeguda com la Unió Esportiva Collera -el Colle, com diuen a la barriada del Coll d’en Rabassa. Aquesta temporada cerca l’ascens a Primera en un any de reconversió de la competició que afecta set grups de Segona. Els quatre primers de cada grup i els dos millors cinquens formaran part dels dos grups de Primera. Aquest és l’objectiu per a la campanya 2019-2020. Però de reüll ja es mira amb ànsia la lliga Iberdrola, la millor de totes, a la qual algunes de les mallorquines han fet el bot, com Patri Guijarro, Virginia Torrecilla, Mariona Caldentey i moltes altres que destaquen en els seus equips.

Biel Pons (1971) és l’entrenador de l’equip, un home que coneix la casa, que parla meravelles de les jugadores i treu foc per la boca quan parla del lamentable estat de la gespa de Ca na Paulina. Biel parla clar i no es talla a l’hora d’opinar sobre la diferència entre els homes i les dones en un esport com el futbol.

Existeix masclisme en el futbol?

Conec representants de jugadors que em demanen per alguna jugadora i sempre els dic el mateix: veniu a veure-les. Alguns tenen una cartera de 40 jugadores... a Instagram. Crec que no és necessari explicar per què volen tenir el contacte de les jugadores a Instagram.

Quina opinió teniu de les declaracions de Guillem Boscana sobre les àrbitres?

Pens que s’ha equivocat, i molt. Pens que va tenir una sortida molt fàcil amb aquestes declaracions en calent, que varen fer mal a molta gent. Aquest comentari ve del màxim responsable d’un club que té moltes nines entrenant, coordinadores, moltes dones que són allà fent feina al club. És greu que ho pensi, però almanco que no ho digui.

Què us sembla la gespa?

[Biel bufa] És un autèntic desastre i una pena, perquè estic segur que aquest equip tornarà un dia a primera, però ningú no farà res per canviar la gespa.

Quina és la solució?

La solució sempre és la mateixa, que algú fiqui pasta per a aquest club. La gespa ja és un tema secundari. Tenc enveja sana de clubs com el Palma Futsal, l’Urbia i l’Iberojet. Però què ha fet l’esport femení per no tenir aquest suport? Hem de cercar una dona que sigui empresària i tingui sensibilitat per un esport? Per què hem de fer aquesta diferència? Per ququè no aposten per un club sense posar-hi obstacles?

Ara mateix sou entrenador, ja ho fóreu abans del descens a Segona, però també heu estat directiu, heu demanat ajudes.

Com a director esportiu, he tocat hoteleres grosses i el patrocinador més important va oferir 2.500 euros per a tot l’any. Ho puc dir perquè ho he viscut, i encara podem donar les gràcies a empreses com Air Europa.

La comparació amb altres clubs és molt gran?

2.500 euros és una xifra ridícula. Fins l’any passat jugàvem en una categoria superior que el Mallorca, i aquí no va venir ningú a veure’ns.

Què heu après dins el vestidor d’un equip femení?

He madurat, m’han ensenyat coses i m’agradaria que molts entrenadors de Tercera agafassin un equip femení. És el millor que m’ha pogut passar.

Quina opinió teniu de la capitana Pili Espadas?

Amb Pili Espadas vaig aprendre a conèixer el significat del que és una capitana. El que arrossega no ho pot aconseguir ningú més. Ella és diferent. Na Vidal, na Gabi i na Pili formen un triangle molt fort i són la base del club. Sense elles, tot seria diferent.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF